Petit crème bitterkoekjes - Gwenn's Bakery
Friandises

Petit crème bitterkoekjes

Deze petit crème bitterkoekjes zijn echt leuk om te maken! Het zijn eigenlijk simpel gezegd kleinere bitterkoekjes met een dopje botercrème erop en gedipt in witte chocolade. Ik ken ze zelf vooral van toen ik even bij een Hollandse bakkerij heb gewerkt, daar maakten we heel veel soorten. Het leuke is dat je ze zo simpel op smaak kunt brengen door bijv. een extract, likeur of zelfs wat ganache aan de botercrème toe te voegen. Geef dan ook de witte chocola een andere lichte kleur die bij de smaak hoort. Petit crème bitterkoekjes zijn wel erg zoet, maar daar houd ik juist van. Het bittere van de bitterkoekjes geeft wel meer balans aan het geheel. In plaats van witte chocolade kun je ook glaceerfondant gebruiken om te dippen, maar dit is nog veel zoeter. Tot slot kun je lekker losgaan op de decoratie. Ik kies vaak voor een versiering van pure chocolade welke ik met een cornetje garneer (zie mijn how-to cornetje vouwen). Maar als je hier niet honderden uren ervaring in hebt zoals ik kun je ook gewoon een zigzagpatroon maken met de chocolade. Of nog makkelijker, spuit er een piepklein rozetje botercrème op als simpele decoratie.

Petit crème bitterkoekjes - Gwenn's Bakery

Recept: Petit crème bitterkoekjes

Voor minstens 40 stuks

Bitterkoekjes
100 gr amandelschaafsel (amandelmeel of hele amandelen kan ook)
100 gr poedersuiker
1 eiwit
1 tl (bitter) amandelextract
snufje zout

Botercrème
125 gr volle melk
1/2 vanillestokje
20 gr kristalsuiker
15 gr maïzena
150 gr roomboter
30 gr poedersuiker

Extra
200 gr witte chocolade
50 gr pure chocolade
decoratie naar wens (pareltjes, hele geroosterde nootjes, etc.)

Bereiding:

Bitterkoekjes

  • Verwarm de oven voor op 200ºC.
  • Doe de amandelen samen met de suiker in een foodprocessor en maal dit heel fijn. Voeg hierna de helft van het eiwit, amandelextract en snufje zout toe in de foodprocessor en meng nog kort verder.
  • Het beslag moet mooi glad en plakkerig zijn, maar niet te slap. Indien nodig voeg je nog wat eiwit toe in heel kleine stapjes tot een spuitbare dikte.
  • Spuit met een gladde spuitmond van circa ø10mm doppen van zo’n 1,5 – 2 cm breed op een met bakpapier beklede bakplaat. Druk met een natte theedoek de pieken van het beslag iets plat.
  • Bak de bitterkoekjes in in de voorverwarmde oven in circa 10 minuten goudbruin en gaar. Let op de kleur en pas de baktijd hier op aan (enkele minuten meer of minder indien nodig).
  • Schuif het bakpapier direct na het bakken van de bakplaat af om de koekjes af te laten koelen

Botercrème

  • Verwarm in een pan de melk, vanille (merg en stokje), suiker en maïzena. Laat even koken tot het is ingedikt tot een banketbakkersroom. Giet op een bord of bakvorm, dek af met plastic folie en laat afkoelen tot kamertemperatuur.
  • Klop de boter en poedersuiker glad en romig. Voeg de banketbakkersroom toe en klop alles tot een luchtige botercrème.
  • Als je een smaakje aan de botercrème wilt geven kun je nu nog een smaakmaker toevoegen. Denk bijv. aan hazelnootpraliné, mokka extract, likeur, ganache, citrusrasp, etc.
  • Schep de botercrème in een spuitzak met kleine ronde spuitmond van circa 10mm en spuit bolletjes crème op de bitterkoekjes. Bewaar in de vriezer (of koelkast) tot de volgende stap.

Afwerking

  • Smelt de witte chocolade au bain-marie en giet in een glaasje of kommetje. Je mag de chocolade tempereren (zie mijn how-to chocolade tempereren), maar dit hoeft niet per se bij dit recept.
  • Dip met de botercrème naar beneden in de chocolade en laat hard worden.
  • Smelt de pure chocolade au bain-marie. Doe een eetlepel gesmolten pure chocolade in een cornetje en teken bloemetjes (of een andere decoratie naar wens) en maak af met een pareltje of andere versiering.

Tip: Banketbakkers spuiten de bitterkoekjes op kleinere platte bakplaatjes zodat ze grote hoeveelheden petit crème bitterkoekjes kunnen dippen. Thuis kun je dit ook doen als je meerdere soortgelijke bakvormen hebt. Spuit op de onderkant van een niet ingevette vierkante of ronde bakvorm en laat ze erop zitten. Bij het dippen gebruik je een tweede en soortgelijke bakvorm waar je de chocolade in doet en hierin de koekjes kunt dippen. Let op dat de bakvorm met koekjes in de andere vorm past.

 

Petit crème bitterkoekjes - Gwenn's Bakery

Laat een reactie achter