NY Cheesecake - Gwenn's Bakery
Cakes Desserts Taart

NY Cheesecake

De NY Cheesecake is natuurlijk wereldberoemd en de laatste jaren nog populairder geworden. Dat is niet gek, want deze taart is gewoon onweerstaanbaar lekker. Er schijnen overigens in New York meer recepten te zijn voor NY Cheesecake dan dat er restaurants zijn. Dat geeft weer goed aan dat er niet zomaar een standaard recept voor is en vooral de verhoudingen soms heel licht van elkaar afwijken. Wel is het kenmerkend voor een NY Cheesecake dat deze heerlijk fluweelzacht en smeuïg moet zijn, maar tegelijkertijd ook wat zwaar. Hierdoor kun je (meestal!) slechts een klein puntje op.

Mijn recept voor NY Cheesecake is simpel en blijft echt bij de basis zoals het voor mij hoort te zijn. De bodem maak ik vaak van “Digestive” biscuits omdat deze lekker neutraal zijn. Hierdoor komt de vulling van roomkaas beter tot zijn recht. Maar probeer ook eens met bijv. chocolate chip cookies of spritsen voor een andere smaak.

Verder is de vulling meestal hetzelfde, maar verschilt het soms in de verhouding roomkaas, ei, bloem, etc. Zelf voeg ik altijd wat citroensap en rasp toe, dit helpt de roomkaas nog meer te benadrukken. Wat je ook vaak ziet is sour cream in het recept. Maar omdat ik Frans ben gebruik ik natuurlijk crème fraîche in mijn recept. Tot slot kan zo’n stevige cheesecake wel iets fris gebruiken. Ik maak daarom vaak een frambozencoulis of ander fris fruitsausje erbij.

Wil je liever een andere cheesecake maken? Kijk dan eens naar mijn recept voor een heerlijke Oreo Cheesecake of de No Bake cheesecake met mango.

NY Cheesecake - Gwenn's Bakery

Recept: NY Cheesecake

Bodem
250 gr koekjes (type “Digestive”)
50 gr gesmolten roomboter

Vulling
900 gr roomkaas (bijv. Philadelphia)
275 gr kristalsuiker
1/2 tl. zout
75 gr patentbloem
rasp en sap van 1 citroen
600 gr crème fraîche
8 eieren
1 tl. vanille extract

Optioneel
Frambozencoulis of andere frisse topping naar keuze

Bereiding:

Bodem

  • De oven voorverwarmen op 180°C en intussen een springvorm van 26cm invetten en de bodem bekleden met bakpapier.
  • De koekjes verkruimelen en de gesmolten boter erdoor mengen (dit kan het beste in een keukenmachine).
  • Giet nu het mengsel op de bodem van de bakvorm en verdeel het gelijkmatig. Druk het een beetje aan met een lepel of onderkant van een glas en bak 15 minuten in de oven. Verhoog de temperatuur van de oven naar 200°C.

Vulling

  • Klop de roomkaas tot een gladde massa en voeg vervolgens één voor één de suiker, bloem met zout, citroen, crème fraîche, eieren en vanille. Belangrijk is dat de massa homogeen is voordat je het volgende ingrediënt toevoegt, maar ook dat je de vulling zo min mogelijk klopt.
  • Giet de vulling nu op de bodem en strijk het even glad met een paletmes.
  • Bak de NY cheesecake 10 mins, verlaag dan de temperatuur naar 90°C en bak nog 60 mins verder (de cheesecake moet nog licht wiebelen in het midden). Laat nog 2 uur afkoelen in de oven (met de deur dicht) en zet tot slot een nacht in de koelkast om goed op te stijven.
  • Serveer de cheesecake de volgende dag met een lekkere frisse topping erbij.

 

NY Cheesecake - Gwenn's Bakery

Foto’s: Isa Blom – www.isavision.nl

2 Reactie

  1. Nee. Het is één voor één elk ingrediënt. Dus eerst de suiker, daarna bloem, etc. En steeds als het laatste ingrediënt volledig is gemengd voeg je de volgende toe.

Laat een reactie achter