Passievruchten curd - Gwenn's Bakery
Basisrecepten

Passievruchten curd

We kennen allemaal wel de lemon curd (zie mijn recept), maar op vrijwel dezelfde manier maak je ook gewoon een passievruchten curd. Het is eigenlijk ook gewoon een crémeux, maar dan iets lobbiger en zachter. Voor meer stand kun je bijv. gelatine toevoegen zodat het ook gebruikt kan worden als vulling voor tartelettes enzo. De passievruchten curd zoals beschreven in dit recept is echter nog wat vloeibaarder en fluweelzacht. Hiermee is het juist perfect als extra topping op taarten en ander gebak. Zo kun je laagjestaarten extra lekker maken met een laagje passievruchten curd erin, of gewoon als topping van een frisse pavlova. Het verse citroensap in de curd versterkt de smaak van de passievruchten en het nodige zuurtje. Voor de variatie kun je een deel van het sap ook eens vervangen door ander fruit (ananas, sinaasappel, mango, etc.).

Recept: Passievruchten curd

125 gr passievruchtpulp (vers of diepvries)
200 gr kristalsuiker
sap van 1 citroen
3 eieren
2 eidooiers
125 gr roomboter

Bereiding:

 • Breng de passievruchtpulp, suiker en citroensap aan de kook in een pan. Klop de hele eieren en de dooiers samen los.
 • Schenk langzaam de helft van het hete passievruchtmengsel al kloppend op de eieren om familie te maken en aan elkaar te laten wennen. Giet dit mengsel gelijk weer terug in de pan bij de rest van de passievrucht en breng alles al roerend opnieuw aan de kook. Laat 1 minuut pruttelen en giet het geheel hierna over in een kom.
 • Snijd de boter in blokjes en doe het bij de passievruchten curd. Roer of klop tot de boter volledig is gesmolten en opgenomen. Dek het goed af met plastic folie in contact met de oppervlakte van de curd. Laat volledig afkoelen tot kamertemperatuur en hierna nog enkele uren in de koeling.
 • Gebruik de curd pas als deze weer is opgestijft tot een lobbige crème. Het is heerlijk als vulling of extra smaakmaker bij bijvoorbeeld pavlova’s, tartelettes en allerlei andere lekkere gebakjes en taarten.

4 Reactie

 1. Hoi Gwenn, ik wil binnenkort de passievruchtencurd maken voor de chocoladetaart. Hiervoor heb ik volgens jouw recept 100 gram van de curd nodig. Hoelang kan ik wat overblijft bewaren?

  1. Hi! Je kunt sowieso gewoon minder maken zodat er niets overblijft. En anders is de passievruchtencurd tot een week houdbaar in de koeling, of enkele maanden in de vriezer. Veel bakplezier!

 2. Hoi!
  Vraagje, als ik op internet recepten van curds lees mag ik in het ene recept een curd beslist niet laten koken vanwege ei dat zou stollen, in het andere recept moet dit juist weer wel. Ik lees in jou lemon curd recept dat het niet mag koken, bij jou passievruchtencurd moet je het geheel wel aan de kook brengen. Kun jij zeggen hoe dit zit?

  1. Hi, hele goede vraag! Kijk een curd is gewoon een crémeux (net als banketbakkersroom etc). Dit soort crèmes zijn er in allerlei diverse verhouding en dus diktes. Hierdoor is de verhouding ei soms groter dan anders en is er grotere kans op stolling door minder verdunning (en dus makkelijker koken bij een dan bij ander). Ook spelen andere ingrediënten een rol, bijv. toevoegen van bloem, maizena, gelatine, boter etc. Belangrijkste is vooral met dit soort mengsels met ei dat je niet boven de 83-85C komt zodat de stolling geen kans krijgt. Maar wel voldoende garen anders krijg je weer niet genoeg binding

Laat een reactie achter