Kerstkransjes - Gwenn's Bakery
Koekjes

Kerstkransjes

Voor mij zijn kerstkransjes echt de absolute kerstkoekjes. Ze zijn echt heel simpel te maken, nogal hufterproof en wat zijn ze toch lekker!! Je maakt kerstkransjes door een klassiek zetdeeg te maken, dit is een deeg wat ontzettend veel voorkomt in patisserie. Denk aan recepten als (gevulde) speculaas of pâte sucrée (zoet boterdeeg). Het resultaat is een heerlijk koekje welke net zoet genoeg is, een lekkere beet heeft maar tegelijkertijd iets bros is en waarbij je er snel veel teveel van gegeten hebt. Gebruik als het kan Zeeuwse bloem i.p.v. patent voor een nog brosser koekje. En qua decoratie mag je naast de klassieke parelsuiker en/of amandelen ook los gaan met gekleurde spikkels, andere nootjes, dippen in de gesmolten chocolade en ga zo maar door.

Meer Kerstrecepten vind je hier

Kerstkransjes - Gwenn's Bakery

Recept: Kerstkransjes

Voor circa 50 koekjes

175 gr roomboter, kamertemperatuur
100 gr witte basterdsuiker
3 gr zout
rasp van 1/2 citroen
1/2 ei (rest bewaren voor bestrijken)
250 gr (Zeeuwse) bloem
3 gr baking soda

amandelschaafsel en/of parelsuiker voor de decoratie
1/2 ei voor het bestrijken

Bereiding:

  • Draai de boter in de standmixer zalvig. Dit kan uiteraard ook met de hand op het aanrecht, maar de boter moet echt heel mooi zacht en zalvig worden.
  • Voeg de basterdsuiker toe tegelijk met het zout en de citroenrasp. Draai dit verder tot een gladde massa.
  • Meng het halve ei erdoor tot dit volledig is opgenomen (de rest van het ei bewaar je voor later in het recept). Voeg tot slot de (Zeeuwse) bloem en baking soda toe en meng dit zo kort mogelijk. Zodra het deeg net gemengd is en samenkomt verpak je het in plastic folie en bewaar je dit minstens 1 uur in de koeling.
  • Verwarm de oven vast voor op 180°C en leg een vel bakpapier op de bakplaat.
  • Rol het koude deeg nu uit tot 3 mm dikte en steek met een kartelsteker koekjes uit van circa 6cm doorsnee. Steek hier weer een gaatje uit van zo’n 1,5 cm.
  • Als je het resterende deeg opnieuw uit wilt rollen voor meer koekjes, kun je het beter eerst koud zetten zodat je het weer mooi uit kunt rollen.
  • Leg alle koekjes op de bakplaat en bestrijk licht met wat los geklopt ei. Bestrooi nu met amandelschaafsel en/of parelsuiker. Rol dit nu heel licht aan met de deegroller om het strooisel vast te zetten.
  • Bak de koekjes in circa 15 minuten gaar en laat ze vervolgens afkoelen op een rooster. Eet ze gewoon lekker zo, bij de koffie of versier er de kerstboom mee.

 

Kerstkransjes - Gwenn's Bakery

4 Reactie

    1. Hi! Hangt er een beetje vanaf. Musketzaad kan doorgaans niet tegen bakken en laat zijn kleur los. Andere soorten spikkels of sprinkles soms wel. Na het bakken is dus bij de meeste beter. Dun laagje choco of icing voor het plakken helpt dan ook

Laat een reactie achter