Pizza is echt een van mijn favoriete gerechten! Gelukkig is het vrij makkelijk om zelf te maken. We onderscheiden doorgaans twee soorten pizzadeeg: Napolitaans Pizzadeeg en klassiek pizzadeeg. De Napolitaanse variant heeft een dikkere rand die erg rijst in de oven en lekker krokant en chewy tegelijk is na het bakken. Klassiek pizzadeeg bakt iets steviger en zal minder rijzen in de oven. Het is een heel goed recept als je net begint met het zelf bakken van verse pizza’s en is makkelijk te verwerken.
Wel moet je opletten met de hoeveelheid gist in het deeg. In het recept hieronder noem ik voor het gemak alleen instantgist. Als je verse gist wilt gebruiken vermenigvuldig je de genoemde hoeveelheid instantgist met 3. Dus bij 3 gram instantgist heb je (3×3=)9 gram verse gist nodig etc. Verder is het belangrijk te kiezen hoe lang je de tijd hebt om jouw klassiek pizzadeeg te laten rijzen. Minstens 24 uur of langer geeft veruit het lekkerste resultaat, sommige pizzaiolo’s laten hun deeg zelfs meerdere dagen staan bij een lage temperatuur (liefst koeling). Maar als je minder tijd hebt kies je dus een kortere rijstijd en de hoeveelheid gist die hierbij hoort. Het spreekt voor zich dat je meer gist nodig hebt als je het korter laat rijzen zodat het deeg sneller zal rijzen en dus sneller klaar zal zijn.
Recept: Klassiek pizzadeeg (basisrecept)
Voor 4 pizzabodems van circa 250 gr
350 ml water (koud bij rijstijd van 5 of 24 uur, lauwwarm bij rijstijd van 2 uur)
12 gr zout
15 gr olijfolie
625 gr bloem type ’00’ (of patentbloem)
Semolina (voor het bestuiven)
Gist (afhankelijk van de rijstijd)
12 gr instantgist bij rijstijd van 2 uur
6 gr instantgist bij rijstijd van 5 uur
3 gr instantgist bij rijstijd van 24 uur
Bereiding:
- Schenk het water in de mengkom van de staande mixer en laat het zout hierin oplossen. Voeg de olijfolie, bloem en gist toe en mix met de kneedhaak op lage snelheid tot alle bloem is opgenomen.
- Kneed nog zo’n 8-10 minuten verder op lage snelheid tot een glad en soepel deeg. Laat het deeg nog 15 minuten rusten na het kneden.
- Verdeel het pizzadeeg in gelijke stukken van 250 gram. Bol de stukken glad op en laat nu rijzen.
- 2 uur op kamertemperatuur bij 2 uur totale rijstijd
- 5 uur op kamertemperatuur bij 5 uur totale rijstijd
- 20 uur in de koelkast bij 24 uur totale rijstijd, vervolgens nog 4 uur op kamertemperatuur
- Je hebt nu een klassiek pizzadeeg gemaakt en kunt het verwerken om jouw lievelingspizza’s te maken.
Bakken
- Verwarm de oven minstens 1 uur voor op 250 ℃ met de pizzasteen in het midden van de oven.
- Druk een bol pizzadeeg plat met de handen in wat semolina of maïsmeel. Gebruik geen bloem want dit brandt erg aan tijdens het bakken.
- Rek het deeg beetje bij beetje uit door de zijkant van de pink en hand te gebruiken. Druk de rand van het deeg niet plat (laat circa 1cm vrij) en draai het deeg langzaam mee terwijl je het voorzichtig uitrekt. Verwijder overtollig semolina en leg het op een schoon stuk van de werkbank of direct op de pizzaschep.
- Breng de gewenste saus en toppings aan en breng op smaak met wat zout en peper.
- Plaats de pizza met behulp van de pizzaschep op de pizzasteen en bak in enkele minuten gaar.
- Sommige ovens worden net niet heet genoeg (of de steen is niet genoeg opgewarmd). Dan kan het beter zijn om de bodem heel kort voor te bakken met alleen de saus. Hierna de toppings erop doen en verder bakken tot alles mooi gaar is.
- Schep de pizza uit de oven, snijd in punten, serveer direct en geniet!
Zie bijvoorbeeld het recept voor de heerlijke klassieke Pizza Margherita
Hartstikke bedankt voor dit recept, Gwenn. Ik heb stad en land en internet afgezocht voor hét recept van pizza deeg en nu gevonden. Ik maak maar de helft en dan denk je; wat? 11/2 gram gist maar het werkt en na 24 uur een perfect deeg.
Thanks en veel plezier ermee! Tja pizzadeeg is niet hetzelfde als brooddeeg. Brood heeft meer gist nodig want moet veel rijzen voor meer volume. Pizza’s blijven dun en klein en gist hoeft het alleen een beetje te helpen, meer niet. En hoe langer je laat rusten hoe minder gist nodig is.
Op welke temperatuur moet de koeling staan en moet er bloem of olie over de bollen gesmeerd
Een koelkast staat normaliter altijd op ca. 4°C ingesteld. Je doet geen bloem en ook geen olie op de deegbollen. Sowieso nooit bloem gebruiken bij maken van pizza’s. Dit verbrand in de oven. Semolina of maismeel voor het stretchen.