Honeycomb chocoladerepen - Gwenn's Bakery
Chocolade Friandises

Honeycomb chocoladerepen

Dit recept voor honeycomb chocoladerepen is geïnspireerd door één van mijn favoriete chocoladerepen, de Crunchie van Cadbury. De basis is een reep van “honeycomb” omhuld in een laagje chocolade. Honeycomb is een luchtige en brosse zoete snack en helaas nog minder bekend in Nederland. Door baking soda toe te voegen aan een mengsel van gekaramelliseerde suiker en stroop ontstaat er een soort scheikunde projectje. De baking soda reageert door het mengsel flink te laten rijzen en borrelen, het zet als het ware uit. Kort hierna begint het gelijk uit te harden en houd je een knapperig maar bros geheel over wat een beetje lijkt op een honingraat.

De honeycomb is zo al heerlijk! Maar als je er chocolade omheen doet en dus honeycomb chocoladerepen ervan maakt, is dit echt waanzinnig lekker! Natuurlijk kun je zelf kiezen tussen melk, witte en pure chocolade. Maar zelf vind ik pure chocolade lekkerder omdat deze minder zoet is en licht bitter (als het cacao percentage hoog genoeg is). Hierdoor is er meer balans met het zoete van de honeycomb.

Heb je nog wat honeycomb over? Gebruik het bijvoorbeeld als topping op een bolletje ijs of taart.

Honeycomb chocoladerepen - Gwenn's Bakery

 

Recept: Honeycomb chocoladerepen

Voor 8-10 repen

200 gr kristalsuiker
100 gr golden syrup
2 el. baking soda
400 gr chocolade druppels

Bereiding:

  • Doe de suiker met de golden syrup in een grote pan en verhit op laag vuur tot de suiker is opgelost. Breng vervolgens aan de kook en laat 2-3 minuten borrelen.
  • Voeg nu van het vuur af de baking soda toe en roer zo kort mogelijk met een garde om alles te mengen. Het mengsel zal gelijk flink borrelen en ineens heel snel rijzen. Giet het nu gelijk op een bakplaat en laat minimaal een uur uitharden. Eventueel kun je dit in een met boter ingevette (vierkante) bakring doen zodat je er makkelijk rechthoekige repen uit kunt halen.
  • Als de honeycomb hard is kun je deze met een gekarteld mes heel rustig en voorzichtig (!) in repen snijden. Wil je rustiekere crunchie repen? Breek het geheel dan gewoon in mooie schotsen.
  • Tempereer de chocola volgens mijn stap-voor-stap uitleg en doop de repen honeycomb hier één voor één in. Laat ze kort uitlekken op een rooster en leg ze tot slot op een vel bakpapier zodat de chocolade goed kan kristalliseren. Als het warm is kan dit ook in de koeling.

 

Honeycomb chocoladerepen - Gwenn's Bakery

Foto’s: Isa Blom – www.isavision.nl

6 Reactie

  1. Zou honeycomb hard blijven als je het in een stapeltaart op bijvoorbeeld (opgeklopte) chocoladeganache doet, als crunchy vulling in een taart?

    1. Helaas kan honeycomb slecht tegen vocht, net als ander suikerwerk/karamel. Dus zo in een taart zal het snel slinken/smelten. De makkelijkste optie is om de honeycomb te beschermen met een laagje chocolade. Dus net als dit originele recept, maar dan in groter formaat. De getempereerde chocola zal het beschermen en crunchy houden.

  2. Goede tip, dat ga ik proberen. Ik had in gedachten het in kleine stukjes op de vulking te doen, maar zoals jij het omschrijft klinkt het als een plak te grote van de taart. Wordt het dan niet te hard om door te snijden?

Laat een reactie achter