Hartige brioche 'croque monsieur' - Gwenn's Bakery
Brood Hartig

Hartige brioche ‘croque monsieur’

De klassieke brioche kennen we allemaal wel als dat heerlijke boterige en lichtzoete brood uit Frankrijk. Maar je kunt er ook hartig mee aan de slag! Zo kwam ik op het idee om er een soort ‘croque monsieur’ variant mee te maken en onstond in mijn keuken de hartige brioche ‘croque monsieur’!

De basis is simpelweg mijn eigen recept voor klassiek brioche brood (zie het volledige recept hier). Maar ik heb hem net als een babka opgebouwd (dus uitgerold, gevuld, gesneden en gevlochten). Wat zit er nou in een croque monsieur? Nou gewoon een heerlijk laagje zelfgemaakte béchamel, wat goede kwaliteit gekookte ham en wat geraspte Gruyère of Emmental. Stop dit allemaal op het uitgerolde briochedeeg en voila! Je hebt een hartige brioche ‘croque monsieur’!

Hartige brioche 'croque monsieur' - Gwenn's Bakery

Hartige brioche 'croque monsieur' - Gwenn's Bakery

Recept: Hartige brioche ‘croque monsieur’

Deeg
250 gr tarwebloem
30 gr witte basterdsuiker
6 gr zout
10 gr verse gist (of 1/2 zakje instant gist)
3 hele eieren
125 gr roomboter

Béchamel
10 gr roomboter
1 tl. patentbloem
120 gr volle melk
60 gr geraspte Emmental of Gruyère
snuf nootmuskaat
zout en peper naar smaak

Extra
2 plakken gekookte ham (bijv. Yorkham of beenham)
75 gr geraspte Emmental of Gruyère

Bereiding:

Deeg

 • Doe de bloem, suiker, zout, gist en 2 eieren in de kom van een staande mixer en mix op lage snelheid tot het deeg loskomt van de mengkom.
 • Voeg dan pas het derde ei toe en kneed nog zo’n 7 minuten door op middelmatige snelheid tot het deeg voor de tweede keer loskomt van de kom.
 • Voeg tot slot de boter in etappes toe en kneed verder tot het deeg een derde en laatste keer loskomt van de kom en je er een vliesje van kunt trekken. Het briochedeeg is nu klaar en zeer elastisch, maar ook nog vrij plakkerig en slap.
 • Leg het deeg in een grote mengkom, dek het af met plastic folie en laat 1 uur op een warme plek rijzen.
 • Stort het deeg op een met bloem bestoven werkblad en druk het goed plat om de lucht eruit te krijgen. Wikkel het deeg volledig in met plastic folie en laat 12 uur rusten in de koelkast.

Béchamel

 • Smelt de boter in een pan en voeg de bloem toe om de ‘roux’ te maken. Blijf continu roeren en laat het enkele minuten bakken om de bloem goed te garen.
 • Voeg de koude melk in stappen toe terwijl je blijft roeren. Als alle melk goed is opgenomen in een egale saus voeg je de kaas, nootmuskaat, zout en peper toe. Roer goed tot een mooie, gladde saus. Laat goed afkoelen in de koelkast.

Afwerking

 • Rol het deeg uit tot zo’n 40x15cm. Smeer een laagje béchamel uit over het deeg en verdeel de ham erover. Bestrooi met wat geraspte kaas.
 • Rol het deeg op tot een dikke pil van 40cm lang. Snijd hem in de gehele lengte doormidden en vlecht de helften om elkaar heen met de open kant naar boven.
 • Vet een cakeborm of broodblik in met boter en leg de hartige brioche ‘croque monsieur’ hierin. Laat nog 60-90 minuten rijzen op een warme plek (of tot het in volume is verdubbeld).
 • Verwarm de oven voor tot 180 °C. Bestrooi de bovenkant van de brioche met wat geraspte kaas (niet teveel, je wilt het brood nog zien en geen dikke laag kaas hebben).
 • Bak in circa 30 minuten mooi goudbruin en gaar.

 

Hartige brioche 'croque monsieur' - Gwenn's Bakery

 

Laat een reactie achter