Moelleux au chocolat - Gwenn's Bakery
Chocolade Desserts Gebakjes

Moelleux au Chocolat

Moelleux au chocolat! Punt.

Meer heeft dit goddelijke cakeje voor mij niet nodig dan bovenstaande uitleg. Het is echt een superlekker chocolade gebakje wat vooral perfect is als dessert. Deze klassieker staat ook praktisch overal op de kaart in restaurants en brasseries in Frankrijk. En het is één van de weinige cakejes welke je warm eet, vers uit de oven.

Het lekkerste vind ik het als de moelleux au chocolat nog lekker zacht en vloeibaar zijn van binnen, zo komt de smaak het beste tot zijn recht. Als je hem niet gelijk wilt eten maar weer af laat koelen krijg je bijna een soort fudge brownie cakeje. Ook heerlijk!

Je kunt ook variëren door een stukje witte chocola (melk en puur mag ook natuurlijk) middenin te stoppen. Ditzelfde kun je ook doen met een lepeltje Salted Caramel of hazelnootpraliné zodat bij het opensnijden er zowel chocola als gouden karamel uit komt stromen.

Moelleux au chocolat - Gwenn's Bakery

Recept: Moelleux au Chocolat

Voor circa 8 stuks

200 g roomboter
250 g pure chocolade
5 eieren
fleur de sel
125 g poedersuiker
100 g patentbloem

8 bakringen van 8 cm ø

Bereiding:

 • Verhit de oven tot 180 °C heteluchtoven (of 200 °C elektrisch).
 • Smelt de boter en chocolade au bain-marie of in de magnetron en laat iets afkoelen. Klop de eieren met de poedersuiker licht schuimig en meng de bloem en een snufje fleur de sel erdoor. Voeg tot slot de gesmolten chocolade en boter toe en meng alles tot een glad beslag.
 • Bekleed de bakringen met een strook bakpapier en zet ze op een met bakpapier beklede bakplaat. Vul de ringen tot drie kwart met het beslag en bak 10 minuten in de oven.
 • Laat 5 minuten afkoelen en schep de moelleux au chocolat met de ring op een bord. Verwijder de ring en geniet terwijl het nog warm is!
 • Ik vind het vooral heerlijk met een bolletje ijs of een scheut zelfgemaakte crème Anglaise.

Mi-cuits kun je (ongebakken) goed invriezen. Verleng de baktijd wel met 1-2 minuten of laat ze eerst ontdooien in de koeling.

Moelleux au chocolat - Gwenn's Bakery

UPDATE: Dit bericht + recept is volledig geüpdate op 6/9/2022. Reacties of vragen m.b.t. het recept van vóór deze datum kunnen dus soms niet meer kloppen.

9 Reactie

 1. Ik heb deze geproefd bij de Makro in Barendrecht en sindsdien vol spanning op het recept gewacht. Nu kan ik ze eindelijk zelf maken!

  1. Hi Lotte, je kunt zeker ook melk of witte chocola gebruiken. Maar dan kun je beter minder suiker gebruiken omdat het snel te zoet wordt. Hazelnootjes of zelfs praliné en inderdaad salted caramel toevoegen is zeker lekker!

 2. Hallo Gwen,

  Is de oventemperatuur voor een elektrische oven hetzelfde? of moet ik deze hoger instellen? Het ziet er heerlijk uit en ik ga het vandaag eens proberen!

  1. Hi! Ja hetelucht is altijd zo’n 15% lager dan onder/boven warmte. Dus kun je beter zo’n 220-230°C aanhouden. Al heeft de hetelucht wel een belangrijk effect op het resultaat.

 3. Beste Gwenn,
  Ik probeer te kijken wat voor bakringen jij gebruikt, alleen kan ik de link niet openen. Graag hoor ik van je welke ringen ik kan gebruiken.
  Groet,
  Jozephina

Laat een reactie achter