Madeleines - Basisrecept - Gwenn's Bakery
Cakes Friandises

Madeleines

De Madeleines zijn zowat de bekendste Franse cakejes dankzij de herkenbare schelpvorm en het bolle buikje. En als Fransman heb ik uiteraard een top recept hiervoor! Het geheim van perfecte Madeleines zit hem in een aantal zaken zoals het koelen van het beslag een paar uur voordat je ze bakt. Doordat het beslag goed koud is als de Madeleines de oven in gaan, schrikt het als het ware door de hete temperatuur. Deze “thermische schok” zal ervoor zorgen dat ze dat mooie bolletje krijgen wat echt kenmerkend is voor de Franse Madeleines. De hoge hitte bakt eerst de randen dan langzaam naar het midden toe, terwijl het midden dan juist aan het rijzen is.

Ik maak er altijd een paar teveel, want zodra ze iets zijn afgekoeld blijven ze niet lang liggen! Eventueel kun je ze nog overgieten met een citroenglazuur of wat gesmolten chocola om ze zo lekker met een kop thee op te snoepen!

Recept: Madeleines

Ingrediënten:

Voor ongeveer 20 Madeleines:

100 gr roomboter
2 eieren
100 gr kristalsuiker
20 gr honing
Rasp van 2 citroenen
100 gr patentbloem
6 gr bakpoeder

Bereiding:

 • Laat de boter in een pannetje langzaam smelten en deze vervolgens afkoelen tot lauw. Zeef intussen de bloem en bakpoeder.
 • Klop nu de eieren, suiker en honing tot het iets bleker en schuimig is. Daarna hieraan in stappen de citroenrasp, bloem en bakpoeder toevoegen. Meng dit voorzichtig met een spatel en voeg tot slot de gesmolten boter toe. Laat het beslag enkele uren of liever nog een hele nacht goed afgedekt in de koelkast rusten.
 • De oven voorverwarmen op 240°C en ondertussen het beslag uit de koeling halen. De Madeleine vorm invetten met boter en deze licht bestuiven met bloem. Schep het beslag nu in een spuitzak en vul de Madeleine vorm tot 3/4 met het beslag (of doe het gewoon met behulp van een grote lepel).
 • Verlaag de temperatuur naar 180°C en doe de bakvorm in de oven. Bak nog zo’n 8 tot 12 minuten verder. De Madeleines moeten nu een mooie gouden kleur en een lekker bol buikje hebben gekregen.

Tips:

 • Hebben de Madeleines geen mooi bolletje? Waarschijnlijk was het beslag dan niet koud genoeg. Dit is echter wel cruciaal voor het vormen van een mooi bolletje. Dus volgende keer een paar uur laten rusten zal zeker helpen.
 • Heb je hete lucht gebruikt om ze te bakken? Dit is een no-go! Het kan soms lukken, maar zoals meestal met bakken kun jet het beste gewoon onder/bovenwarmte hanteren.
 • Elke oven is anders. Het kan dus goed zijn dat bovenstaand recept net iets anders werkt in jouw oven. Jij kent je eigen oven het beste dus probeer eens de temperatuur te verlagen als ze te snel kleuren, of juist iets hoger als het te lang duurt.
 • Het verschil tussen een metalen bakvorm en de siliconen variant kan ook een discussiepunt worden. In alle recepten die ik ooit heb gezien wordt de siliconen bakvorm afgeraden. Ik geef toe dat de schelpvorm van een metalen bakvorm veel mooier is. Maar toch heb ikzelf juist altijd de beste resultaten met siliconen vormen voor mijn Madeleines. Probeer het zelf uit en doe wat voor jou het beste werkt.

Madeleines - Basisrecept - Gwenn's Bakery

13 Reactie

 1. Hallo Gwen, ik heb mij laten vertellen, dat het baksel in een siliconen bakvorm, niet mooi bruin wordt. Die van jou zien er overigens wèl bruin uit, om te watertanden.

  1. Hi Ans, dat klopt! Echte metalen bakvormen geleiden de hitte veel beter en dus zal de onderkant (schelp) makkelijker bruin worden. Maar als je dit recept volgt lukt het ook met siliconen juist. Duurde even voordat ik het recept goed had hiervoor.

  1. Wat grappig Monique, dit heb ik nog nooit gezien. De klassieke Franse Madeleines zijn echt zonder amandel, maar met een vleugje citroen. Wel maken patissiers tegenwoordig veel variaties waaronder ook met amandelsmaak. Maar Financiers zijn wel absoluut met amandel, misschien bedoel je dit?

    1. Ja mijn recept is erg lekker hoor. Maar gewoon de traditionele versie. Ik zal ook eens de variatie proberen met wat amandelmeel. Vind amandel sowieso een heerlijk product en ben daarom juist dol op Financiers ook vanwege de uitgesproken smaak. Moet je ook eens proberen, is echt lekker 🙂

 2. Hoi Gwenn,

  Binnenkort ga ik madeleines maken, ik wil graag jouw recept gebruiken. Waarom is het eigenlijk van belang om eerst de boter te smelten? Groetjes Jorine

  1. Hi! Als je zachte boter gebruikt moet je deze kloppen met de suiker en krijg je een luchtiger beslag. Echter hoort het Madeleine-beslag juist vaster te zijn, belangrijk kenmerk van een goede Madeleine. Dit krijg je met gesmolten boter ipv zachte. Veel bakplezier!

 3. Hallo Gwenn,

  Heb voor de eerste keer Madeleines gemaakt met jouw recept. Precies aan het recept gehouden Lekker,lekker,lekker. waren prima gelukt.
  Vanmiddag de tweede ronde met bakken.
  Ik heb toch een vraag.
  Rondneuzend op internet kom ik bij veel recepten over Madeleines tegen dat er ook een scheutje melk wordt toegevoegd.
  Wat is daar de reden van denk je.

  Groet Boris

  1. Goede vraag Boris! Het komt zeker vaak voor met een heel klein beetje melk erbij. Maar dan is de verhouding aan overige ingrediënten ook weer aangepast om het beslag niet te vloeibaar te hebben. Is meestal voor de smaak of gewoon net een speciale mix van die patissier.

Laat een reactie achter