Profiteroles - Gwenn's Bakery
Desserts Soezen & éclairs

Profiteroles

Profiteroles zijn tegenwoordig helaas een beetje vergeten geraakt. Zonde, want het is echt een heerlijk dessert. In Parijs ken ik een goed restaurantje waar deze gelukkig nog met trots op de kaart staat. Al maken zij hun profiteroles wel erg groot (!) en met zoveel chocoladesaus als je wilt. Bij het gieten van de chocoladesaus komt het woord “stop” dan ook met veel moeite uit mijn mond!

Soezendeeg kan best een uitdaging zijn voor sommigen. Vind jij dit ook? Kijk dan hier voor al mijn tips en tricks om altijd perfecte soesjes en éclairs te maken.

Profiteroles - Gwenn's Bakery

Recept: Profiteroles

Voor zo’n 15 grote profiteroles

Crumble
75 gr roomboter, kamertemperatuur
75 gr rietsuiker
75 gr patentbloem
30 gr amandelmeel

Soezendeeg
80 gr water
80 gr volle melk
65 gr roomboter (in blokjes)
3 gr zout
4 gr kristalsuiker
100 gr patentbloem
3-4 eieren
2 el. poedersuiker

Extra nodig
150 g pure chocolade (goede kwaliteit!)
200 ml slagroom
1 pot vanilleroomijs

Bereiding:

Crumble

  • Klop de boter zacht en voeg de overige ingrediënten toe. Meng tot een glad deeg en rol zo dun mogelijk uit tussen twee vellen bakpapier.
  • Leg 1 uur in de vriezer en steek er rondjes uit van 5 cm. Bewaar ze in de vriezer tot gebruik.

Soezendeeg

  • Zet een steelpan op het vuur met het water, de melk, boter, het zout en de suiker. Verhit op halfhoog vuur tot de boter is gesmolten en het vocht bijna kookt. Voeg van het vuur af in één keer alle bloem toe en roer met een houten lepel tot het mengsel een bal vormt. Zet de pan terug op het vuur en blijf het deeg enkele minuten roeren tot het iets blijft plakken aan de bodem van de pan.
  • Stort het in een koude mengkom en laat iets afkoelen. Klop de eieren los en voeg in etappes toe aan het deeg. Roer tussendoor steeds goed totdat het ei is opgenomen voordat je weer wat ei toevoegt, je hoeft misschien niet al het ei toe te voegen. Het deeg is klaar wanneer je met een vinger een spoor door het deeg trekt en de zijkanten langzaam weer dichtvallen.
  • Verhit de oven tot 180 °C en bestrijk een bakplaat heel licht met wat gesmolten boter.
  • Schep het deeg in een spuitzak met een ronde spuitmond van 10 mm ø. Spuit soezen van zo’n 5 cm doorsnede op de bakplaat en leg een rondje crumble op elke soes.
  • Bak de soezen in 40-45 minuten mooi goudbruin en krokant. Na volledig afkoelen kun je de soezen horizontaal doormidden snijden.

Chocoladesaus

  • Smelt de chocolade au bain-marie of in de magnetron. Verhit intussen de slagroom op halfhoog vuur tot net voor het kookpunt. Giet een derde van de hete slagroom op de gesmolten chocolade en meng goed met een spatel. Herhaal twee keer tot alle room is opgenomen en de chocoladesaus mooi glad en glanzend is.

Afwerking

  • Laat het roomijs 10 minuten buiten de vriezer iets zacht worden en schep vervolgens een mooie bol ijs voor elke soes. Leg deze bovenop de onderkant van de soezen en dek af met de bovenste helft van de soes. Giet de chocoladesaus warm over de profiteroles en serveer direct.
Profiteroles - Gwenn's Bakery

Laat een reactie achter