Koekjesbijbel Review - Gwenn's Bakery
Reviews

Koekjesbijbel – Review

De Koekjesbijbel is het nieuwste boek van Rutger van den Broek en de laatste editie aan de serie bijbels van Carrera Culinair. Ondertussen weten we dat al die bijbels altijd boordevol met goeie recepten zitten. Rutger heeft onder andere met de Bakbijbel laten zien dat hij die belofte zeker waar kan maken. En de Koekjesbijbel is dus ook weer een prachtig boek geworden!

Koekjesbijbel Review - Gwenn's Bakery

De Koekjesbijbel is verdeeld in 13 hoofdstukken met how-to’s en ruim 170 koekjesrecepten. Die how-to’s zijn altijd erg handig en geven gelijk al tips over het omgaan met diverse standaard soorten koekjesdeeg. Wat ik hier goed aan vind is dat er een uitleg is hoe je die deegsoorten met de hand, maar ook met de keukenmachine kunt maken. Maar natuurlijk leer je in dat hoofdstuk ook karamel maken, een spuitzak gebruiken en chocolade tempereren. Voor de gevorderde bakker is dit natuurlijk overbodig. Maar als je een beetje hulp kunt gebruiken is het tof dat die basistechnieken in het boek staan wanneer je ze nodig hebt.

Natuurlijk gaat Rutger hierna per hoofdstuk in op diverse soorten koekjes. Nou lijkt het me erg lastig om al die recepten in een categorie te moeten stoppen. Het boek bladert dus soms minder logisch dan een standaard bakboek met hoofdstukken als friandises of desserts. Ik gebruik in de koekjesbijbel dus misschien weer vaker de receptenindex dan gebruikelijk, maar dit is geen probleem.

Koekjesbijbel Review - Gwenn's Bakery

De Koekjesbijbel zit natuurlijk ook vol met koekjes die we al kennen zoals een hoop Nederlandse klassiekers of soms zelfs uit het buitenland. Zie bijvoorbeeld de cantucci hierboven. Heerlijke Toscaanse koekjes die we allemaal wel kennen tegenwoordig. Dit recept maakte ik laatst zelf bij thuiskomst van mijn vakantie in Toscane. Ik heb toen zelf een heel traditioneel recept uitgewerkt en kan met zekerheid zeggen dat de versie van Rutger ook heel goed is. En leuk dat je gelijk twee varianten hebt!

Koekjesbijbel Review - Gwenn's Bakery

Ook de dambord koekjes komen aan bod in zijn boek. Een leuk recept om te maken omdat het net iets technischer is en meer een patisserie-gevoel geeft bij mij. Ik vind koekjes niet altijd geweldig om te maken, zo ben ik gewoon. Maar met dit soort koekjes word ik wel snel blij!

Toen ik de Koekjesbijbel in de bus kreeg wilde ik natuurlijk wel snel wat gaan bakken. Voor een andere taart die ik gemaakt had was er nog wat frisse frambozenjam over. Dus toen ik de margrietjes met jam zag wist ik wat ik wilde bakken! Een koekje wat lijkt op een sprits in de bereiding en smaak. Maar ik vind ze vooral heel mooi! Een leuke stervorm met een puntje frisse jam! Nog heel even wachten en ik zet mijn resultaat online!

Koekjesbijbel Review - Gwenn's Bakery

Nou hebben we het over een hoop zoete koekjes gehad. Maar Rutger heeft ook nog een lading hartige koekjes in het boek staan! Een leuke toevoeging vind ik zelf, want daar kun je lekker mee afwisselen. In dit laatste hoofdstuk vind je natuurlijk de zoute krakeling en kaasvlinders. Maar ook manchego-thijmkoekjes. Dus weer extra inspiratie voor het volgende feestje thuis.

Koekjesbijbel Review - Gwenn's Bakery

Wat vind ik van de Koekjesbijbel?

Volgens mij is uit de bovenstaande paragrafen wel duidelijk dat ik de Koekjesbijbel een positief oordeel geef. Het is gewoon een goed boek! Het is goed opgebouwd en zit vol met extra tips en tricks om je onderweg te helpen naar lekkere koekjes. Omdat ik zelf vrijwel geen Nederlandse bakboeken heb en vooral niks over koekjes, is dit een mooie toevoeging in de boekenkast. Dus al met al een heel mooi boek bordevol leuke koekjes die je meestal vrij snel kunt maken. Want dat is het grote voordeel van dit boek, de recepten zijn simpel en snel te maken.

Maar naast de leuke recepten moet ik ook zeggen dat de foto’s echt heel mooi zijn! Sinds mijn eigen baksels op de foto moeten voor deze blog heb ik nog meer waardering voor gekregen voor de fotografie. En die is in dit boek weer goed gelukt!

Wil je dit boek kopen? Als je de Koekjesbijbel via deze link bij Bol.com koopt heb je hem morgen in huis en help je Gwenn’s Bakery ook een weer een beetje. Dit boek telt 496 pagina’s en is verkrijgbaar voor €29,99.

Tot slot wil ik natuurlijk Carrera Culinair bedanken voor een exemplaar om deze review te kunnen schrijven. En Rutger voor weer een boek vol leuke recepten!

Koekjesbijbel Review - Gwenn's Bakery

Foto’s: Isa Blom – www.isavision.nl

Laat een reactie achter