Kaassoesjes (Gougères) - Gwenn's Bakery
Hartig Soezen & éclairs

Kaassoesjes (“Gougères”)

Gougères zijn Franse kaassoesjes. Eigenlijk zijn het gewoon normale soezen maar dan met wat kaas en specerijen erin en zijn ze dus niet gevuld. Hierdoor zijn ze lekker luchtig met een krokante beet dankzij de meegebakken kaas. Het is eigenlijk een beetje de hartige versie van de Chouquettes. Dit is ook echt een recept wat wij thuis heel vaak maken, vooral als hartig hapje voor verjaardagen of andere feestjes.

Deze gougères of kaassoesjes maak je dus met een klassiek soezendeeg. Dit betekent dus dat je een goed soezendeeg moet kunnen maken. Als je hier nog moeite mee hebt raad ik je aan om mijn artikel “soezendeeg” goed te lezen. Hierin leg ik kort uit waar je precies op moet letten om perfecte soezen, éclairs of kaassoesjes te kunnen maken. Als je dit eenmaal onder de knie hebt kun je aan de slag met allerlei recepten waar soezendeeg in voorkomt zoals de bekende Paris Brest.

Kaassoesjes (Gougères) - Gwenn's Bakery

Recept: Kaassoesjes

80 gr water
80 gr volle melk
65 gr roomboter, in blokjes
3 gr zout
100 gr patentbloem
3-4 eieren
100 g geraspte kaas (liefst Comté of Gruyère)
zwarte peper, versgemalen
cayennepeper

Bereiding:

  • Doe in een steelpan de melk, water, boter en zout en verhit tot de boter gesmolten is. Voeg van het vuur af in één keer de bloem toe en roer het deeg gelijk met een houten spatel tot het een bal vormt. Zet vervolgens terug op het vuur en laat het deeg nog 1-2 minuten garen tot het iets aan de bodem blijft plakken.
  • Stort het soezendeeg in de kom van de staande mixer en klop rustig met de menghaak een paar minuten om het deeg af te koelen. Klop intussen de eieren los en voeg deze in kleine hoeveelheden aan het deeg toe tot de juiste consistentie is bereikt. (misschien is niet al het ei nodig).
  • Voeg nu de geraspte kaas toe en breng op smaak met wat zwarte peper en cayennepeper. (andere specerijen mogen ook, denk dan bijvoorbeeld aan paprikapoeder of nootmuskaat.
  • Verwarm de oven alvast voor op 240°C en vet een bakplaat licht in met boter. Doe het soezendeeg vervolgens in een spuitzak met een kleine spuitmond en spuit kleine soesjes op de bakplaat. Voor extra crunch en smaak kun je nu eventueel nog een klein beetje extra kaas over de soesjes strooien.
  • Doe de bakplaat in de oven, zet gelijk de oven uit en laat 10 tot 15 minuten rijzen. Als ze in volume verdubbeld zijn mag je de oven aanzetten op 160°C. Bak nu nog 20 tot 30 minuten verder tot de soezen mooi bruin zijn.

Foto’s: Isa Blom – www.isavision.nl

5 Reactie

  1. Goed idee. Ik maak vaak borrelhapsoesjes en vul ze met slagroom en geraspte (stok)oude kaas (en speceijen). Leuke variant dit.

  2. Leuk idee. Jammer dat er niet bij staat hoeveel soesjes je van deze hoeveelheden ongeveer krijgt.

    1. Lastig te zeggen aangezien iedereen anders opspuit. Een zeer klein verschil in maat geeft al snel een grotere of kleinere hoeveelheid. Maar ik haal er meestal minstens 20+ uit met dit recept.

Laat een reactie achter