Italiaanse meringue - Gwenn's Bakery
Basisrecepten Techniek

Italiaanse Meringue

Mijn favoriete meringue recept is toch echt de Italiaanse meringue! (De andere zijn Zwitserse en Franse meringue). Italiaanse meringue heet in het Nederlands ook wel kookschuim. Dit komt doordat je het schuim (ofwel de meringue) als het ware kookt met een kokend hete suikersiroop. Dit zorgt ervoor dat de eiwitten licht garen en dus ook veilig zijn voor bijvoorbeeld zwangere vrouwen (want de eiwitten zijn niet rauw meer). Maar hierdoor is het ook langer houdbaar en dus perfect als topping op bijvoorbeeld de Tarte au citron meringuée. Maar het garen van de eiwitten zorgt ook voor een heerlijke textuur tussen kleverig en luchtig in. Door met een gasbrander de Italiaanse meringue licht te karamelliseren krijgt het ook een soort marshmallow-achtige smaak, heerlijk!

Kortom een goed basisrecept wat in veel recepten voorkomt. Het is de basis voor fruitmousses, toppings, macarons en deze Citroen Meringue Cupcakes. Maar je maakt er ook een heerlijke Italiaanse Meringue Botercrème mee!

Recept: Italiaanse Meringue

200 gr suiker
60 water
100 gr eiwit

Bereiding:

 • Doe de suiker met het water in een steelpan en laat koken tot 120 °C. (Laat de punt van de keukenthermometer er in zitten en houd het goed in de gaten! Het duurt even voordat de eindtemperatuur er is, maar onoplettendheid kan funest zijn.)
 • Giet de eiwitten intussen in de mengkom van een staande mixer (met garde). Wacht tot het suikerwater 110°C heeft bereikt en begin dan de eiwitten stevig te kloppen. Als het hete suikerwater eindelijk de 120 °C heeft bereikt giet je het in een langzame en dunne straal bij de eiwitten.
 • Laat de Italiaanse meringue nu op hoge snelheid verder kloppen tot deze afkoelt tot kamertemperatuur. Het zal door het afkoelen wat steviger worden.
 • Smeer de meringue direct op een taart als topping of gebruik een spuitzak voor decoratie.

Foto’s: Isa Blom – www.isavision.nl

2 Comment

 1. Hoi Gwenn,

  Ik wil deze merinque gebruiken om een kaneelcheesecake mee af te toppen. Je weet wel, van die mooie dotjes. 😉

  Maar kan ik eigenlijk kaneel toevoegen aan (deze) merinque? En zo ja, kan ik hem dan ook nog licht afbranden?

  Groetjes Lydia

Laat een reactie achter