Deze pavlova met passievrucht is heerlijk fris en zomers. Dat gaat natuurlijk bijna vanzelf als je passievrucht gebruikt in een recept (al is deze vrucht het hele jaar verkrijgbaar). Het exotische van dit vruchtje gaat echt lekker samen met de simpele basis van de klassieke pavlova.
Voor de meringue maken we in dit recept uiteraard gewoon de klassieke Franse meringue. Dus geen gedoe met thermometers of een bain-marie, gewoon kloppen en suiker erdoor! Voor dit recept heb ik een grote cirkel gemaakt van de meringue en met een paletmes langs de rand steeds van onder naar boven geveegd om een mooi patroon erin te krijgen. Maar dit mag zo rustiek of wild als je zelf wilt. Kijk voor inspiratie ook eens naar mijn recept voor de Pavlova met rood fruit en kokos. Daar heb ik de meringuebodem mooi opgespoten voor een verfijnde/chique stijl.
Voor de vulling gaat er normaliter gewoon stevig geklopte slagroom in. Echter vind ik dit soms iets te luchtig en houd ik zelf van iets meer smeuïg. Daarom vervang ik een deel van de slagroom door mascarpone. Dit geeft een tikkeltje meer vet waardoor het geheel nog mooier opklopt en een romiger mondgevoel heeft. Wat citroenrasp versterkt de frisse smaak van deze pavlova met passievrucht.
Als topping maak je gewoon de passievrucht curd die ik laatst al deelde op de blog (zie hier het recept). Wat er over blijft kun je heerlijk op de yoghurt doen, de Chocolade en passievruchttaart maken of als topping op een frisse Panna Cotta
Recept: Pavlova met passievrucht
Voor 6-8 personen
Meringue
150 gr eiwit (op kamertemperatuur)
100 gr kristalsuiker
100 gr poedersuiker
snufje zout
Slagroomvulling
75 gr mascarpone
150 ml slagroom
25 gr poedersuiker
rasp van 1 citroen
100 gr passievrucht curd
1-2 verse passievruchten
Bereiding:
Meringue
- Verwarm de oven voor op 90°C (hete lucht) en leg een vel bakpapier op de bakplaat.
- Maak een Franse Meringue: Klop de eiwitten samen met het zout op middel snelheid tot het begint te schuimen en voeg dan in 3 stappen de kristalsuiker toe. Intussen verhoog je de snelheid tot de meringue mooi stevig is en glimt. Vouw tot slot de poedersuiker voorzichtig door de meringue heen met een spatel.
- Schep de meringue op de bakplaat en maak er met een spatel of paletmes een mooie cirkel van (20cm of groter). De randen mogen iets hoger zijn dat het midden, in het midden zorg je juist voor een kuiltje waar de vulling straks in past.
- Bak de bodem van meringue in 1,5 tot 2 uur gaar en droog, laat afkoelen in de oven. De meringue zou nu makkelijk moeten loslaten van het bakpapier.
Slagroomvulling
- Roer de mascarpone even los en voeg hier de poedersuiker en citroenrasp aan toe. Doe de koude slagroom erbij en klop het tot een dikke en lobbige slagroom.
- Schep de slagroom in het midden van de meringue en verdeel hier de passievrucht curd overheen. Lepel het vruchtvlees uit de verse passievruchten en verdeel dit bovenop de curd en slagroom. Serveer de pavlova met passievrucht direct.