Ik ben echt dol op pavlova’s, daarom zijn er al een hoop varianten op deze blog te vinden! Maar deze mini pavlova’s met lemon curd en verse aardbeien is voor mij echt een van de lekkerste recepten. De meringues zijn heerlijk krokant gebakken en voor dit recept juist in een soort eenpersoonsformaat gemaakt. Leuk om te serveren als dessert bijvoorbeeld. Omdat meringue echt heel zoet is heeft het iets fris en liever nog een zuurtje nodig. Daar past de lemon curd dus perfect bij en doet dan denken aan de smaakcombi van de Franse klassieker: de Tarte au citron meringuée. Tot slot wat verse aardbeien (of ander fruit) om het af te maken en deze mini pavlova’s met lemon curd zijn klaar! Geniet ervan!
Zin in een andere pavlova? Kijk eens naar deze recepten voor Pavlova.
Recept: Mini pavlova’s met lemon curd
Voor minstens 6-8 stuks
Meringue
100 gr eiwit (circa 3 eiwitten)
70 gr kristalsuiker
70 gr poedersuiker, gezeefd
snufje zout
Lemon curd
150 gr kristalsuiker
sap + rasp van 3 citroenen
2 eieren, losgeklopt
60 gr koude boter, in blokjes
Extra nodig:
verse aardbeien
eventueel ander vers fruit: blauwe bessen, frambozen, kersen, etc.
poedersuiker (optioneel)
Bereiding:
Meringue
- Verwarm de oven voor op 90°C (hete lucht) en leg een vel bakpapier op de bakplaat.
- Klop de eiwitten samen met het zout op lage tot middel snelheid tot het begint te schuimen en voeg dan in 3 stappen de kristalsuiker toe. Intussen verhoog je de snelheid tot de meringue mooi stevig is en glimt. Vouw tot slot de poedersuiker voorzichtig door de meringue heen met een spatel.
- Schep ongeveer 6 hoopjes meringue op de bakplaat iets uit elkaar. Met een paletmesje of lepel strijk je de randen iets glad zodat de hoopjes mooi rond zijn. Maak een kuiltje in het midden.
- Bak de meringues in circa 1 uur gaar en droog. De meringue zou nu makkelijk moeten loslaten van het bakpapier.
- Laat afkoelen in de oven
Lemon curd
- De suiker, citroensap en de rasp verhitten tot het kookpunt. Dit over de eieren schenken (al roerend met een garde) en alles terug in de pan doen op laag vuur. Al roerend tegen de kook aan brengen. Maar let wel op dat de crème niet boven de 84°C komt, anders wordt het ei te hard en krijg je stukjes in je crème.
- Zodra de lemon curd lobbig en dikker begint te worden, van het vuur halen en met een staafmixer de koude boter in blokjes erdoor mixen. 2 minuten blijven mixen en de curd dan in een gesteriliseerde pot gieten.
- De lemon curd moet enkele uren afkoelen en opstijven in de koelkast voordat je hem gebruikt, anders blijft deze te vloeibaar. Je kunt de curd makkelijk een paar dagen tot een week bewaren in de koelkast.
Afwerking
- Vul de kuiltjes van de meringue met wat lemon curd. Was de aardbeien en snijd in stukken. Leg de aardbeien op de lemon curd.
- Eventueel kun je ook ander vers fruit gebruiken of zelfs een mix van divers fruit. Bestrooi eventueel nog met poedersuiker en serveer.