Luikse wafels - Gwenn's Bakery
Ontbijt

Luikse wafels

Mijn favoriete wafels zijn Luikse wafels! Ik vind ze echt waanzinnig lekker met die stukjes parelsuiker die zorgen voor een extra crunch. Maar ook omdat die stukjes suiker aan de buitenkant van de wafels karamelliseren tijdens het bakken. Dit geeft extra veel smaak aan de Luikse wafels. Maak met dit recept naar wens een paar grote wafels of juist weer extra veel kleintjes.

Ik vind wafels ook echt zo’n lekker zondags brunchrecept. Beslagje maken als je net wakker bent zodat je eind van de ochtend een verse stapel hebt. Natuurlijk kun je naast deze Luikse wafels ook Brusselse wafels maken, die zijn wat zachter van textuur en heerlijk met slagroom en fruit bijvoorbeeld.

Luikse wafels - Gwenn's Bakery

Luikse wafels - Gwenn's Bakery

Recept: Luikse wafels

12 grote of 20 kleine Luikse wafels

500 gr patentbloem
50 gr kristalsuiker
50 gr verse gist (of 14 gr instantgist)
2 eieren
snufje zout
150 gr volle melk
200 gr roomboter, kamertemperatuur
250 gr parelsuiker

Bereiding:

 • Verwarm de melk tot lauw en los de gist erin op.
 • Doe de bloem, suiker en zout in de staande mixer met deeghaak. Kneed het op lage snelheid terwijl je de boter beetje bij beetje in blokjes toevoegt. Giet hierna langzaam de melk met gist erbij en kneed door. Voeg de eieren toe en kneed door tot een mooi elastisch deeg.
 • Laat het 45 – 60 minuten rijzen op een warme plaats en onder een vochtige theedoek.
 • Meng nu de parelsuiker erdoor en verdeel het deeg in bolletjes van zo’n 100 gram ieder. Bol ze op en laat weer 20 minuten rijzen. Omdat mijn wafelijzer wat kleiner is heb ik kleinere wafels gemaakt van zo’n 50 gram.
 • Bak de Luikse wafels in een heet wafelijzer tot mooi goudbruin en laat afkoelen op een rooster. Bestrooi eventueel nog met poedersuiker en eet ze het liefst nog iets warm.
 • Vers zijn ze natuurlijk het lekkers. Maar de volgende dag kun je ze nog prima enkele minuten opwarmen in de oven of broodrooster.

 

Luikse wafels - Gwenn's Bakery

19 Reactie

 1. Heel veel zin om deze wafels te maken!
  Ik vraag me nog wel af of je de boter toevoegt in bijvoorbeeld blokjes op kamertemperatuur of dat je de boter gesmolten moet toevoegen? En is het alleen nodig de melk te verwarmen wanneer je verse gist gebruikt? Of moet de melk sowieso verwarmt worden?
  Alvast bedankt voor je reactie!

  1. Hi! De boter voeg je toe in blokjes, kamertemperatuur. De melk gewoon altijd lauw. Verse gist lost hierin makkelijker op en bij instant activeert dit juist de gist. Veel plezier met het recept!

 2. Al verschillende recepten geprobeerd, maar dit is onze favoriet!! Heerlijk met die knapperige stukjes parelsuiker!

  1. Meestal komt dit probleem door gist wat niet meer goed is en dus niet meer werkt. Houdbaarheidsdatum al gecheckt? Verder vaak ook door kou. Deeg moet een warme omgeving hebben van tussen 25-30°C om goed te rijzen. Is het te koud dan duurt het dus heel lang.
   Tenslotte is bij rijzen nooit de tijd van belang maar hoeveel volume gerezen. Laat dus gerust een stuk langer staan als het nog iets moet rijzen en vervolgens door met het recept

     1. Hi, houdbaar of vers geeft natuurlijk geen verschil. Volle melk is altijd beter doordat het een hoger vetgehalte heeft, maar halfvol kan ook hoor.

 3. Hoi! Ik wil deze wafels vandaag uitproberen om te maken.
  Ik ben wel wat bang dat de suiker in mijn wafelijzer blijft zitten en zo mijn ijzer niet meer bruikbaar is. Ik heb een vast wafelijzer en kan dus de platen niet eruit halen om schoon te maken. Welke tips heb jij om aankoeken v d suiker te voorkomen?

  1. Hi, voor deze wafels gebruik je parelsuiker/greinsuiker. Dit is veel grover dan gewone suiker en smelt dus niet zo snel. Net als bijv. in suikerbrood en chouquettes.
   Hier kan je wafelijzer juist tegen hoor. En een vast ijzer is beter dan met verwisselbare stukken. Eventueel tussendoor even invetten met bakspray (niet die van dr Oetker natuurlijk)

Laat een reactie achter