Lemon bars zijn mijn nieuwe favo baksel denk ik. Wow wat is dit een smaaksensatie! Lemon bars (of lemon squares) zijn al lange tijd razend populair en volgens mij een meer Amerikaanse klassieker. Maar het heeft ontzettend veel weg van bijvoorbeeld de Franse Tarte au citron meringuée en zijn ook heel simpel te maken. De bodem bestaat uit een eenvoudig deeg van enkel wat boter, suiker en bloem. Dit geeft een licht zanderig maar tegelijk ook chewy soort koekbodem. Dit laatste komt natuurlijk door het meebakken van de vulling die de bodem weer net iets zachter maakt. De vulling is vergelijkbaar met een lemon curd of zelfs de citroen crème uit de Franse citroentaart maar dan mee gebakken en iets zoeter. Als alles goed gaat heb je straks een bakvorm vol met heerlijke friszure lemon bars om te delen.
Recept: Lemon Bars
Voor 12-16 stukken
Bodem
60 gr poedersuiker
220 gr patentbloem
175 gr roomboter
snuf zout
Vulling
425 gr kristalsuiker
80 gr patentbloem
275 ml citroensap
6 eieren
poedersuiker voor bestrooien
Bereiding:
Deeg
- Meng alle ingrediënten voor het deeg goed door tot je er een gladde deegbal van kunt vormen.
- Vet een bakvorm van circa 25x35cm in met wat boter. Leg het deeg in de bakvorm en verdeel het gelijkmatig over de bodem en tot circa 2 cm hoog langs de randen. Je kunt dit gewoon doen door met de vingers het deeg de gewenste richting op de duwen. Probeer de bodem zo glad mogelijk te krijgen.
- Leg een vel bakpapier op het deeg en vul dit met een blindbakvulling (bijv. bonen/rijst/bloem/etc). Bak zo’n 25 mins op 180 ℃ tot de randen mooi beginnen te kleuren. Haal de vulling en bakpapier eruit en bak verder tot ook de bodem mooi goudbruin is, nog circa 20 mins.
Vulling
- Roer de bloem door de suiker en giet de citroensap hierop. Roer dit glad met een garde en voeg tenslotte ook de eieren toe. Giet de vulling door een zeef om mogelijke klontjes te verwijderen. Je hoeft de vulling niet voor te garen zoals een lemon curd, deze zal in de oven bakken en gaar worden.
- Als de gebakken deegbodem nog warm is vul je deze met de citroenvulling. Plaats de bakvorm heel voorzichtig terug in de oven.
- Verlaag de temperatuur naar 160 ℃ en bak nog circa 30-35 minuten tot de vulling overal net gezet is. Je kunt dit zien door de bakvorm heel licht te heen en weer te bewegen, de vulling moet op zijn plek blijven en slechts heel licht wiebelen.
- Laat volledig afkoelen en plaats vervolgens in de koelkast tot de lemon bars helemaal afgekoeld zijn. Snijd in repen of vierkante stukjes en bestrooi met poedersuiker.
Snij je de randen eraf? Tenslotte zit het deeg 2 cm hoog. Of lees ik dit verkeerd
Dit mag je zelf weten hoor. Ik vind die eindjes met extra deeg wel erg lekker. Maar om alles mooi strak te krijgen snijd ik het soms juist wel af.
Vraag zou ik het ook van te voren kunnen maken en eventueel ook in vriezen?
Zeker! Je kunt vrijwel alle gebak prima invriezen zoals banketbakkerijen ook veel doen
Het lijkt me heerlijk!
Hoe groot is de bakvorm?
Hoi! Alle details staan in het recept hoor 😉
Hoi Gwen,
Kan je de lemon bars ook invriezen?
Gr Julia
Uiteraard. Er is weinig gebak wat je niet in kunt vriezen.
Wat voor meel zou ik kunnen gebruiken om deze glutenvrij te maken
Kan gewoon met gv bloem. Is tegenwoordig makkelijk te vinden.
De eieren in de lemon vulling dienen als binding denk ik? Zou ik ze kunnen vervangen door vegan ei-vervanger?
Ja is voor de binding inderdaad. Voor een vegan variant kun je het beste even online zoeken. Ik ben geen expert qua vegan recepten
Beste Gwenn,
Gisteren het recept gemaakt maar oh wat was het zuur.
Ik heb op de gram alles afgemeten maar na het proeven van 1 bar Door het hoge zuurgehalte gewoon irritatie van de keel, En een heel bittere nasmaak.
Ik was niet de enige ook mijn zoon had het.
Hoe kan het zo extreem zuur zijn en wat kun je hier aan doen .
Proeven met de eieren er al in is ook geen optie.
Gr Lydia
Hi Lydia,
Dat is gek want dit recept smaakt juist nog zoeter dan een goede citroencrème voor bijv. Franse taarten. Heb je wel verse citroensap gebruikt? En waren de citroenen zelf niet super zuur? Aan het recept kan het niet liggen in ieder geval. Enkel aan de smaak en kwaliteit van de ingrediënten en eventuele foute afwegingen.
Ik vermoed dan toch de citroenen. Ik heb ze gehad en de rest van de ingrediënten waren van goede kwaliteit.
De bodem is trouwens heerlijk.
Bodem was heerlijk. Vulling had ik wel erge ei smaak. Vond ik jammer
Dat is zeker jammer en zou niet zo moeten zijn. Wellicht waren de citroenen niet sterk genoeg van smaak. Kan ook dat er met het bakken iets niet goed ging waardoor de ei smaak te sterk werd. Dit krijg je ook met lemon curds enzo als ze te lang of heet gegaard zijn. Hierdoor krijgt het ei teveel hitte en kan de smaak verpesten
Ik had citroensap uit zo’n geel plastic citroentje
Je kunt het beste altijd verse citroensap nemen. Vooral als de citroen het hoofd element is van het gebak. Daar wil je niet inleveren op smaak en helaas doet zo’n geel flesje weinig goeds aan de smaak.
Bedankt ga ik zeker proberen en dan misschien een eitje minder.
Pas op want het ei geeft de binding. Dus minder ei geeft minder binding en kan resulteren in een te vloeibare vulling die niet genoeg zet door het bakken
Ik zal het eens gaan maken, lijkt mij wel lekker. Kijkend naar de opmerkingen hierboven over eieren het volgende. Je hebt eieren in allerlei groottes. Als je formaat L gebruikt, dan kan het misschien te veel worden. Soms zie je in recepten dat er met grammen wordt gewerkt voor eieren, misschien dus nog formaat ei toevoegen of gram.
En ook al zit er ei in verwerkt, van het beslag kan je gewoon proeven. Het is raadzaam om te proeven en te kijken of je het lekker vindt 😉
Hi! Ja zeker proberen want dit recept is heerlijk!
In Nederlandse recepten gebruiken we eigenlijk altijd eieren maat M. Dit is gewoon een vuistregel die je altijd kunt aanhouden. Als je een groter of kleiner ei gebruikt (bijv. L) dan moet je dus je recept hierop aanpassen, want zoals je zelf al zegt klopt het dan niet meer.
Je kunt uiteraard al iets van de vulling proeven voordat het gebakken wordt. Echter is de smaak van een rauw product en een gebakken product in veel gevallen niet te vergelijken. Maar geloof me, als je van een friszuur gebakje houdt dan zit je met deze lemon bars helemaal goed!
Veel bakplezier en ben benieuwd hoe het je bevalt.
Groet,
Gwenn
Als ik juist van het zure hou van citroen kan ik dan ook minder suiker in het recept verwerken of klopt het dan niet meer? Ik laat bijvoorbeeld vaak de meringue achterwege omdat ik dat friszure van de citroen zo lekker vindt. Hoeveel raad je me aan minder in te doen? 100-150 gram? Dank alvast voor al je advies!
Het is al vrij zuur en lekker volle citroensmaak hoor. Maar je kunt zeker een beetje suiker weglaten. Niet teveel want dan is er geen balans meer. De lemon bars zijn eigenlijk al net als een tarte au citron meringuée maar zonder de meringue
Dank!
Moet je ze in de koelkast bewaren en zo ja hoe lang zijn ze dan houdbaar?
Uiteraard altijd in de koeling bewaren. Citroen crémeux max een paar dagen houdbaar.
Mijn bodem is veel te donker geworden. Waar ging t mis ? Misschien de plaats in de oven ? Of kan ik beter hetelucht proberen .
Dit kan aan zeer veel dingen liggen: positie in de oven, probleem met de oven (bovenste element niet heet genoeg of onderste te heet bijv.), bodem te dun dus te snel gaar, etc. Met hetelucht zal het alleen maar sneller en dus donkerder bakken.
Hoeveel citroenen heb je ongeveer nodig voor de hoeveelheid sap?
1 citroen geeft circa 40-45ml sap. Op google kun je veel van dit soort weetjes vinden als je nog eens voor andere vruchten zoekt.
Hoi gwenn
Hoe lang moet de bodem afkoelen tot je de vulling er op doet?
En op welk niveau in de oven moet je het bakken?
Bakken doe je altijd zoveel mogelijk in het midden tenzij anders beschreven. De bodem mag nog warm zijn. Ik bak de bodem, intussen maak ik de vulling. Als de bodem klaar is en even aan de kant staat is de vulling ook zo klaar en kan alles in een keer terug. Niet stressen om de temperatuur van de bodem hoor, gewoon bakken.
Is daarom 45 min voor de bodem niet erg lang ?
Nee zeker niet. Ga er maar vanuit dat dit recept goed getest is en in een normale oven. Als het niet helemaal hetzelfde uitpakt zal er iets misgegaan zijn met jouw oven of bijv. een te dunne bodem.
Lekkere lemonbars! Heb het nu zonder geraffineerde suiker gemaakt, voor de bodem dadelsuiker gebruikt en voor de vulling ahornsiroop. In de vulling heb ik de helft van de bloem vervangen door custard. Is goed gelukt!
Hi Gwenn, ik vind je blog supertof 🙂 En heb zeker ook al een en ander met succes gemaakt! Dank daarvoor!! Deze probeerde ik vandaag en net als Lydia werden ze ook bij mij echt wel heel zuur… Ze blijven achterin je keel hangen, echt wel een te heftige nasmaak. Ik heb ze toch maar weggedaan. Ik heb alles ook goed afgewogen en citroenen gewoon van de supermarkt gebruikt (net vers gehaald). Structuur en bodem waren beiden wel echt prima.
Hi Grietje, wat jammer dat je hetzelfde probleem hebt als Lydia. Lemon Bars horen natuurlijk zuur te zijn. Maar dit recept klopt 100% en is heel klassiek zoals het originele recept wereldwijd wordt gemaakt.
Biologische citroen gebruiken het liefst en elke citroen is anders. Wellicht was deze net te zuur. Een snufje baking soda toevoegen zou kunnen helpen om het zuurtje iets terug te dringen. Ook kunnen sommige metalen mengkommen verkeerd reageren met de citroen, dus probeer eens met kunststof of glazen kommen.
Hoi Gwenn,
Bedankt voor het lekkere recept, heerlijk met citroen.