Een kersttulband is voor velen onmisbaar met Kerstmis! Mijn recept is gebaseerd op het ouderwetse en ambachtelijke recept uit de echte banketbakkerij. Veel Nederlandse banketbakkers maken de kersttulband nog steeds met de feestdagen en geven er hun eigen draai aan. Maar ook in Frankrijk worden veel cakes gemaakt met amandel. De basis is altijd gelijk, een cake op basis van amandelspijs. De spijs kun je makkelijk zelf maken (zie mijn basisrecept) en geeft een rijkere smaak aan de kersttulband. Verder is de cake eigenlijk vrij klassiek met gelijke delen boter, ei en bloem. Enkel de suiker is verlaagd omdat deze door de amandelspijs al aanwezig is. Voor de vulling kun je naar wens variëren met andere soorten gekonfijt fruit, noten, etc. Ook de drank om het in te wellen kun je aanpassen om net weer een andere draai aan het recept te geven. Maak tenslotte af op jouw manier met alleen wat poedersuiker of bijvoorbeeld een laagje glazuur. Fijne feestdagen!
Meer Kerstrecepten vind je hier
Recept: Kersttulband
200 gr amandelspijs (zie mijn supersimpele recept!)
200 gr roomboter, op kamertemperatuur
140 gr witte basterdsuiker
Snufje zout
1 citroen (rasp)
4 eieren
200 gr patentbloem
10 gr bakpoeder
Vulling (optioneel)
50 gr hele amandelen
75 gr rozijnen
75 gr gekonfijte sinaasappelschillen
75 ml Cointreau (of andere sterke drank, bijv. rum. armagnac, etc.)
Extra
50 gr boter
50 gr amandelschaafsel
125 gr poedersuiker
25 ml water of citroensap
Bereiding:
Vulling
- Hak de amandelen en gekonfijte sinaasappelschillen in kleine stukjes. Doe met de rozijnen in een kom en laat een nacht wellen in de Cointreau. Laat hierna volledig uitlekken.
Tulband
- Verwarm de oven voor tot 160 °C. Vet de tulbandvorm van ø 25cm in met boter en bestrooi goed met amandelschaafsel.
- Roer de amandelspijs en de boter glad. Voeg de suiker, citroenrasp en zout toe en klop het zacht en luchtig.
- Voeg de eieren één voor één toe en klop weer verder luchtig.
- Zeef de bloem en bakpoeder boven het beslag en spatel er rustig doorheen tot het goed gemengd is. Spatel nu ook de vulling erdoor.
- Giet het beslag voor de kersttulband in de vorm en bak in circa 60 minuten gaar of tot een prikker er schoon uit komt.
- Laat de cake afkoelen in de vorm zodat deze minder uitdroogt.
Afwerking
Je kunt de kersttulband op verschillende manieren afmaken:
- Bestrooi met poedersuiker voor een meer klassieke stijl.
- Bestrijk met wat warme (en afgeslapte) abrikozenjam voor een glanzende finish.
- Maak van de poedersuiker en water een glazuur om over de tulband te gieten. Voeg het water in stapjes toe tot je de juiste dikte hebt. Door citroensap te gebruiken in plaats van water krijgt het glazuur een lekkere frisse smaak.
Nou hij staat in de oven. Je laat de tulband helemaal afkoelen? Lost ie dan nog wel? Ik heb Nordic Ware vormen maar zelfs die lossen na een aantal keren gebruik niet meer. Wát ik ook probeer, boter, olie, bakspray. (Ook niet in de vaatwasser gedaan, want dat mag niet). Om wanhopig van te worden. Misschien is het amandelschaafsel dé truc? ….
Ja lost perfect!! Juist niet eruit halen dan wordt ie droog. Banketbakkers laten juist afkoelen in vorm om niet uit te drogen. Nordic Ware gebruik ik juist nooit. Maar het amandelschaafsel helpt wel bij lossen inderdaad
Aha. Je leest overal dat je het niet helemaal moet laten afkoelen, dus dat doe ik altijd braaf. Nu heb ik het half af laten koelen (ik had beter je reactie af kunnen wachten maar ja…), Een deel kwam niet mee helaas (even gevloekt) maar gelukkig kon ik het repareren. Volgende keer laat ik het helemaal afkoelen. Ik krijg echt de kriebels van dat Nordic Ware. Ik heb de neiging om ze naar de kringloop te brengen, haha. Wat gebruik jij voor vorm?
Ondanks losprobleempje: Het is een pláátje geworden en smaakt heerlijk!