Mycusini Chocolade 3D printer - Review - Gwenn's Bakery
Reviews

Mycusini 3D chocolade printer – Review

De Mycusini 3D chocolade printer is toch wel even een mooi apparaat waar ik de laatste tijd veel mee heb zitten spelen. Wat moet je je voorstellen? De Mycusini is een 3D printer speciaal gemaakt om chocolade te printen, zo simpel is het gewoon. Zoals je op de foto’s kunt zien is het apparaat ongeveer even groot als een koffieapparaat. Maar in dit kleine formaat schuilt een wereld aan mogelijkheden. Je kunt er echt talloze creaties mee maken om te decoreren, vullen en natuurlijk lekker opeten.

Het bedrijf achter de Mycusini is Print2taste in Duitsland (www.mycusini.com). Zij zijn al vele jaren bezig in de wereld van de 3D foodprinters en hebben nu dus ook een apparaat gemaakt om de thuisbakkers blij mee te kunnen maken.

Mycusini Chocolade 3D printer - Review - Gwenn's Bakery

De Mycusini is dus gemaakt voor thuisbakkers om talloze chocolade decoraties te kunnen maken voor het versieren van bijv. cakes, desserts of cupcakes. Maar je kunt er zelfs echt de hoogte mee in gaan en hiermee bonbons maken die je later kunt vullen met een eigen recept of een bonbonvulling die je bij het apparaat kunt bijbestellen.

Het opzetten is heel simpel. In de doos zit het apparaat met toebehoren, je plugt de stekker in de muur en kunt vrijwel gelijk beginnen met printen. Afhankelijk van het pakket krijg je er extra opties en nog meer smaken chocolade en vullingen bij. In mijn pakket zaten diverse smaken pure chocolade, witte chocolade en enkele vullingen zoals Irish coffee, champagne en passievrucht. Deze vullingen zitten al in handige kleine spuitzakken zodat je de vers gemaakte bonbons direct kunt vullen.

De chocolade krijg je in een soort sticks geleverd. Deze moet je doormidden snijden en in de machine stoppen voor gebruik. Het apparaat gaat dan opwarmen totdat de chocolade op de juiste temperatuur is en is hierna klaar voor gebruik. Minpuntje hier is dat dit opwarmen 10 minuten duurt voordat je verder kunt. En dit moet elke keer dat je een nieuwe chocostick in de machine stopt. Gelukkig kun je veel printen met een klein stukje chocolade. Groot voordeel is ook het feit dat je helemaal geen chocolade hoeft te tempereren!!! Nu ben ik als banketbakker niet bang voor een marmeren plaat met een paar kilo chocolade erop. Maar voor vele thuisbakkers is dit nogal een uitdaging en hier hoef je dus bij de Mycusini niet meer op te letten! Aanzetten, opwarmen, printen en klaar! Het plaatje welke je net hebt geprint is ook vrijwel gelijk hard na het printen en stijft mooi op.

Mycusini Chocolade 3D printer - Review - Gwenn's Bakery

De printer zit al direct voorgeprogrammeerd met meer dan duizend plaatjes (bijv. kerst/pasen/sport/etc), symbolen, namen, teksten, holle figuren en andere leuke dingen om direct te kunnen printen. Je kunt echt gelijk aan de slag zonder extra werk. Wil je zelf teksten schrijven of andere namen printen dan kun je dit heel simpel op de site doen van Mycusini en dit via de USB-stick in het apparaat uploaden. Ben je nog handiger met de computer dan kun je zelfs je eigen 3D-objecten ontwerpen! Ook komen er regelmatig nieuwe bestanden bij op de site om het aanbod uit te breiden.

Het printen zelf is volautomatisch en is leuk om te kijken. Het geluid tijdens het printen is wel erg irritant en het printen kan bij sommige plaatjes of objecten wel heel lang duren helaas. Hij print wel erg snel, maar sommige dingen hebben gewoon heel veel laagjes nodig om hun volle 3D-hoogte te krijgen en dit neemt echt veel tijd in beslag.

Eindoordeel

De Mycusini is wel echt een heel gaaf en waardevol apparaat voor de gepassioneerde (thuis)bakker. Het is zeker een investering (basispakket vanaf €349 incl. chocolade) dus denk vooral even na hoe vaak je het gaat gebruiken. Maar ik vind het wel degelijk het geld waard. De chocolade bijbestellen is dan weer vrij voordelig naar mijn mening: €7,71 voor 10 sticks en geloof me dat je hier veel mee kunt printen! De enige grote minpunten voor mij zijn het erg lange opwarmen voor je kunt printen en de tijdsduur van printen bij grotere vormen. De pluspunten zijn het giga aanbod aan vormen om te printen en mogelijkheid om zelf helemaal los te gaan met eigen creaties via de Mycusini Club online. Verder ook het gemak van gebruik met vrijwel geen schoonmaak tijdens of na gebruik. Tenslotte het feit dat je niets hoeft te tempereren of verder zelf te doen! Gewoon een chocostick invoeren en een vormpje uitkiezen. De printer doet de rest! Kortom geweldig apparaat dus.

Wil je vaak speciale vormen gebruiken van chocolade? Wil je teksten printen of gewoon superstrak resultaat zonder zelf je handen uit te steken? Dan is deze printer wel echt een heel goed product. Ik raad het ook echt aan (eerlijk oordeel!) en speel er al enkele weken met heel erg veel plezier mee.

Ben je geïnteresseerd in de Mycusini® 3D chocolade printer en alle mogelijkheden? Kijk dan snel op www.mycusini.com voor meer informatie en bestellen. Ook kun je via Bouwhuis Baktotaal.nl bestellen (zowel apparaat als navul). Heb je vragen over dit product of de review? Zet dan je vraag hieronder in de opmerkingen en ik probeer z.s.m. te antwoorden.

Deze printer heb ik gekregen van Mycusini. Deze review bevat mijn eerlijke mening na veelvuldig testen van het product en is hier niet door beïnvloed.

Mycusini Chocolade 3D printer - Review - Gwenn's Bakery

21 Reactie

 1. Hoi Gwenn, dank voor je uitleg van deze chocolade printer…ik maak veel bonbons maar om leuke chocolaatjes te kunnen maken lijkt me dit een geweldig apparaat…ik zet ‘m op mijn verlanglijstje :-)…

 2. Hoi Gwenn, ik had je review gelezen en heb hem nu zelf ook gekocht, echt super leuk om te gebruiken, ik heb echter een vraagje, er zit een geheugen kaartje bij met heel veel voorbeeldjes, maar bij mij zijn de mappen 9 – 10 – 11 en 12 helemaal leeg. Ik ga maandag wel even bellen met Bouwhuis waar ik hem gekocht heb maar wilde weten of jij die figuurtjes wel allemaal op je kaartje hebt staan.

  1. Hi! Kan ik niet met zekerheid zeggen. Heb je al opnieuw gedownload van de site? Verder kan ik je niet helpen met technische vragen, moet je echt bij Mycusini zelf zijn. Ook Bouwhuis is niet het juiste adres. Maar denk dat je aan de online database genoeg hebt om er zelf uit te komen hoor

 3. Beste Gwenn, ik wou even vragen of jij misschien weet welke chocolade ze gebruiken? Het antwoord van Bouwhuis is nogal vaag, het is van het merk Mycusini zeggen ze maar ik wou even weten of deze kwalitatief ook wel lekker is, is dit echte chocolade of eerder imitatie chocolade. Ik wil dit even vragen daar ik een Belg ben en wij gebruiken veel Callebaut en Belcolade en zou wel leuk zijn als de chocolade ook zo lekker is 😉

  1. Hi. Kun je het beste even voor op hun site kijken, daar staat de info gewoon. Je kunt sowieso niet zomaar zelf chocolade gebruiken en ik kan wel verzekeren dat de kwaliteit niet hetzelfde is als Callebaut helaas.

   1. Staat niet echt op de site, iets over aantal percentage van cacao gehalte, maar ik heb ze gemaild en vraag het hen even 😉 en kan het je misschien ook nog doorgeven dan. Ik vind de sticks nogal duur en vind dan wel dat ze dat even mogen aangeven wat hun gehalte is. Als het maar fantasy chocolade is (zoals de vroegere koetjesreep) dan is het zeer duur voor de kwaliteit dan. Maar ik ben wel overtuigd om er 1 te kopen 😉 Ik zou het niet gaan gebruiken denk ik voor praline’s maar dan wel als decoratie op een taart of cupcake. Niet teveel chocolade dan als je een goed product wilt geven aan de klant 😉
    Bedankt allesinds
    Fanny

    1. De chocolade moet wel aan bepaalde eisen voldoen dus zal daarom bewerkt zijn, als het te dik blijft dan krijg je het niet door de kop en als het te dun is en niet voldoende snel stolt dan loopt alles uit. Als je callebaut chocolade hebt is het soms wel eens een keer een batch die wat dikker is na het smelten. Maar je gebruikt per decoratie zo weinig chocolade dat het best betaalbaar is. En persoonlijk vinden wij de pure chocolade lekker, de witte heb ik nog niet getest die heb ik vandaag pas ontvangen want die had ik later besteld. En alles wat bewerkt is is duurder dan gewone chocolade, maar de smaak is niet te vergelijken met een koetjesreep hoor. De normale donkere chocolade heeft echt wel een lekkere chocolade smaak.

     1. ik heb de review gelezen en ik denk dat het echt wel een prachtig toestel is om zelf chocoladedecoraties te maken.
      Ik ben er nog serieus over aan het denken om te bestellen, maar ik vind het wel veel geld om elke keer de verzendingskosten te moeten betalen bij het bijbestellen van de chocolade. Hopelijk komen ze hier ook snel in de verkoop.

     2. In de review heb ik Bouwhuis ook genoemd hoor. Daar kun je zowel apparaat als navul bestellen. Eventueel zelfs ophalen om bezorgkosten te besparen.
      Er zitten natuurlijk wel kosten aan zo’n apparaat en daarom is het naar mijn mening niet echt voor de hobbybakker thuis maar voor gepassioneerde bakkers die er veel mee aan de slag gaan

     3. Beste Gwen,
      Vandaag heb ikndeze geweldige.3d.printer cadeau gekregen. Wow wat een mooi apparaat.
      Echter hoe krijg ik de geprinte tekst zonder te breken van het siliconen matje af?
      Is het beter om het matje even in koeling te leggen?
      Kan het niet terug vinden op diverse websites.
      Graag zie ik een reactie van U tegemoet.
      Mvrgr Angelique Elzinga

     4. Hi! Ja tof apparaat he?! Ik ben geen Mycusini expert maar hoop je te kunnen helpen. Afhankelijk van temperatuur in je huis kan het zeker handig zijn even te koelen. Maar de chocola is zo samengesteld dag het gelijk stolt. Ik wacht altijd minuut en haal het er voorzichtig met een klein paletmes af. Dus mesje onder de chocola wrikken dan komt het mooi los.

 4. Ze zijn al in Nederland te koop hoor, ik heb hem zelf ook in nederland gekocht bij Bouwhuis. Het is inderdaad best een hoop geld maar wel heel leuk speelgoed. En de chocolade is best duur misschien maar uit een half staafje kun je aardig wat dingen printen hoor.

 5. Heb je enig idee of je je eigen gemaakte chocolade ook in de machine kunt gebruiken? (eerst hardlaten worden, helft van de vuller zelf maken in een vorm of iets dergelijks). Ik heb namelijk allergieën en kan daardoor niet altijd alle chocolade eten.

 6. Hoi Gwenn, heb jij al zelf je chocolade gesmolten om te printen? Zo ja, zou je dan kunnen zeggen hoe je dat gedaan hebt? Want callebaut bvb zou wel veel lekkerder zijn 🙂
  Alvast bedankt,
  Groetjes,
  Pascale

  1. Nee dit heb ik niet gedaan en voorlopig ook niet van plan. Ik heb een review geschreven van het product zoals het hoort te werken met een gratis (normaliter toch duur) product van de fabrikant. Vinden zij vast niet fijn als ik een methode uit ga zoeken en deel om hun vullingen niet meer te hoeven kopen. 😉 De vullingen vind ik zelf echt niet zo prijzig en je kunt er veel mee printen.

   1. Dat begrijp ik hoor! je hebt uiteindelijk toch de juiste samenstellingen nodig zodat de chocolade niet “uitloopt” na het printen.
    Ik durf het trouwens zelf ook niet te proberen, daarvoor is het een te dure aankoop!
    Ik was gewoon benieuwd 🙂
    Dank voor je antwoord!

 7. Dank je wel voor je review. Ben al een poosje aan het nadenken erover. Hoe zit het met schoonmaken? moet je na ieder gebruik schoonmaken? kun je een staafje laten zitten totdat het op is? En als je chocolade wil wisselen, kun je dan daarna een aangebroken staafje gewoon weer gebruiken, en verlies je dan veel “rest”chocolade wat acherblijft in spuitmondjes oid? of moet je eenmaal aangebroken een staafje helemaal opmaken. En kun je gemakkelijk wisselen tussen verschillende chocolades?

 8. Hoi Iedereen,
  Ik ben een 3D ontwerper van beroep, en ben helemaal weg van dit toestel. Een klant van me gebruikt deze namelijk.
  Hij kan elke vorm aan die we testen.

  Indien jullie graag ook gepersonaliseerde tekeningen opmaken, aarzel niet me te contacteren op gemdrawings@gmail.com

Laat een reactie achter