Napolitaans Pizzadeeg - Gwenn's Bakery
Basisrecepten Hartig

Napolitaans Pizzadeeg

Ik ben echt gek op pizza en maak het sinds enige tijd ook regelmatig thuis. Het lekkerste recept voor de pizzabodem vind ik het Napolitaans pizzadeeg. Dit ontdekte ik enkele jaren geleden en ik zweer er nu bij. Een meer traditionele (of Romeinse) pizzabodem zal een minder hoge korst geven en bakt naar mijn mening iets droger en krokanter (en is ook erg lekker!). Het meest kenmerkende van Napolitaans pizzadeeg is dat de rand/korst vrij dik is en iets zachter van binnen. Het lijkt hiermee iets meer op brood met een krokante buitenkant en net wat beet van binnen. Echt heerlijk als je het mij vraagt! Het lijkt overigens alsof er weinig gist in zit vergeleken met andere broodrecepten, maar dit is normaal. De rijstijd is juist weer heel lang waardoor dat kleine beetje gist goed kan werken.

Napolitaans Pizzadeeg - Gwenn's Bakery

Recept: Napolitaans pizzadeeg (basisrecept)

Voor 4 pizzabodems van circa 250 gr

360 ml water
17 gr fijn zeezout
1 gr verse gist of (0,3 gr instant gist)
625 gr bloem type ’00’ (of patentbloem)
Semolina (voor het bestuiven)

Bereiding:

 • Schenk het water in de mengkom van de staande mixer en laat het zout hierin oplossen. Voeg 100 gram bloem en de gist toe en mix met de kneedhaak op lage snelheid. Voeg intussen geleidelijk te overige bloem toe en blijf kneden tot alles is opgenomen.
 • Kneed nog zo’n 10-15 minuten verder op lage snelheid tot een soepel deeg. Het deeg moet nu nog licht plakkerig zijn, maar vooral zacht en elastisch. Als je een stukje deeg tussen je vingers uit kunt trekken tot een iets doorzichtig vliesje wat niet breekt is het klaar.
 • Bol het deeg op en laat het 2 uur rijzen bij 25 ℃ in een grote mengkom met een vochtige theedoek. Dit voorkomt uitdroging van het deeg.
 • Verdeel het deeg in vier stukken van zo’n 250 gram en bol elk stukje op tot een strak bolletje. Laat deze nu nog minstens 4 tot 6 uur rijzen bij 25 ℃ en onder een vochtige doek.
 • Hierna is het Napolitaanse pizzadeeg klaar en kun je het verwerken voor jouw lievelingspizza.

Bakken

 • Verwarm de oven minstens 1 uur voor op 250 ℃ met de pizzasteen in het midden van de oven.
 • Druk een bol pizzadeeg plat met de handen in wat semolina of maïsmeel. Gebruik geen bloem want dit brandt erg aan tijdens het bakken.
 • Rek het deeg beetje bij beetje uit door de zijkant van de pink en hand te gebruiken. Druk de rand van het deeg niet plat (laat circa 1cm vrij) en draai het deeg langzaam mee terwijl je het voorzichtig uitrekt. Verwijder overtollig semolina en leg het op een schoon stuk van de werkbank of direct op de pizzaschep.
 • Breng de gewenste saus en toppings aan en breng op smaak met wat zout en peper.
 • Plaats de pizza met behulp van de pizzaschep op de pizzasteen en bak in enkele minuten gaar.
 • Sommige ovens worden net niet heet genoeg (of de steen is niet genoeg opgewarmd). Dan kan het beter zijn om de bodem heel kort voor te bakken met alleen de saus. Hierna de toppings erop doen en verder bakken tot alles mooi gaar is.
 • Schep de pizza uit de oven, snijd in punten, serveer direct en geniet!

Zie bijvoorbeeld het recept voor de heerlijke klassieke Pizza Margherita

 

Napolitaans Pizzadeeg - Gwenn's Bakery
Foto: Isa Blom / www.isavision.nl

6 Reactie

 1. Moet het water om het zout in op te lossen dan lauw zijn ?
  Want in koud water lost dit niet op denk ik …
  En wat met deze t° … kan je ook bakken bij warmer weer en als het in huis warmer is dan 25 graden ?

  1. Het water mag vrij koud zijn bij dit deeg vanwege de veel langere rijstijd dan gebruikelijk voor (gist)deeg. Temperatuur van water heeft niets met zout te maken maar alles met gistproces. Bij extreme temperaturen dus kouder water en bij koud weer juist lauw of iets warmer water. Zo controleer je de kracht van de gist een beetje.

  1. Hi! Je strekt het deeg wel uit met de hand toch? Mogelijk is het deeg te strak opgebold, kan ook te droog zijn of je moet het nog wat laten rusten voordat je verder gaat.

Laat een reactie achter