Noten-karameltartelettes - Gwenn's Bakery
Gebakjes Taart

Noten-karameltartelettes

Deze noten-karameltartelettes (of “tartelettes aux noix et caramel”) zijn super lekker!!! Weer zo’n goede Franse klassieker die lekker makkelijk en snel gebakken is. Ja er zit inderdaad een hoop karamel in, maar ook erg veel geroosterde noten en die zorgen juist voor een goede balans. Hierdoor is het geheel  iets minder zoet en heb je ook een heerlijke zoute hint af en toe van de salted caramel. Je kunt natuurlijk zelf leuk variëren met diverse noten. Zelf vind ik pijnboompitten heerlijk erin samen met hazelnoten en amandel. Maar je zou ook een twist kunnen geven door gekonfijte sinaasappel toe te voegen.

Als bodem voor de noten-karameltartelettes vind ik de pate sucrée (zoet boterdeeg) altijd het lekkerst. Deze bakt ontzettend krokant wat nog meer textuur geeft aan de tartelettes. Ook is het grote voordeel dat je dit deeg maakt met zachte boter i.p.v. het te kruimelen. Deze methode heet “crémage” in het Frans en hierdoor kun je het deeg gelijk bakken zonder blindbakvulling. Wel kan het helpen de gefonceerde ringen enkele uren in de koeling te bewaren. Dit droogt het deeg heel licht uit waardoor het tijdens het bakken nog strakker blijft. Nog geen pro in het strak fonceren? Dan kun je natuurlijk gewoon blindbakken zodat je meer zekerheid hebt.

Noten-karameltartelettes - Gwenn's Bakery

Recept: Noten-karameltartelettes

voor zo’n 6 stuks

1/2 recept voor Pate sucrée
300 gr gemengde noten (bijv. hazelnoten, amandelen, pistaches, pecannoten, pijnboompitten)
150 gr kristalsuiker
50 gr glucose
150 ml slagroom
30 gr roomboter, gezouten

  • Maak het deeg volgens recept en rol het uit tot 3 mm dikte. Fonceer de tartelette ringen (8cm doorsnede) ermee en bak zo’n 20 minuten op 160 ℃ (heteluchtoven). Laat de tartelette bodems volledig afkoelen en verwijder dan de ringen.
  • Rooster de noten zo’n 10 minuten in de oven op 180 ℃. Kook intussen de suiker met de glucose tot een mooi gekleurde karamel en niet hoger dan 180 ℃ (let op want karamel kan snel verbranden!). Verwarm de slagroom en meng deze geleidelijk door de karamel. Voeg van het vuur af de boter toe en breng eventueel op smaak met een lekkere snuf fleur de sel. (fleur de sel geeft af en toe een zoute hint, fijn zout maakt de saus volledig zout en dus minder lekker)
  • Schep de warme noten door de karamelsaus en verdeel direct over de tartelette bodems. Laat de noten-karameltartelettes afkoelen tot kamertemperatuur. Bewaar ze niet in de koeling om te voorkomen dat de karamel te hard wordt.

Noten-karameltartelettes - Gwenn's Bakery

Foto’s: Isa Blom – www.isavision.nl

2 Reactie

    1. Hi! Voor dit soort Franse tartes of tartelettes gebruik je doorgaans een standaard ring van 2cm hoog. Hier zou ik niet van afwijken, wel kan dat met de diameter.

Laat een reactie achter