Pecan Pie - Gwenn's Bakery
Desserts Taart

Pecan Pie

Deze pecan pie is echt heerlijk! Ik heb even moeten testen om het niet zo verschrikkelijk zoet te maken als je normaal ziet. Want de pecan pie is naar mijn mening vaak echt mierzoet! Nou is mijn recept natuurlijk ook vrij zoet (dat hoort nou eenmaal), maar door de taartbodem eerst vol te gooien met gehakte noten is er minder plaats voor de zoete vulling. En zo heb je een pecan pie die zijn naam ook waarmaakt! Namelijk echt vol met pecannoten en dus een sterke notensmaak gemend met die heerlijke vulling.

In de vulling heb ik ook maple syrup gedaan, iets waar ik dol op ben en vaak in huis heb. Meestal gaat in een klassieke pecan pie juist golden syrup of corn syrup. Dit is puur zoet met weinig smaak. Door maple syrup toe te voegen geef je gelijk een extra lekkere smaak aan de vulling die ook perfect combineert met de noten.

Verder heb ik voor het deeg een fonceerdeeg gebruikt. Je kunt ook kiezen voor een taartbodem van zanddeeg of pâte sucrée. Maar fonceerdeeg bevat amper suiker en geeft dus meer balans met de zoete vulling. Dus al met al gewoon een heerlijke taart, maar toch vooral voor echte zoetekauwen!

Pecan Pie - Gwenn's Bakery

Pecan Pie - Gwenn's Bakery

Recept: Pecan Pie

Voor 6 personen / 20cm doorsnede

Fonceerdeeg
90 gr roomboter, kamertemperatuur
1 eidooier
20 ml volle melk
25 gr kristalsuiker
3 gr zout
175 gr patentbloem

Pecan vulling
200 gr pecannoten
3 eieren
130 gr maple syrup
30 gr roomboter
60 gr lichte basterdsuiker
1 tl. vanille-extract

Bereiding:

Fonceerdeeg

  • Klop de boter goed zacht en meng hier de eidooier, melk, suiker en zout door. Kneed hier vervolgens kort de bloem doorheen tot het deeg een bal vormt. “Fraiseer” tot slot het deeg nog kort op het aanrecht. Dit betekent dat je met je handpalm het deeg in 3-4 keer voor je uit strijkt en hiermee het fonceerdeeg goed homogeen maakt. Laat het deeg enkele uren in plastic folie gepakt rusten in de koelkast.
  • Kneed het deeg na het rusten eerst een paar keer met de handen om het wat soepeler te maken. Bestuif het werkblad met bloem en rol het dan uit tot 3-4mm. Vet een taartring van 20cm doorsnee in met wat boter en bekleed met het deeg.

Vulling

  • Bewaar zo’n 40 hele noten voor de decoratie. Hak de rest van de pecannoten in grove stukken. Smelt de boter en laat dit goed afkoelen.
  • Doe de eieren in een mengkom en klop deze los. Meng hier de maple syrup, boter, suiker en vanille doorheen tot een gladde vulling.
  • Doe de gehakte noten in de taartbodem tot deze rijk gevuld is, maar niet propvol. Giet er de vulling op en bedek de oppervlakte met de hele noten.
  • Bak de pecan pie op 180 °C in ongeveer 35 minuten gaar. Laat iets afkoelen en serveer hem nog iets warm.
Pecan Pie - Gwenn's Bakery

Foto’s: Isa Blom – www.isavision.nl

29 Reactie

    1. Niet zoet genoeg? Echt waar? Ik vond hem nog vrij zoet en ik kan goed tegen zoet. Maar de tip die in het recept staat is om juist meer of minder noten in de taart te doen om meer of minder zoet te krijgen. Dus minder noten erin en meer van de vulling want die is nog steeds erg zoet.

  1. Wat een heerlijk recept! Gemaakt voor mijn schoonmoeder die uit Canada komt, die was ook erg enthousiast! Ik had nog wel een vraagje de leftovers van de pie hoe kan je die hebt beste bewaren? En hoelang ongeveer?

    1. Wat leuk Danielle! Maar wat bedoel je precies met de leftovers? De taart zelf? Die kun je enkele dagen bewaren, eventueel kort opwarmen. Mocht je extra vulling overhebben die niet in de taart past, dan kun je met wat extra deeg mini taartjes maken in een muffinvorm. Wel gelijk doen want er zit rauw ei in.

  2. Ik vind het heel jammer, bij mij loopt de vulling eruit. Ik heb een springvorm gebruikt. Wat doe ik verkeerd?

    1. Een springvorm is zelden ideaal als vervanger voor een taartring. Je moet het deeg nl. in 1 stuk fonceren en hierbij zonder gaatjes/scheuren etc in de ring doen. Een sprinvorm is heel hoog dus grote kans dat je deegcirkel niet heel blijft want een springvorm is onhandig. Dit geeft dan weer kans aan de vulling om eruit te lopen. Een klein gaatje of scheurtje is dan al teveel helaas.
      Mocht je echt niet anders kunnen, dan zou ik de taartbodem heel kort blind bakken en nog enkele minuten bakken na licht bestrijken met ei of eiwit. Let wel op de totale baktijd en dat je de vorm niet teveel vult.

  3. Hoi Glenn, ik heb deze Pecan Pie al eens eerder gemaakt en smaakte echt heel erg lekker. Volgens mij heb ik toen de rand van een springvorm gebruikt want ik heb geen bakring in dat formaat. Als ik kleintjes wil maken , kan dat en hoe lang zullen ze dan in de oven moeten staan, of toch maar weer de rand van een springvorm gebruiken?

    1. Hi Vera! Thanks en supertof dat je het opnieuw gaat maken 🙂 Voor kleintjes kan ik geen echt antwoord geven want ik heb het recept voor 1 maat gemaakt en nooit getest voor kleiner. Uiteraard kun je het gewoon kleiner maken met vormpjes of ringen die je hebt. Doorgaans heb je voor kleinere maten van grote recepten minder baktijd nodig, maar dit zul je dus even op gevoel moeten doen.

  4. Ik heb deze in kleine bakvormpjes gebakken 10 cm. Maar de baktijd is haast hetzelfde even in de gaten houden ik heb ze eerst 10 min. Korter gebakken toen ze niet bruin waren iets langer

    1. Leuk idee! Ja de baktijd kan soms hetzelfde zijn, afhankelijk van verschil in bijv. materiaal en dikte van deeg etc. Je hebt er goed aan gedaan het op gevoel te doen tot het resultaat volgens jou perfect was.
      Maar de belangrijkste vraag… hoe smaakt het?! 😉

  5. Moet je de bodem voordat je de vulling erin doet (blind) bakken? Moet je gesmolten boter gebruiken voor de vulling!
    Alvast bedankt!

    1. Hi! Volgens het recept doe je taart pas in de oven met de vulling erin. Dus alles samen bakken, niks hoeft blind gebakken te worden. Boter wel gesmolten en weer afgekoeld voor de vulling.

  6. Goedemorgen Gwenn,
    Ik ben na je advies van gisteren je site aan het bekijken. Daar staan nog veel meer lekkere dingen op. Waaronder deze pecan pie die nog op mijn lijstje stond. Ik heb alleen geen grote vorm zoals op de afbeeldingen. Kan ik deze ook gewoon maken in een standaard springvorm? Of wordt het deeg dan niet mooi qua uiterlijk.

    1. Hi, dit recept is gemaakt zoals een Franse ’tarte’. Lekker laag (2cm) en mooi strak. Een springvorm is veel hoger en kun je nooit strak fonceren voor dit recept. Een ander soort lage taartvorm is dan beter, maar lage taartringen zijn echt het beste om mooie strakke taartjes en tartelettes te maken.

      1. Oke dank. Dan ga ik een taartring aanschaffen. 2 cm hoog? Ik zie ze ook met geperforeerde rand. Is dat beter of zonder perforatie?

        1. Zeker doen! Ik heb stapels in alle diameters thuis. Kan niet zonder en enige wat is zo vaak gebruik. Maar ik ben Frans dus een grote voorliefde voor dat soort mooie taarten.
          Geperforeerd of heel of zelfs exoglas etc maakt echt niet veel uit. Zou gewoon een basismodel nemen. Pas als je perfect kunt fonceren gaan dat soort details echt meetellen.

Laat een reactie achter