Pains au lait (melkbroodjes) - Gwenn's Bakery
Brood Ontbijt

Pains au lait (melkbroodjes)

Pains au lait kennen jullie vast ook gewoon als melkbroodjes. Die kleine zoete broodjes met zo’n lekkere romige melksmaak. Nou, die uit de supermarkt mag je vanaf nu echt vergeten, deze zijn juist te zoet (en industrieel) en hebben te weinig broodsmaak. Maar met mijn recept maak je zelf makkelijk échte pains au lait zoals ze bedoeld zijn!

Want pains au lait horen niet zo bizar zacht te zijn, maar moeten juist iets meer bite te hebben. Het is tenslotte een brooddeeg wat erg op brioche lijkt, maar met minder boter. Door de toevoeging van melk wordt het extra romig en helpt de kleine hoeveelheid suiker net iets meer naar voren te komen. Zelf gebruik ik overigens melkpoeder in mijn recept. Ik heb praktisch nooit melk in huis en de melkpoeder samen met water geeft hetzelfde resultaat. Ook vind ik de smaak dan net iets lekkerder en voller dan met melk. Gebruik je toch liever melk? Laat de melkpoeder dan weg en vervang de hoeveelheid water door volle melk.

Pains au lait (melkbroodjes) - Gwenn's Bakery

Pains au lait (melkbroodjes) - Gwenn's Bakery

Recept: Pains au lait

Voor 10 broodjes

250 gr patentbloem
5 gr zout
30 gr kristalsuiker
15 gr melkpoeder
10 gr verse gist
90 ml water
1 heel ei + 1 extra ei voor bestrijken
50 gr boter, kamertemperatuur

Bereiding:

  • Doe de bloem, zout, suiker, melkpoeder, gist, water en ei in de kom van een staande mixer en mix 5 minuten op lage snelheid tot een homogeen deeg. Verhoog de snelheid naar middelhoog en mix nog 5 minuten verder om het deeg elastischer te maken.
  • Snij intussen de boter in kleine blokjes en laat de mixer weer op lage snelheid draaien terwijl je de boter in 2 stappen toevoegt. Zodra de boter is opgenomen verhoog je de snelheid nogmaals naar middelhoog en mix je nog 2-3 minuten tot het deeg loskomt van de rand van de mengkom.
  • Bol het deeg nu op. Dit doe je door je handen om de zijkanten en iets onder het deeg te leggen, met je handpalmen omhoog. Beweeg je handen nu rustig langs de bol in een draaiende beweging en druk hierbij het deeg als het ware naar onder toe. Leg het opgebolde deeg weer in een grote mengkom en dek af met plastic folie. Laat het nu 1 uur rijzen bij 25°C (dit kan ook in de oven).
  • Verdeel het deeg nu in 10 stukjes van 50 gram elk en bol elk stukje op tot een mooi glad en strak bolletje. Laat afgedekt nog 1 uur rijzen in de koeling.
  • Leg een bakplaat klaar met bakpapier terwijl je de pains au lait gaat oppunten. Dit doe je door elk bolletje plat te drukken tot een soort rechthoekig model. Vouw nu de rechter bovenhoek naar je toe en druk iets aan. Herhaal dit terwijl je langs de lange kant naar links gaat. Uiteindelijk heb je als het ware van boven naar onder het deeg dubbelgevouwen. Druk het broodje opnieuw plat en herhaal het vouwen van rechts naar links. Rol het iets op tot 10-15cm lengte en leg met de vouw naar beneden op de bakplaat.
  • Klop het extra ei los en bestrijk de pains au lait hier lichtjes mee. Laat tot slot nog 1,5 uur rijzen op 25°C en bestrijk hierna nogmaals met wat ei.
  • Doop de punt van een schaar in het losgeklopte ei en knip een rij kleine puntjes net langs het midden van elk broodje.
  • Bak de pains au lait zo’n 15-20 minuten op 180°C tot de bovenkant mooi goudbruin is en laat ze volledig afkoelen.

 

Pains au lait (melkbroodjes) - Gwenn's Bakery

Pains au lait (melkbroodjes) - Gwenn's Bakery

Foto’s: Isa Blom – www.isavision.nl

Laat een reactie achter