Deze passievrucht cheesecake is lekker zomers en tropisch. Niet zo gek ook want hij komt regelrecht uit “Bakken met een Tropische twist“. Dit is het eerste bakboek van Vanessa Pourier, ook wel bekend als één van mijn bakkermakkers uit Heel Holland Bakt 2017. Dat zij goed kan bakken (!) en tropische roots heeft weten we natuurlijk allemaal. Dus is dit boek ook precies wat wij van haar hadden verwacht: een boek vol heerlijke tropische lekkernijen waar familierecepten vaak de inspiratie zijn.
Ik wilde al een tijdje iets bakken uit haar boek en kon maar niet kiezen. Nu ben ik gek op cheesecake dus viel mijn keus al snel op haar passievrucht cheesecake. Een lekkere krokante bodem en klassieke cheesecakevulling, heerlijk romig en vol van smaak. Maar het lekkerste is toch echt het laagje passievrucht bovenop de taart. Vanessa heeft gekozen om verse passievrucht op te laten stijven met wat gelatine voor een lekker frisse laag. Net even dat frisse zuurtje waar zo’n volle romige cheesecake om vraagt, dus voor mij een perfecte combi!
Recept: Passievrucht cheesecake
Voor 8-10 personen
Bodem
200 gr Digestive koekjes
60 gr roomboter, gesmolten
Cheesecakevulling
800 gr roomkaas
4 eieren
200 gr kristalsuiker
1 tl. vanille-extract
125 gr zure room
Passievruchtgelei
3 gr gelatine
200 ml passievruchtsap
95 gr kristalsuiker
Bereiding:
Bodem
- Verwarm de oven voor op 180 ℃. Bekleed de buitenkant van de springvorm (23 cm ø) met aluminiumfolie. Maal de koekjes fijn en meng de boter er goed door. Verdeel het mengsel gelijkmatig over de springvorm en druk het stevig aan.
Cheesecake
- Meng de roomkaas, eieren, suiker, vanille-extract en zure room met de keukenmachine tot een glad mengsel. Schep het mengsel in de springvorm en strijk het glad.
- Zet de springvorm in een groter bakblik of ovenschaal. Giet daar 2 cm kokend water in. Zet het voorzichtig in de oven en bak de cheesecake ongeveer 45 minuten totdat de buitenrand vast is en de binnenkant nog een beetje wiebelt. Zet de oven uit met de deur op een kiertje en laat de cheesecake nog 1 uur afkoelen in de oven.
- Haal de cheesecake er na 1 uur uit, verwijder de aluminiumfolie en laat hem op het aanrecht op kamertemperatuur komen. Zet de cheesecake hierna (nog in de springvorm) in de koelkast en laat hem tenminste 4 uur afkoelen.
Afwerking
- Week de gelatine in ruim koud water. Verwarm het passievruchtsap met de suiker in een pan, breng het mengsel aan de kook en haal het hierna van het vuur af. Voeg de uitgeknepen gelatine toe en roer totdat dit is opgelost. Laat het mengsel 10 minuten afkoelen en giet het daarna op de gebakken cheesecake. Laat hem in de ijskast opstijven.
- Haal de cheesecake pas uit de springvorm als hij helemaal is afgekoeld. Garneer de passievrucht cheesecake met verse passievrucht.
Wil je dit boek kopen? Als je “Bakken met een Tropische twist” via deze link bij Bol.com koopt help je Gwenn’s Bakery ook een weer een beetje. Dit boek telt 144 pagina’s en is verkrijgbaar voor €22,50.
Hij staat in de oven!
Ziet er heerlijk uit. Die gaat zeker op mn to do lijstje voor deze zomer 😎☀️ Ik vraag me toch steeds weer af waarom er bij dit soort recepten altijd koekjes gebruikt worden voor de bodem i.p.v. een degene dat je bakt als koekbodem.
Thanks Gerdy! Is zeker de moeite waard dit recept van Vanessa Pourier! 😃
Ik denk dat men niet vaak afwijkt van een koekjesbodem omdat het gewoon erg lekker is en vooral ook heel makkelijk. Bij ons in de bakkerij gebruiken we wel plakken harde wener die we voorbakken in de vorm. Later komt de cheesecakevulling erbij en bakken we die gaar. Ook erg lekker maar voor thuisbakkers vaak veel extra werk.
Ik heb voor HHB een keer een cheesecake gemaakt met een hele plak gebakken speculaas als bodem. Ook superlekker!
Kun je passievruchtsap zo kopen (in een pak ofzo) of bedoel je hiermee sap dat je zelf uit een aantal passievruchten haalt..
Beiden is uiteraard prima want uiteindelijk hetzelfde product natuurlijk. Als je sap kunt vinden scheelt dit veel werk. Diepvries passievruchtpulp is makkelijk te vinden, anders even een paar verse uitlepelen. Voor 200ml sap moet je circa 13 verse vruchten hebben.
Ik wil dit recept uitproberen dit weekend. Maar als je de springvorm in een grotere vorm zet met water, dringt dit dan niet tot de vorm door waardoor je taart nat wordt? Moet ik de springvorm bijv nog met aluminiumfolie ontwikkelen of is een bakje water in de oven zetten ook voldoende? Alvast bedankt.
Hi! In de allereerste stap van het recept leg ik uit dat je aluminiumfolie rondom de vorm moet doen. Dit zorgt ervoor dat er geen water bij kan. Een bakje water elders in de oven doen heeft geen zin. De vorm moet juist omringd zijn door het water
Ik had zin om eens een exotische taart te bakken, dus waagde ik mij aan deze passievrucht cheesecake. Eerste keer dat ik een cheesecake bak en de bodem en het beslag lukt prima. Alleen is er toch water bij de bodem gekomen tijdens het afbakken. Hoe voorkom je dat er toch water bij de taart komt? Aluminium heeft niet gewerkt en misschien is mijn springvorm wel te groot, maar bestaat er een plastic omhulsel voor een springvorm ipv aluminium? Ik had ook nog eens de onderkant van de vorm bedenkt met bakpapier en dat geklemd op de bodem als extra verdichting. Het heeft dus niet gewerkt.
Je moet de folie er wel helemaal omheen doen en lekker strak en hoog. Meerdere lagen als het nodig is en het liefst natuurlijk een vorm die in de folie past. 😉
Bakpapier in de bodem klemmen voegt niets toe helaas. Een laagje plastic folie om de aluminium heen kan ook helpen als laatste redmiddel.
Super happy met dit recept en hele lekkere taart kunnen bakken voor mijn oma. Ik vroeg me af hoe de rand zo netjes komt. Bij mij kromp de cheesecake met bodem iets toen ik het uit de ijskast haalde. Doordat de taart toen kleiner was dan de springvorm is de passievrucht laag niet helemaal strak omdat het er op sommige punten wat dieper inzakt. Hoe kan ik dit voorkomen?