Een goede Oreo cheesecake MOET in ieders standaard repertoire staan! En ik ben dol op cheesecake dus heb ik genoeg recepten uitgeprobeerd ondertussen. En dit is toch echt wel een topper! Meestal houd ik cheesecakes redelijk klassiek met een standaard vulling met vanille smaak en een vleugje citroen of juist een variant met mango. Hier voeg ik dan aan het einde nog wat vers fruit aan toe. Maar af en toe mag je best wat groter denken en hem dan helemaal volproppen met heerlijke Oreo koekjes! Vaak wordt ook nog de bodem met Oreo’s gemaakt (en dit kun je gerust doen! is heerlijk!), maar ik vind een simpele bodem het lekkerst. Wel heb ik een extra laagje witte chocolade ganache toegevoegd voor extra hemelse smaak! Hierbij dus mijn variant van de Oreo Cheesecake.
Recept: Oreo Cheesecake
Ingrediënten:
Bodem
250 gr koekjes (type “Digestive”)
50 gr gesmolten roomboter
Vulling
800 gr verse roomkaas (bijv. Philadelphia)
230 gr kristalsuiker
5 eieren
1 eigeel
20 gr patentbloem
50 ml slagroom
1 tl. vanille extract
20 Oreo koekjes in stukjes
Ganache
150 gr witte chocola
450 ml slagroom
Garnering
200 gr verse roomkaas (bijv. Philadelphia)
100 gr poedersuiker
6 gr gesmolten roomboter
1 tl. vanille extract
6 Oreo koekjes
Bereiding:
Ganache (1)
- 24h van tevoren: De witte chocola in stukjes smelten au bain-marie en wegzetten tot gebruik. De helft van de slagroom verwarmen en dit met de gesmolten chocola mengen. Vervolgens de overige koude slagroom er als laatste bij doen en goed roeren tot het glad is. In de koelkast zetten tot gebruik de volgende dag.
Bodem
- De oven voorverwarmen op 180°C (boven/onder warmte) en een springvorm van 26cm doorsnede invetten en bekleden met bakpapier.
- De koekjes verkruimelen en de gesmolten boter erdoor mengen (dit kan ook tegelijk in een keukenmachine). Giet nu het mengsel op de bodem van de bakvorm en verdeel het gelijkmatig. Druk het een beetje aan met een spatel of lepel en bak 10-15 minuten in de oven.
Vulling
- De oventemperatuur verlagen naar 150°C.
- Als eerste de roomkaas los kloppen met de mixer, de suiker toevoegen en nog 2 minuten kloppen. De eieren en eigeel toevoegen en alles mengen tot alle eieren volledig zijn opgenomen. De slagroom en vanille toevoegen en 1 minuut kloppen. Vervolgens de bloem erin doen en mengen tot een gladde en egale massa.
- Het geheel op de koekjesbodem gieten, de Oreo’s erover strooien en gelijkmatig door het beslag verdelen. De oreo cheesecake nu 1,5 uur bakken, hierna de oven uitzetten en de cheesecake nog minimaal 2 uur erin laten zitten. Zelf maak ik cheesecakes het liefst ’s avonds en laat ze dan de hele nacht afkoelen in de oven.
- Als de cheesecake is afgekoeld bewaar je deze minimaal 4 uur, of liever 24 uur als het kan in de koelkast. Hier wordt de oreo cheesecake alleen maar beter van!
Ganache (2)
- De ganache is nu lekker koud en kan opgeklopt worden met een garde. Klop hem niet te stijf, maar liever tot yoghurtdikte, hij zal nog wat opstijven in de koeling.
- Wanneer de cheesecake helemaal is afgekoeld kan de ganache erop, smeer hem gelijkmatig uit over de bovenkant van de cake.
Garnering
- De roomkaas met de poedersuiker (kort) kloppen tot een gladde crème. Als de gesmolten boter wat is afgekoeld mag deze erbij gevolgd door de vanille extract. Na 5 minuten kloppen is de crème klaar.
- Schep hem in een spuitzak met een gekarteld spuitmondje en spuit 12 mooie toefjes bovenop de cheesecake langs de rand. Snijd de 6 laatste Oreo’s in tweeën en leg op elk toefje een koekje.
- Bewaar de cheesecake in de koelkast tot gebruik en serveer hem direct uit de koeling.
Tips/variaties:
- Om deze oreo cheesecake nog decadenter te maken kun je de bodem ook van Oreo’s maken. Vervang dan de gewone koekjes simpelweg door 250 gr Oreo’s.
- Ook kun je de vulling intenser maken door de helft van de koekjes fijn te malen en door de vulling te mengen. De kleur zal dan ook donkerder worden.
- Een leuk idee voor de presentatie is om een paar koekjes goed te verkruimelen en deze er dan overheen te strooien. Dit kan dan met of zonder de toefjes.
Nou Gwenn, dat ziet er heerlijk uit! Leuk dat je ook een blog bent begonnen! 🙂
Fantastisch zeg! Deze ga ik zeker maken. 1 vraagje, wat is patentbloem en is dit te vervangen door tarwebloem?
Hi Robin,
Patentbloem is eigenlijk tarwebloem maar fijner gemalen. Het bevat ook meer gluten waardoor het luchtiger bakt en juist goed is voor o.a. brood. Ik raad toch aan om patentbloem te gebruiken zodat het recept zeker weten lukt. Je kunt het normaliter in elke supermarkt vinden.
Deze cheesecake klinkt heerlijk!
Hoeveel punten kan je er gemiddeld uithalen?
Ja hij is erg lekker, al zeg ik het zelf! Voor deze maat haal je wel 10-12 punten uit een cheesecake. Hij is vrij rijk en machtig dus mogen de stukjes niet te groot zijn.
Ik ben binnenkort en daarom alvast wat inspiratie aan het op doen voor gebak.
Waarschijnlijk eindelijk zelf een keer aan het bakken slaan.
Oh leuk! Dan is een cheesecake altijd een goede optie. Kun je prima de dag/avond ervoor maken en in de koeling laten. Wordt ie alleen maar lekkerder van en op de dag zelf ben je dan al klaar
Kan ik ook 600 Philadelphia doen plus 300 gram witte chocalade = totaal 900. En de rest van het decept aanhouden ? Onze dochter wil een witte chocolade cheesecake. Nog nooit eerder gemaakt. Dank alvast voor uw antwoord.
Hi! Dit zou ik niet zo doen. Witte chocolade en roomkaas zijn twee heel verschillende ingrediënten en kunnen elkaar niet zomaar vervangen. Wel kun je bv. wat stukjes witte chocolade door de cheesecakevulling mengen. Of voor een lekkere en makkelijke witte chocolade cheesecake kun je ook gaan voor mijn no-bake cheesecake met mango (met of zonder mango). Veel bakplezier alvast!