Karamel fudge - Gwenn's Bakery
Friandises

Karamel Fudge

Wie is er tegenwoordig niet dol op karamel fudge? Zo’n blokje zachte maar iets plakkerige karamel met een stevige snuf zout erin wat doet denken aan heerlijke salted caramel. De variant uit de supermarkt is veel te zoet en smaakt toch altijd een beetje nep. En het recept om het zelf te maken is verrassend makkelijk! Je gooit alle ingrediënten in dezelfde pan en kookt het tot de juiste temperatuur. Daarna even kloppen in de staande mixer en jouw homemade karamel fudge is klaar!

Nou moet je wel even opletten bij het kloppen, want je kunt makkelijk te ver gaan. Dan wordt de fudge zanderig en kun je opnieuw beginnen. Het kloppen (of “greinen”) is cruciaal want dit geeft de juiste textuur aan de karamel en maakt hem bleker en dikker. Stop met kloppen als je een hoeveelheid fudge bijvoorbeeld van een lepel laat vallen op de rest van de fudge. Nu moet het weer rustig uitvloeien en de oppervlakte dus langzaam egaal worden. Klop iets verder als je er nog niet bent, maar stop zodra je dit herkent. Ditzelfde principe is ook de sleutel tot het recept voor bijvoorbeeld glaceerfondant.

Verder kun je ook de zout weglaten en met diverse extracten spelen voor andere smaken. Ook kun je chocola (gesmolten of in stukjes) toevoegen voor chocolade fudge. Kortom een heerlijk en simpel recept waar je eindeloos mee kunt variëren.

Karamel fudge - Gwenn's Bakery

Recept: Karamel fudge

Voor een bakvorm van 20 x 20 cm.

500 gr kristalsuiker
150 ml slagroom
100 ml volle melk
100 gr roomboter
1 tl. fleur de sel

Bereiding:

  • Breng alle ingrediënten in een steelpan met dikke bodem al roerend aan de kook tot 118 °C. Haal de pan van het vuur en schenk de inhoud in de mengkom van de staande mixer.
  • Klop op halfhoge snelheid met de menghaak om het mengsel af te koelen. Ook zal deze nu bleker worden en steeds iets dikker worden. Voeg op dit moment naar wens extra zout toe (liefst zeezout vlokken of fleur de sel). De fudge moet ingedikt zijn maar op de oppervlakte nog net glad uitvloeien.
  • Giet het nu in een ingevette bakring of vorm van zo’n 20×20 cm. Laat de karamel fudge volledig opstijven in de koeling en snijd er tot slot blokjes van.

Karamel fudge - Gwenn's Bakery

Foto’s: Isa Blom – www.isavision.nl

11 Reactie

  1. MISLUKT… Bij mij was de massa met 118 graden nog melkwit…dus warmde ik nog even door totdat het wat kleur kreeg..In de schaal gegooid en even met een houten lepel geroerd…zout erbij en toen was het vrijwel meteen zand

      1. Bij mij bleef het dus ook melkwit…daarom bleef ik doorverwarmen tot het caramelkleur had en de ingredienten klopten en de pan ook en ik bleef kloppen….dat klopt…;)

  2. Hoi Gwenn, leuk recept!
    Ik heb het gemaakt het lijkt goed te zijn gelukt, alleen is die erg blank, niet zo bruin als karamel normaal is. Had ik het daarvoor langer moeten koken?? of???

    1. Hi! Wat gek! Als je het recept volgt met de juiste ingrediënten zou het altijd moeten lukken. Bij mij wel keer op keer. Ben je wel constant blijven roeren tot de 118°C?

Laat een reactie achter