Pavlova Kokos Rood Fruit - Gwenn's Bakery
Desserts

Pavlova met rood fruit en kokos

Ik ben echt bijzonder gek op meringue! Of het nou gebakken is of een net afgekoelde italiaanse meringue, ik vind het heeeeeerlijk! Dan is het dus ook logisch dat ik geen nee zeg tegen een mooie Pavlova?! Een tijd geleden maakte ik al kleine pavlovaatjes met frambozen. Heerlijk individuele porties die echt indruk maken. Maar nu heb ik een iets makkelijkere variant die je gewoon lekker groot maakt om te delen (of niet!).

De bekende pavlova is erg populair tegenwoordig en is overal op internet te vinden, maar toch hoopte ik mijn eigen draai te kunnen geven aan deze Australische klassieker. Dit heb ik vooral gedaan in de meringue door deze mooi op te spuiten in plaats van een giga klodder uit te smeren zoals meestal gebeurt. Begrijp me niet verkeerd, de rustieke variant vind ik ook erg mooi. Maar soms wil ik het net iets strakker maken en vooral net even anders.

Verder heb ik kokos gebruikt in de meringue om een extra smaak te geven aan het geheel en het iets exotischer te maken. De meringue is natuurlijk al heel zoet. Maar door het lichte zuurtje in de frambozen compote en de citroenrasp in de slagroom, blijft deze pavlova toch lekker fris. En natuurlijk is het niet compleet met een berg vol vers fruit. Zelf vind ik de combinatie van frambozen, aardbeien, aalbessen en bosbessen geweldig. Allemaal fruit met een zoetje, maar toch fris genoeg en met een zuurtje erin. Maar je kunt natuurlijk de compote en het fruit vervangen door andere combinaties.

 

Pavlova Kokos Rood Fruit - Gwenn's Bakery

Recept: Pavlova met rood fruit en kokos

Meringue
150 gr eiwit (op kamertemperatuur)
100 gr kristalsuiker
100 gr poedersuiker
snufje zout
2 el. geraspte kokos

Slagroomvulling
100 gr mascarpone
200 ml slagroom
50 gr poedersuiker
rasp van 1 citroen
1 vanillestokje

Frambozen compote
100 gr frambozen
30 gr geleisuiker

Extra
Vers rood fruit naar wens

Bereiding:

Meringue

  • Verwarm de oven voor op 90°C (hete lucht) en leg een vel bakpapier op de bakplaat.
  • Klop de eiwitten samen met het zout op lage tot middel snelheid tot het begint te schuimen en voeg dan in 3 stappen de kristalsuiker toe. Intussen verhoog je de snelheid tot de meringue mooi stevig is en glimt. Vouw tot slot de poedersuiker en 1 el. geraspte kokos voorzichtig door de meringue heen met een spatel.
  • Doe de meringue in een spuitzak met een klein rond spuitmondje van 1cm. Spuit een deel van de meringue in een spiraal van zo’n 20cm doorsnee op de bakplaat en spuit vervolgens mooie bolletjes langs de rand van de spiraal. Spuit ze naar buiten toe zodat het puntje (wat overblijft na loslaten van de spuitzak) naar binnen komt. Herhaal nogmaals met een rijtje kleinere bolletjes meringue weer bovenop de eerste rij. Bestrooi het geheel met de rest van de geraspte kokos.
  • Bak de bodem van meringue in 1 tot 1,5 uur gaar en droog en laat afkoelen in de oven. De meringue zou nu makkelijk moeten loslaten van het bakpapier.

Frambozen compote

  • Doe de frambozen met de geleisuiker in een pan en breng aan de kook. Zodra de suiker is opgelost en het fruit tot puree is gekookt, kun je de compote uitgieten in een lage schaal en afgedekt in de koelkast volledig laten afkoelen. Doe het hierna in een spuitzak voor het afwerken van de pavlova.

Slagroomvulling

  • De mascarpone even los roeren en hier de poedersuiker, citroenrasp en het merg van het vanillestokje aan toevoegen. De koude slagroom erbij doen en alles opkloppen tot een dikke en lobbige slagroom.

Afwerking

  • Leg de meringue op een mooie schaal of taartplateau. Spuit een laagje van de frambozen compote op de bodem van de meringue en schep de slagroomvulling hierop tot net onder de rand van de meringue.
  • Bedek de slagroomvulling nu met het verse fruit. Leg de grootste stukken in het midden om hoogte te krijgen en de kleine besjes vooral langs de rand. Neem wat frambozen en spuit ook hier wat compote in, leg deze met de opening naar boven tussen het fruit.
  • Omdat beide vullingen vochtig zijn (en meringue hier niet goed tegen kan) is de pavlova niet lang houdbaar en kan deze het beste de dag zelf nog gegeten worden.

 

Pavlova Kokos Rood Fruit - Gwenn's Bakery

2 Reactie

  1. Gwenn, bedoel je met in een spiraal spuiten ‘in een cirkel’ of moet je ook echt een spiraalvormige beweging maken? Hoe breed wordt de spiraal dan ongeveer?

Laat een reactie achter