Oranje Tompoucen - Gwenn's Bakery
Gebakjes

Oranje tompoucen

Bij Koningsdag horen natuurlijk ook heerlijke verse oranje tompoucen! Eigenlijk zijn dit gewoon standaard tompoucen net als de klassieke roze, maar dan met het laagje fondant oranje gekleurd. De vulling maak ik van Zwitserse room, maar je kunt ook banketbakkersroom nemen (laat dan de slagroom weg uit dit recept) of zelfs een bavarois.

Oranje Tompoucen - Gwenn's Bakery

Recept: Oranje Tompoucen

Voor circa 10 stuks

Bladerdeeg
1 recept voor klassiek bladerdeeg of snel bladerdeeg.
-OF-
2 rollen koelvers bladerdeeg

Zwitserse room
300 ml volle melk
1 vanillestok
70 gr kristalsuiker
3 eidooiers
30 gr maïzena
250 gr slagroom

Afwerking
50 gr abrikozenjam
400 gr glaceerfondant (met dit recept kun je het zelf maken)
oranje kleurstof
250 ml slagroom
20 gr poedersuiker

Bereiding:

Bladerdeeg  >>> Zie mijn stap voor stap recept en uitleg voor het maken van bladerdeeg 

  • Rol het bladerdeeg uit tot 2 plakken van 2-3mm dikte en circa 30x40cm (zorg dat het netjes binnen de bakplaat past). Prik gaatjes in het bladerdeeg en leg op een met bakpapier beklede bakplaat. Leg hier weer bakpapier en een tweede bakplaat bovenop. Hierdoor kan het weinig rijzen en zal het mooi gelijkmatig bakken.
  • Bak zo’n 30-40 minuten op 190 °C tot het goed gekleurd en gaar is. Snijd de afgekoelde plakken ieder in 4 stroken van 10cm breed en 20cm lengte.

Zwitserse room

  • Breng de melk met de helft van de suiker tegen de kook aan. Schraap de zaadjes uit de vanille en doe dit samen met het vanillestokje in de melk.
  • Klop de eidooiers glad met de rest van de suiker en roer hier vervolgens ook de maïzena door.
  • Giet al roerend een deel van de hete melk erbij en giet alles nu weer terug in de pan bij de rest van de melk. Verhit al roerend op laag vuur tot het kookt en laat de banketbakkersroom nog 1-2 minuten pruttelen en indikken.
  • Haal van het vuur en schenk op een bord of schaal. Dek af met plasticfolie in direct contact met de banketbakkersroom en laat volledig afkoelen en opstijven in de koelkast.
  • Klop de slagroom stevig en de banketbakkersroom mooi glad. Meng een derde van de slagroom door de banketbakkersroom om familie te maken. Spatel de rest van de slagroom voorzichtig erdoor.

Afwerking

  • Bedek een strook bladerdeeg met een dikke laag Zwitserse room en dek af met een tweede strook bladerdeeg. Strijk glad af langs de randen en bewaar in de koelkast terwijl je de fondant op temperatuur brengt.
  • Verwarm de abrikozenjam met een lepeltje water, zeef deze en strijk een dun laagje uit over de gehele bovenkant van de tompouce.
  • Verwarm de fondant* au bain-marie tot 35 °C en breng op kleur met de oranje kleurstof.
  • Giet de fondant over de tompouce en strijk zo glad mogelijk, ga snel te werk voordat het hard wordt. Bewaar kort in de koeling om de fondant op te laten stijven.
  • Met een groot gekarteld mes snijd je nu de randjes van de oranje tompoucen af voor een strakke finish.
  • Snijd het geheel nu in stukken van 4cm breed. Snijd hiervoor altijd eerst voorzichtig de bovenste laag bladerdeeg door met het gekartelde mes. Druk niet teveel en laat het mes het werk doen. Hierna kun je iets makkelijker door de onderste laag snijden.
  • Klop de slagroom met de suiker stevig op en spuit rozetten of banen bovenop elke tompouce.

*Als de fondant bij de verwerkingstemperatuur nog te stug is kun je deze verdunnen met een zeer kleine (!) hoeveelheid suikersiroop (gemaakt van gelijke delen water en suiker). Doe dit stapsgewijs om een te dunne fondant te vermijden. De fondant is goed als hij snel weer egaal uitvloeit binnen enkele seconden. Je kunt dit testen door een lepel ervan in een sliert op de oppervlakte van de fondant te laten vallen. Blijven de lijnen goed zichtbaar na enkele seconden? Verdun het dan nog een klein beetje tot het goed is.

Oranje Tompoucen - Gwenn's Bakery
Oranje Tompoucen - Gwenn's Bakery

Laat een reactie achter