Pains au chocolat - Gwenn's Bakery
Chocolade Ontbijt

Pains au chocolat

Ik hoef denk ik niet echt uit te leggen wat deze pains au chocolat zijn toch? Heerlijke zoete broodjes gemaakt van croissantdeeg en gevuld met een paar chocoladestaafjes. In Frankrijk kennen ze echter twee verschillende namen. Een klein deel van de Fransen (in het zuidwesten) gebruikt de naam “chocolatine”, maar de rest van het land noemt het gewoon “pains au chocolat” ofwel broodjes van chocola. Maar hoe je het ook noemt, het blijft een goddelijk baksel voor een geslaagd ontbijt.

Omdat het recept alleen bestaat uit croissantdeeg en wat chocola moet alles wel helemaal kloppen. Het deeg heet in vaktermen eigenlijk “getoerd gerezen deeg”. Het is een soort bladerdeeg maar met toevoeging van gist. Dit zorgt dat er wel wat knapperigheid blijft zoals bladerdeeg, maar ook voor een heerlijk zacht deeg van binnen omdat het mooi gerezen heeft. Als de pains au chocolat nog iets warm zijn is de boterige smaak van het deeg op zijn best. Maar als je ze langer laat afkoelen wordt de chocola weer een beetje hard en krijgt dus weer wat beet.

Met dit deeg kun je ook gewoon klassieke Franse croissants of pains aux raisins maken.

Pains au chocolat - Gwenn's Bakery

Recept: Pains au chocolat

Voor circa 16 stuks

500 gr patentbloem
50 gr kristalsuiker
10 gr zout
115 ml volle melk
115 ml water
20 gr verse gist (of 7 gr instant)
100 gr roomboter, kamertemperatuur
250 gr harde boter of “beurre sec” (speciale boter voor croissantdeeg, vragen aan de lokale bakker)

1 ei voor het bestrijken
32 bakvaste chocoladestaafjes (speciaal voor pains au chocolat)

Bereiding:

zie de foto’s in het stap-voor-stap recept voor bladerdeeg voor een beter idee hoe je moet ‘toeren’.

  • Doe alle bloem, suiker, zout, boter en melk in de mengkom van staande mixer. Los de verse gist even op in het water en voeg dit toe aan de overige ingrediënten. Kneed het 4 minuten op lage snelheid en dan 6 minuten op halfhoge snelheid. Stop met kneden als het deeg loskomt van de wand van de mengkom.
  • Stort het deeg op de werkbank en vorm tot een rechthoek. Wikkel het in plastic folie en laat 1 uur rusten in de koelkast.
  • Sla ondertussen de koude boter een paar keer soepel met de deegroller en leg het op een vel bakpapier. Vouw het bakpapier om de boter heen tot een vierkant van 15 x 15 cm. Rol de boter in het bakpapier uit tot gelijkmatige dikte. Haal het deeg uit de koelkast en rol uit tot een vierkant van 25 x 25 cm. Leg de plak boter in het midden van het deeg en vouw de hoeken van het deeg over de boter heen.
  • Rol het uit tot een rechthoek van ongeveer 20 x 60 cm. Maak een eerste “toer” door het deeg in drieën op te vouwen als een portefeuille. Herhaal dit nog 2 keer zodat je in totaal 3 simpele toeren hebt gemaakt en het deeg in 27 laagjes is gevouwen.
  • Rol het deeg uit tot minstens 5 mm dikte en ongeveer 40 x 60 cm. Snijd de randen recht af met een scherp mes. Snijd de deeglap horizontaal in vieren en ook verticaal in vieren. Nu heb je 16 vierkantjes van circa 10×15 cm. Als ze iets kleiner of groter zijn is dat geen probleem.
  • Leg op elk stukje deeg een chocoladestaafje op 1 cm van de rand. Rol vanaf hier over de lengte tot het deeg helemaal over het chocoladestaafje heen is. Leg nu een tweede chocoladestaafje tegen het opgerolde stukje deeg en rol nu helemaal op.
  • Leg de pains au chocolat op een bakplaat met bakpapier en druk licht op de bovenkant zodat ze iets platter worden. Bestrijk met het los geklopte ei en laat ze 2-2,5 uur rijzen op 25 °C tot ze in volume verdubbeld zijn. Je kunt ze eventueel al de avond ervoor vormen en in de koeling laten rijzen tot de volgende ochtend.
  • Bestrijk een tweede keer met ei en bak 20 minuten op 200 °C tot mooi gekleurd.

Laat een reactie achter