Pistachepasta - Gwenn's Bakery
Basisrecepten

Pistachepasta

Pistachenoten behoren veruit tot de lekkerste noten voor mij en ik werk er dan ook graag mee in gebak. Je kunt uiteraard gewoon pistachenoten in een beslag mengen of ergens op strooien. Maar de meeste smaak krijg je door een intense pistachepasta te maken. Dit lijkt heel erg op een praliné (zie bijv. dit recept), maar dan met veel minder suiker. In onderstaand recept gebruik ik namelijk slechts de helft van de suiker vergeleken met een klassieke praliné. Dit maakt de pistachepasta dus veel intenser van smaak omdat de pistachenoten veel meer aanwezig zijn. Het toevoegen van een kleine hoeveelheid amandelmeel en amandel-extract versterkt de smaak van de pistache nog verder. De pistachepasta is hierna te gebruiken in allerlei recepten als heerlijke smaakmaker. Zo kun je het toevoegen aan chocoladeganache om hier een pistache ganache van te maken. Ook kun je andere recepten op smaak brengen zoals: Banketbakkersroom, Italiaanse Meringue Botercrème of zelfs een Paris Brest!

Pistachepasta - Gwenn's Bakery

Recept: Pistachepasta

Voor ruim 250 gram pistachepasta

150 gr pistachenoten (gepeld)
25 ml water
75 gr kristalsuiker
40 gr amandelmeel
1/2 tl. amandel-extract
2-4 el. neutrale olie

Bereiding:

  • Rooster de pistachenoten zo’n 15 minuten in de oven op 150 °C.
  • Kook vervolgens het water met de suiker in een kleine pan tot 121 °C. Zodra deze temperatuur bereikt is en de noten klaar zijn kunnen ze in de pan bij de suiker.
  • Meng de noten goed door de suikersiroop en blijf roeren totdat er een zanderig laagje om de noten komt. Stort ze nu uit op een bakplaat met bakpapier en laat afkoelen.
  • Doe alle pistachenoten in een blender met het amandelmeel en amandel-extract. Mix een paar minuten tot fijn poeder. Als het goed is komt de olie van de noten er nu langzaam uit en begint het een klein beetje dunner te worden. Voeg 2 el. olie toe en mix verder. Laat de blender elke paar minuten even rusten, de motor kan anders oververhit raken.
  • Blijf dus met pauzes steeds mixen tot de pistachepasta dunner wordt en uiteindelijk mooi glad, maar nog wel met de consistentie van een pasta. Voeg eventueel nog wat olie toe als het te droog en stug blijft. Je wilt uiteindelijk een soort smeerbare pasta krijgen.
  • Ook kun je het juist wat droger en stevig laten en gebruiken als een soort pistache-marsepein. Erg lekker in bonbons bijvoorbeeld.
  • Luchtdicht afgesloten is het tot 3 maanden houdbaar.

2 Reactie

    1. Dit kan zeker aan de kwaliteit en vooral kleur van de noten liggen. Pistachenoten uit de gewone winkel zijn erg grauw en bruin. Je kunt ook speciale supergroene pistachenoten vinden online of bij notenboer. Die geven een veel mooiere kleur aan al je pistache recepten.

Laat een reactie achter