Karamel fudge - Gwenn's Bakery
Friandises

Karamel Fudge

Wie is er tegenwoordig niet dol op karamel fudge? Zo’n blokje zachte maar iets plakkerige karamel met een stevige snuf zout erin wat doet denken aan heerlijke salted caramel. De variant uit de supermarkt is veel te zoet en smaakt toch altijd een beetje nep. En het recept om het zelf te maken is verrassend makkelijk! Je gooit alle ingrediënten in dezelfde pan en kookt het tot de juiste temperatuur. Daarna even kloppen in de staande mixer en jouw homemade karamel fudge is klaar!

Nou moet je wel even opletten bij het kloppen, want je kunt makkelijk te ver gaan. Dan wordt de fudge zanderig en kun je opnieuw beginnen. Het kloppen (of “greinen”) is cruciaal want dit geeft de juiste textuur aan de karamel en maakt hem bleker en dikker. Stop met kloppen als je een hoeveelheid fudge bijvoorbeeld van een lepel laat vallen op de rest van de fudge. Nu moet het weer rustig uitvloeien en de oppervlakte dus langzaam egaal worden. Klop iets verder als je er nog niet bent, maar stop zodra je dit herkent. Ditzelfde principe is ook de sleutel tot het recept voor bijvoorbeeld glaceerfondant.

Verder kun je ook de zout weglaten en met diverse extracten spelen voor andere smaken. Ook kun je een heerlijke en bijzonder simpele Chocolade fudge maken met slechts 2 ingrediënten! Kortom een heerlijk en simpel recept waar je eindeloos mee kunt variëren.

Karamel fudge - Gwenn's Bakery

Recept: Karamel fudge

Voor een bakvorm van 20 x 20 cm.

500 gr kristalsuiker
150 ml slagroom
100 ml volle melk
100 gr roomboter
1 tl. fleur de sel

Bereiding:

 • Breng alle ingrediënten in een steelpan met dikke bodem al roerend aan de kook tot 118 °C. Haal de pan van het vuur en schenk de inhoud in de mengkom van de staande mixer.
 • Klop op halfhoge snelheid met de menghaak om het mengsel af te koelen. Ook zal deze nu bleker worden en steeds iets dikker worden. Voeg op dit moment naar wens extra zout toe (liefst zeezout vlokken of fleur de sel). De fudge moet ingedikt zijn maar op de oppervlakte nog net glad uitvloeien.
 • Giet het nu in een ingevette bakring of vorm van zo’n 20×20 cm. Laat de karamel fudge volledig opstijven in de koeling en snijd er tot slot blokjes van.

Karamel fudge - Gwenn's Bakery

Foto’s: Isa Blom – www.isavision.nl

21 Reactie

    1. Ik zou het wel op lage snelheid doen. Dit om te voorkomen dat je te hard gaat kloppen en de massa te snel gaat greinen. Let dus goed op de consistentie

 1. MISLUKT… Bij mij was de massa met 118 graden nog melkwit…dus warmde ik nog even door totdat het wat kleur kreeg..In de schaal gegooid en even met een houten lepel geroerd…zout erbij en toen was het vrijwel meteen zand

   1. Bij mij bleef het dus ook melkwit…daarom bleef ik doorverwarmen tot het caramelkleur had en de ingredienten klopten en de pan ook en ik bleef kloppen….dat klopt…;)

 2. Hoi Gwenn, leuk recept!
  Ik heb het gemaakt het lijkt goed te zijn gelukt, alleen is die erg blank, niet zo bruin als karamel normaal is. Had ik het daarvoor langer moeten koken?? of???

  1. Hi! Wat gek! Als je het recept volgt met de juiste ingrediënten zou het altijd moeten lukken. Bij mij wel keer op keer. Ben je wel constant blijven roeren tot de 118°C?

 3. Hee Gwenn, je hebt het in het recept over extra zout toevoegen wanneer je fudge in de staande mixer zit. Bedoel je dan dat je in totaal 2 el zout toevoegt? Of bedoel je gewoon dat je op dat moment pas het zout toevoegt en niet aan het begin wanneer je alles nog moet koken? Alvast bedankt!

  1. Hi, ja er staat dat je bij die stap extra zout kunt toevoegen naar wens. Dus afhankelijk van de eigen smaak laat je het zoals het recept of voeg je nog meer toe.

  1. Dit kun je uiteraard proberen. Ik heb het zelf nog nooit gedaan, maar ben bang dat het waarschijnlijk niet super lekker is. Een betere optie lijkt mij het toevoegen van een kleine hoeveelheid chocolade aan het einde, maar ook dit is op eigen risico 😉

 4. Heb het in mijn Kenwood machine proberen te maken, maar ondanks veelvuldig roeren en de temperatuur die exact op 118 graden ingesteld was bleef het wit en bij het opstijven nu ook geen stevige fudge verkregen…

  1. Dat is vreemd. De kleur moet in de pan veranderen niet in de mixer. Heb dit probleem vaker gehoord en gelukkig werkt het recept bij velen wel gewoon. Probeer de volgende keer misschien de massa langer op 118°C door te garen tot de kleur wel bruiner wordt.

 5. Vraagje: ik heb het gemengd in de mixer met vlinder op lage snelheid, alleen kwam er vrij direct de boter uitlopen en werd het dus geen fudge. Wat doe ik fout?

  1. Hi! Kan aan meerdere dingen liggen. Meest voor de hand liggende is dat het mengsel toch teveel is verhit of te snel afgekoeld bij het draaien. De emulsie die het vet bindt is verloren. Soms kun je het nog rechttrekken door het mengsel in een maatbeker ofzo even goed te mixen met een staafmixer om de emulsie weer terug te krijgen.

Laat een reactie achter