Lemon Bars - Gwenn's Bakery
Cakes Koekjes

Lemon Bars

Lemon bars zijn mijn nieuwe favo baksel denk ik. Wow wat is dit een smaaksensatie! Lemon bars (of lemon squares) zijn al lange tijd razend populair en volgens mij een meer Amerikaanse klassieker. Maar het heeft ontzettend veel weg van bijvoorbeeld de Franse Tarte au citron meringuée en zijn ook heel simpel te maken. De bodem bestaat uit een eenvoudig deeg van enkel wat boter, suiker en bloem. Dit geeft een licht zanderig maar tegelijk ook chewy soort koekbodem. Dit laatste komt natuurlijk door het meebakken van de vulling die de bodem weer net iets zachter maakt. De vulling is vergelijkbaar met een lemon curd of zelfs de citroen crème uit de Franse citroentaart maar dan mee gebakken en iets zoeter. Als alles goed gaat heb je straks een bakvorm vol met heerlijke friszure lemon bars om te delen.

Lemon Bars - Gwenn's Bakery

Recept: Lemon Bars

Voor 12-16 stukken

Bodem
60 gr poedersuiker
220 gr patentbloem
175 gr roomboter
snuf zout

Vulling
425 gr kristalsuiker
80 gr patentbloem
275 ml citroensap
6 eieren

poedersuiker voor bestrooien

Bereiding:

Deeg


  • Meng alle ingrediënten voor het deeg goed door tot je er een gladde deegbal van kunt vormen.
  • Vet een bakvorm van circa 25x35cm in met wat boter. Leg het deeg in de bakvorm en verdeel het gelijkmatig over de bodem en tot circa 2 cm hoog langs de randen. Je kunt dit gewoon doen door met de vingers het deeg de gewenste richting op de duwen. Probeer de bodem zo glad mogelijk te krijgen.
  • Leg een vel bakpapier op het deeg en vul dit met een blindbakvulling (bijv. bonen/rijst/bloem/etc). Bak zo’n 25 mins op 180 ℃ tot de randen mooi beginnen te kleuren. Haal de vulling en bakpapier eruit en bak verder tot ook de bodem mooi goudbruin is, nog circa 20 mins.

Vulling

  • Roer de bloem door de suiker en giet de citroensap hierop. Roer dit glad met een garde en voeg tenslotte ook de eieren toe. Giet de vulling door een zeef om mogelijke klontjes te verwijderen. Je hoeft de vulling niet voor te garen zoals een lemon curd, deze zal in de oven bakken en gaar worden.
  • Als de gebakken deegbodem nog warm is vul je deze met de citroenvulling. Plaats de bakvorm heel voorzichtig terug in de oven.
  • Verlaag de temperatuur naar 160 ℃ en bak nog circa 30-35 minuten tot de vulling overal net gezet is. Je kunt dit zien door de bakvorm heel licht te heen en weer te bewegen, de vulling moet op zijn plek blijven en slechts heel licht wiebelen.
  • Laat volledig afkoelen en plaats vervolgens in de koelkast tot de lemon bars helemaal afgekoeld zijn. Snijd in repen of vierkante stukjes en bestrooi met poedersuiker.

Lemon Bars - Gwenn's Bakery

10 Comment

    1. Dit mag je zelf weten hoor. Ik vind die eindjes met extra deeg wel erg lekker. Maar om alles mooi strak te krijgen snijd ik het soms juist wel af.

Laat een reactie achter