Deze limoen cheesecake is de laatste toevoeging aan een steeds grotere verzameling cheesecake recepten op deze blog. Ik ben nogal dol op cheesecakes (duh!) en vooral lekkere frisse varianten. Vandaar dat ik deze limoen cheesecake als een no-bake variant heb gemaakt, vergelijkbaar met een kwarktaart. Hierdoor gebruiken we slagroom voor de frisheid en in plaats van de iets zwaardere roomkaas gebruiken we Griekse yoghurt. Dit gaat heerlijk samen met de limoen en versterkt de friszure smaak. Dus een veel minder zware cheesecake die perfect is op een warme dag (of alle andere dagen van het jaar! hehe).
Op zoek naar andere cheesecake variaties? Zie ook eens de Passievrucht cheesecake of Nutella cheesecake.
Recept: Limoen Cheesecake
Bodem
160 gr koekjes (type “Digestive”)
40 gr gesmolten roomboter
Vulling
3 blaadjes gelatine
250 gr Griekse yoghurt
250 gr mascarpone
80 gr poedersuiker
Sap en rasp van 1 limoen
250 ml slagroom 35%
1 limoen
Bereiding:
Bodem
- De oven voorverwarmen op 180°C en de bodem van een springvorm van 24cm bekleden met een cirkel bakpapier.
- Verkruimel de koekjes en meng de gesmolten boter erdoor (dit kan het beste in een keukenmachine).
- Doe nu alles op de bodem van de bakvorm en verdeel het gelijkmatig. Druk het een beetje aan met een spatel of lepel en bak 10-12 minuten in de oven.
- Laat het volledig afkoelen voordat je verder gaat met de limoen cheesecake. Je kunt de bodem ook 1 uur op laten stijven in de koeling zonder te bakken, het zal dan iets minder knapperig zijn.
Vulling
- Week de gelatine in ruim koud water.
- Meng de Griekse yoghurt, mascarpone, poedersuiker, sap en rasp van de limoen samen in een grote mengkom tot het net gemengd is.
- Zet een pan op laag vuur en laat de gelatine hierin smelten met een extra lepel water. Let op dat het niet kookt! Zodra het gesmolten is roer je er twee eetlepels vulling door. Als er geen klontjes meer zijn meng je dit papje door de overige vulling.
- Klop de slagroom stevig op en meng 1/4 hiervan door de cheesecake vulling. Vouw de rest van de slagroom ook door de vulling en giet alles nu op de afgekoelde bodem. Strijk het gelijkmatig uit.
- Laat de limoen cheesecake minstens 4 uur opstijven in de koeling of liever een hele nacht.
- Rasp voor het serveren wat extra limoen over de cheesecake en serveer koud.
Lekker Gwenn.
Topdessertje, was een groot succes hier! 👌
Hoeveel wegen jouw blaadjes gelatine
Ik gebruik gewoon het standaardmerk uit de supermarkt. Dat zijn 12 blaadjes en in totaal 20 gram. 1,66 gram per blaadje dus.
Dank voor het vlugge reageren
Ik heb de cheesecake met Pasen gemaakt. Ik heb voor de bodem Nizza kokos koekjes van Verkade gebruikt. De taart was heerlijk romig en fris. Bedankt voor het recept!
Ziet er lekker uit. Ik zou de taart graag maken maar het liefst zonder gelatine, is dit mogelijk?
Kan uiteraard. Maar je hebt wel extra binding nodig. Een vegetarische gelatine is dan een goede oplossing. Of een beetje witte chocolade toevoegen bijvoorbeeld. Kijk eens naar mijn recept voor de no bake cheesecake met mango
Hai Gwenn, lijkt me een heerlijke taart! Ik zou graag witte chocolade door de taart verwerken. Kan dat? 🙂 en moet er dan extra gelatine door?
Groetjes Laurien
Fantastisch lekkere taart, lekker fris na de maaltijd en smaakt uiteraard ook prima bij de koffie !!
Wat een heerlijk taartje! Ik en mijn buren hebben er van genoten 🙂 Ik had er zelf nog wat kokosrasp overheen gestrooid, was ook een erg lekkere toevoeging!
ik vond zo heerlijk lekker dessert om zondags met koffie te geven
Waarom moet ik de oven voorverwarmen??
Omdat je nooit in een koude oven bakt 😉
Griekse yoghurt 10% vet?
Ja de standaard variant met 10% vet is prima, maar mager mag ook. Vetpercentage is bij de yoghurt niet van belang aangezien deze enkel gezet wordt door gelatine. Bij slagroom ga je kloppen dus dan heb je meer vet nodig.
Ha Gwenn,
Vandaag jouw recept gemaakt.
Het viel me op dat er zo weinig boter in verhouding met de koekjes in de bodem gaat. Bij mijn was de bodem ook erg los van structuur. Ik heb 40g vaste boter laten smelten, en dit gebruikt. Kan je door misgegaan zijn?
Groetjes,
Dominique
Hi,
Nee hoor hij klopt goed. Normaliter met cheesecakebodems van koek en boter gebruik je grofweg 1/4 of 1/5 deel aan boter t.o.v. het gewicht aan koekjes. In dit recept dus 1/4 is voldoende voor een mooie bodem. Als je meer gebruikt kan de bodem te vast worden en niet meer genoeg kruimelen.
Het kan evt. nog liggen aan hoe grof of fijn de koekjes gemalen zijn. Zijn ze te grof dan zal het moeilijker samenhangen, maar te fijn maakt de bodem ook weer te vast soms.
Hopelijk helpen deze tips voor de volgende keer. 🙂
Veel bakplezier!
Groet,
Gwenn