Mokka crème - Gwenn's Bakery
Basisrecepten

Mokka crème

Een mokka crème is eigenlijk erg simpel en niks anders dan een botercrème op smaak gebracht met een mokka-extract (of een andere vorm van koffie kan soms ook). De variant/soort botercrème mag hierbij best verschillen en je kunt dus ook bijvoorbeeld een Italiaanse meringue botercrème gebruiken als basis. Zoals in onderstaand recept kies ik altijd voor de Franse botercrème omdat deze zo simpel, snel klaar en vrij ‘fool-proof’ is.

Om de mokka crème smaak te geven kies ik meestal voor een mokka-extract waar ik altijd een beetje van heb. Maar wat oploskoffie of een kleine hoeveelheid hele sterke espresso (koud!) is ook lekker. Voeg dus zelf naar smaak zoveel toe als je lekker vindt. Hierna kun je de mokka crème gebruiken voor een lekkere mokkataart, een klassiek Opera gebak of mijn recept voor chocolade mokka taartjes

Recept: Mokka crème

150 gr kristalsuiker
50 ml water
100 gr ei (of 2 eieren maat M)
200 gr roomboter, kamertemperatuur
Koffie/mokka extract of espresso-poeder (naar smaak)

Bereiding:

  • Breng de suiker met het water aan de kook tot 121 °C. Klop intussen de eieren los in de standmixer.
  • Als de siroop 121 °C is giet je deze langzaam en al kloppend bij de eieren. Doe dit niet te snel, want dan kan de siroop hard worden en klontjes vormen in het mengsel.
  • Klop de eieren nu op hoge snelheid verder schuimig en laat het al kloppend goed afkoelen tot kamertemperatuur.
  • Als de buitenkant van de mengkom niet meer warm aanvoelt voeg je de boter toe (mag gewoon in 1 keer erbij). Klop het geheel weer snel op tot de botercrème in enkele minuten glad en mooi luchtig is. Het kan er soms even uit gaan zien alsof het te dun is of gaat schiften, maar dit trekt normaliter snel weg met een mooie gladde crème als resultaat.
  • Breng tot slot op smaak met de mokka of koffie en gebruik het in het gewenste recept. Geen regels voor het op smaak brengen natuurlijk, gewoon toevoegen zoveel je zelf lekker vindt tot je de juiste smaak hebt.

1 Reactie

Laat een reactie achter