Karamelflan - Gwenn's Bakery
Desserts Taart

Karamelflan

De karamelflan is een twist op een van mijn all-time favoriete taarten: de flan pâtissier! Het is een bijzonder simpel taartje, maar juist hierdoor ook lastig om perfect te krijgen.

Het bestaat altijd uit een deeg en een romige vulling. Voor de karamelflan koos ik voor een taartbodem van bladerdeeg. Dit past qua smaak het beste bij de karamel en is lekker krokant en niet te stevig. De vulling bij een traditionele flan pâtissier is een soort banketbakkersroom, dus maakte ik voor de karamelflan een banketbakkersroom op basis van karamel. Eigenlijk heel simpel door een droge karamel te maken waaraan je alle ingrediënten toevoegt net als een vanille-variant. Ook in de karamelvulling stoppen we natuurlijk echte vanille voor nog meer smaak!

Omdat je de room in de pan al goed gaart hoef je de karamelflan ook maar heel kort te bakken in de oven. Hij moet alleen even zetten en kan dan afkoelen voor het grote moment. Heerlijk als dessert met kerst of een ander feest, of gewoon bij de koffie.

Karamelflan - Gwenn's Bakery

Recept: Karamelflan


1/2 recept bladerdeeg (klassiek of ‘snel‘) of neem 1 rol koelvers bladerdeeg

Karamelvulling
350 ml volle melk
350 ml slagroom >35% vet
1 vanillestokje
100 gr kristalsuiker
3 eidooiers
1 heel ei
50 gr kristalsuiker
40 gr maizena

Bereiding:

Bodem

 • Bestuif het werkblad met bloem en rol het deeg uit tot 2-3mm. Vet een taartring van 24 cm ø en 3-4cm hoog in met boter. Bekleed de taartring met het bladerdeeg en laat 30 minuten rusten in de koelkast.
 • Bak de taartbodem nu circa 1 uur blind af op 160 °C. Ik gebruik hiervoor altijd meerdere lagen plastic folie (als een zak) met een blindbakvulling van rijstkorrels.

Karamelvulling

 • Schraap de zaadjes uit de vanille en laat met stokje en al in de room en melk trekken. Verhit het hiervoor kort op het vuur om te verwarmen (niet koken) en dek af met plasic folie tot het is afgekoeld. Giet tot slot door een fijne zeef.
 • Maak een mooie goudbruine karamel met de 100 gr suiker en blus in meerdere stappen af met de vanilleroom van de vorige stap.
 • Klop in een mengkom de dooiers, het ei, suiker en maizena los. Giet wat van de karamelroom hierop om familie te maken, blijf constant roeren. Giet alles terug op het vuur onder continu rustig roeren (niet kloppen!) tot het kookpunt.
 • Giet de warme karamelvulling in de gebakken taartbodem. Bak de karamelflan in circa 15 minuten gaar op 170 °C.
 • Laat volledig afkoelen, verwijder de taartring en geniet! Je kunt de karamelflan tot 3 dagen bewaren in de koelkast.
Karamelflan - Gwenn's Bakery
Karamelflan - Gwenn's Bakery

12 Reactie

 1. **Bak de taartbodem nu circa 1 uur blind af op 160 °C. Ik gebruik hiervoor altijd meerdere lagen plastic folie (als een zak) met een blindbakvulling van rijstkorrels.**

  Hoe kan je “blind bakken” met plasticfolie?
  Plastic folie kan toch niet in de oven?

  1. Goeie opmerking! Maar dit kan zeker wel! Ik kom uit de horeca en banketbakkerij waar plastic folie ook in de oven gebruikt wordt. Alleen de mensen thuis kennen deze truc niet. In diverse banketbakkerijen waar ik heb gewerkt (of bevriend mee ben) wordt dit precies zo gebruikt. Neem wel meerdere lagen want 1 laagje smelt inderdaad weg. Zo bak ik altijd blind thuis.

  1. Bakpapier voor blindbakken vind ik altijd een en al drama. Het past niet mooi op het deeg en zorgt voor heel veel oneffenheden en niet strak gebakken taartbodems. Plastic met rijst gaat tot in de hoekjes en zorgt voor strakke blind gebakken taartbodems. Voordeel van plastic (als je het goed doet) is dat je het zakje heel vaak kunt hergebruiken bij zelfde maat.

  1. Kijk vooral even zelf goed naar het deeg. Je wilt dat bladerdeeg altijd door en door gaar is, vooral in een taart met een zeer vochtige vulling. Vooral de bodem moet dus al mooi bruin zijn. Als dit sneller dan een uur is met jouw koelverse deeg dan kun je dus zeker de tijd aanpassen

Laat een reactie achter