Hazelnoot macarons - Gwenn's Bakery
Macarons

Hazelnoot macarons

Deze hazelnoot macarons zijn waanzinnig lekker! Ik ben sowieso dol op hazelnoten in gebak en heb een heerlijke vulling bedacht voor dit recept. De hazelnoot macarons zijn gevuld met een soort opgeklopte ganache waar je pure hazelnootpraliné in verwerkt. Het geeft een luchtige vulling die tussen een ganache en slagroom zit. Niet vettig, niet te zoet, wel onwijs lekker!

Gwenn Online Bakclub

Vind je het nog lastig om macarons te maken en kun je hier nog wat hulp bij gebruiken? Kijk dan snel op www.onlinebakclub.nl. Dit is mijn nieuwe site waar een zeer uitgebreide cursus macarons te vinden is! Samen met mij leer je stap voor stap hoe je dit heerlijke koekje moet maken en waar je op moet letten. Met heel video’s om echt te zien hoe het moet en een eindeloze lijst aan tips en tricks. Ook kun je mij op de Online Bakclub altijd direct vragen stellen als je hulp nodig hebt bij een recept.

Dus snel kijken en lid worden! >>> www.onlinebakclub.nl <<<

 

Hazelnoot macarons - Gwenn's Bakery

Recept: Hazelnoot macarons

Voor circa 20-25 gevulde macarons

Hazelnootvulling
30 gr melkchocolade
30 gr slagroom
3 gr honing
20 gr hazelnootpraliné (zie hier mijn recept)
70 gr slagroom

Macarons
150 gr amandelmeel
150 gr poedersuiker
55 gr eiwit (1)
1/2 tl cacaopoeder

150 gr kristalsuiker
50 gr water
55 gr eiwit (2)

handvol grofgehakte hazelnoten

Bereiding:

Hazelnootvulling (24u van tevoren)

 • Hak of breek de chocolade in stukjes en smelt deze au bain-marie. Breng in een pan de slagroom, honing en hazelnootpraliné tegen de kook aan. Giet het mengsel in drie stappen op de gesmolten chocolade en roer tussendoor steeds goed met een spatel om de ganache mooi homogeen en glad te maken. Voeg de overige slagroom (koud!) toe laat een nacht of 24 uur rusten en opstijven in de koelkast.

Macarons

 • Zeef de amandelpoeder, poedersuiker en cacaopoeder en meng hier het eerste deel eiwit doorheen. Het moet nu op een dikke marsepein lijken.
 • Doe de kristalsuiker en water in een pan en kook tot 118°C. Doe intussen het tweede deel eiwit in een staande mixer en begin te kloppen als de suikersiroop 115°C is. Dit eiwit moet schuimig zijn, maar nog geen volle stevige meringue.
 • Als de suikersiroop 118°C is giet je deze in een dun straaltje voorzichtig langs de wand van de mengkom in het schuimige eiwit om een Italiaanse meringue te maken. Klop verder tot de meringue afgekoeld is tot zo’n 40°C.
 • Meng 1/3 van de meringue door de amandelpasta om deze iets vloeibaarder te maken. Voeg tot slot de rest van de meringue toe en meng rustig maar goed door tot het beslag begint te glimmen en in een vloeiende beweging van de spatel glijdt.

Deze stap heet macaroneren (of macaronage) en is de belangrijkste stap in het recept.

 • Spuit gelijke rondjes van zo’n 4cm op een bakplaat met bakpapier. Sla de bakplaat een paar keer lichtjes op het aanrecht om wat luchtbellen eruit te laten. Bestrooi tot slot met de grofgehakte hazelnoten.
 • Laat de macarons 30 minuten drogen tot ze niet meer aan de vinger plakken als je ze aanraakt. Verwarm intussen de oven voor op 150°C (hete lucht!).
 • Bak de macarons nu zo’n 13-15 minuten gaar (afhankelijk van jouw oven). Haal ze uit de oven en neem het bakpapier gelijk van de bakplaat af. Laat deze op een rooster of het aanrecht glijden om af te koelen.
 • Als de macarons volledig afgekoeld zijn kun je ze makkelijk loshalen van het bakpapier en vullen met de hazelnootvulling.

Vullen

 • Klop de ganache met een hand- of standmixer op tot een mooie luchtige ganache. Het moet op een soort opgeklopte slagroom lijken, maar let op want als je te lang klopt kan het snel schiften.
 • Vul een spuitzak met rond spuitmondje van 10mm ø met de hazelnootvulling en vul vervolgens de hazelnoot macarons hiermee.
 • Laat de macarons nu nog 24 uur “rijpen” in de koeling voordat die bekende (en perfecte) textuur van de macaron goed is. Bewaar tot maximaal 5 dagen luchtdicht in de koelkast.

Hazelnoot macarons - Gwenn's Bakery

2 Reactie

 1. Hi Gwen, de vulling stijft niet goed op en kan ik dus niet luchtig kloppen. Het blijft erg vloeibaar. Hoe zou dat kunnen?

 2. Hi, de vulling is een variant van een ganache montée en kan vrij weinig aan mis gaan. Waar het precies aan ligt is van een afstand lastig te zeggen. Sowieso laat ik het altijd 24u opstijven, maar dan is opstijven een groot woord. Flink lobbig of yoghurtdikte is vaak al prima. Door het op hoge snelheid in de standmixer op te kloppen krijg je een soort slagroom-achtige vulling. Gebruik wel een echte praliné op basis van noten (zelfgemaakt liefst) en zorg dat je enkel de 30gr slagroom verhit en niet de overige 70gr die je in het recept juist koud toevoegt. In het ergste geval even opnieuw beginnen helaas. Succes!

Laat een reactie achter