Deze kaaskoekjes zijn te lekker! Een perfect hartig koekje voor bij de borrel. Natuurlijk zie je ze vaak in de supermarkt liggen, maar oorspronkelijk is dit echt een typisch kaaskoekje van de banketbakker. Vele banketbakkers maken ze nog steeds en geven er hun eigen draai aan. Mijn recept is met kaas en een snufje kerrie (ook vrij klassiek hoor trouwens) en die bekende cashewnoot erbovenop. De basis is een wrijfdeeg (net als spritsen) dus krijg je ook bijzonder luchtige en brosse kaaskoekjes als resultaat.
Recept: Kaaskoekjes met kerrie
Voor circa 50 koekjes
275 gr roomboter, zeer zacht
40 ml melk
250 gr patentbloem
150 gr oude kaas, geraspt
peper en zout naar smaak
1 tl. kerriepoeder (optioneel)
handje cashewnoten
1 ei voor het bestrijken
Bereiding:
- Zorg dat de boter zeer zacht en zalvig is (denk aan de dikte van mayonaise). Verwarm het indien nodig nog even met een föhn om de juiste dikte te krijgen.
- Wrijf/klop de boter en de melk goed glad met de hand of in de standmixer.
- Voeg de bloem toe in 2 keer tot het net gemengd is gevolgd door de kaas (en evt. kerrie).
- Breng op smaak met zout en peper, let op dat de kaas al zout is en het snel te zout kan worden.
- Schep het in een spuitzak met een rond spuitmondje van 8mm en spuit bolletjes van 2,5cm op een met bakpapier beklede bakplaat. Leg overal een halve cashewnoot op en bestrijk licht met losgeklopt ei.
- Bak op 175C in circa 20-25 minuten mooi gaar en gekleurd. Laat goed afkoelen en serveer bij de borrel.
Tips/variatie:
- Gebruik eens andere kaas zoals bijvoorbeeld Parmezaanse kaas, komijnekaas of Gruyère voor een andere smaak. Combineer dit vervolgens met een ander nootje voor nieuwe combi’s.
- Naast kerriepoeder kun je ook variëren met andere kruiden/specerijen als paprikapoeder, tijm, rozemarijn, etc.
- Wrijfdeeg moet je echt voldoende zalvig wrijven. Is het te koud en niet slap genoeg, dan krijg je het deeg ook amper uit de spuitzak. Zorg dus dat de boter echt heel zacht is!