Hazelnootpraliné - Gwenn's Bakery.jpg
Basisrecepten

Hazelnootpraliné

Hazelnootpraliné is echt een prachtig ingrediënt om mee te werken in patisserie. Je kunt het in banketbakkersroom of botercrème verwerken. Gebruik het puur voor een extra kick en intense hazelnootsmaak of meng het zelfs door wat chocolade ganache heen. Kortom, een veelzijdig product! En het is ook nog eens ontzettend makkelijk om te maken!

Wil je variëren? Dan kun je ook makkelijk de hazelnoten (deels) vervangen door andere noten zoals bijvoorbeeld amandelen, pistachenoten of pinda’s. Wil je nougatine maken voor het decoreren van een hazelnoottaart? Mix de gekaramelliseerde noten dan maar kort tot ze nog wat grof zijn maar wel kleine stukjes. Het lekkers is deze hazelnootpraliné als hij volledig fijn is gedraaid en door een crème mousseline zit voor de bekende Paris Brest.

Recept: Hazelnootpraliné

Voor circa 450 gram

250 gr hazelnoten
165 gr kristalsuiker
45 gr water

Bereiding:

 • Rooster de noten zo’n 20 min in de oven op 165°C. Breng intussen de suiker en water aan de kook tot deze een siroop vormt en 121°C bereikt.
 • Voeg de hazelnoten toe van het vuur af en meng goed met een spatel. De suiker zal nu kristalliseren en weer droog/zanderig worden.
 • Zet de pan nu weer terug op middelhoog vuur en blijf rustig roeren tot de suiker karamelliseert en mooi lichtbruin is geworden.
 • Stort het geheel uit op een bakplaat met bakpapier of siliconen matje en laat op kamertemperatuur uitharden en afkoelen.
 • Als het eenmaal hard is geworden kun je het in grove stukken breken. Deze doe je vervolgens in een foodprocessor en mix je tot een gladde pasta.
 • Eerst zal het droog lijken, maar rustig aan zullen de oliën uit de noten komen en voor een steeds fijnere pasta zorgen, vergelijkbaar met een dunne pindakaas. De hazelnootpraliné is klaar als alles goed fijn gemengd is en weer redelijk vloeibaar is geworden.

Hazelnootpraliné - Gwenn's Bakery.jpg

17 Reactie

  1. Hi Mirjam! Sowieso geniaal idee! Doe ik ook vaak want het is echt heerlijk in een chocolademousse. Je kunt de hazenootpraliné naar smaak toevoegen aan de gesmolten chocolade en dan verder volgens het recept.

   1. Hoeveel voeg jij toe aan een mousse? Ik deed twee eetlepels op op ong. 800 ml mousse. Ik proefde het eigenlijk bijna niet terug, hoewel dat tijdens het voorproeven wel zo was. Tips?

    1. Je kunt makkelijk 100gr praliné toevoegen op zo’n hoeveelheid mousse. En indien nodig nog wat extra toevoegen. Dan blijft de smaak na het opstijven ook goed aanwezig.

  1. Hi Marije! Ja je kunt een praliné prima enkele maanden of langer bewaren in een goed afgesloten pot. De smaak zal er nog beter op worden. Het kan zijn dat er een dun laagje olie op komt, maar even roeren en hij is weer als nieuw. Invriezen zou ik niet doen, dit kan de smaak beïnvloeden.

  1. Hi,
   Je hoort de suiker niet te proeven omdat deze volledig gekarameliseerd hoort te zijn. Lijkt mij dus meer op een probleempje tijdens het maken van het recept. Karamel verpoedert heel makkelijk en mengt dus prachtig met de hazelnoten terwijl deze tot pasta gedraaid worden. Als je echter de karamel niet goed hebt gemaakt en er nog echt suiker in zit dan kun je dit inderdaad terugvinden in de praliné. Let dus op dat de suiker helemaal gekarameliseerd is en mix de praliné altijd zo fijn en glad mogelijk.

 1. Beste Gwenn,

  Ik heb de praline gemaakt, maar ik vond hem bitter van smaak. Waar zou dit aan kunnen liggen; heb ik de hazelnoten te lang geroosterd of was de karamel te donker? Mag je in het begin de suiker met water doorroeren?
  Overigens vond ik het leuk om te maken!

  Ik hoor graag van je.

  Groet,

  Fieneke Mathijse

  1. Hi Fieneke, dit zal waarschijnlijk liggen aan een verbrande karamel. Karamel kan snel doorslaan en verbranden. Dan wordt het bitter en dus ook de praliné. Volgende keer minder ver koken dan krijg je vast een heerlijke hazelnootpraliné!
   Groet,
   Gwenn

    1. Zeker doen! Let dus op de kleur van de karamel en stop op tijd. De noten zijn al geroosterd dus hoeven alleen maar te mengen met de karamel.

 2. kan je dit gebruiken als dun krokant bodempje van vb 3 mm dik onder een biscuit? Dit om een krokant, knapperige bodem te combineren met een biscuit. Hoe zou je dit best doen? Combineren met chocolade?

  1. Hi! Ja en nee. Een goede praliné is heerlijk zacht en super glad. Niks krokants aan dus en is ook te vloeibaar voor dat laagje.
   Ik heb het gevoel dat je op zoek bent naar een laagje « feuillantine » zoals we in de Franse patisserie noemen. Dit is een mix van praliné, chocolade en feuilletine. De praliné geeft de smaak, de choco wat hardheid en de feuilletine geeft een heerlijke crunch.
   Je vindt het recept voor feuillantine bijv. in mijn recept voor hazelnoot Empileurs hier op de blog.
   Veel bakplezier!

Laat een reactie achter