Provence review - Gwenn's Bakery
Reviews

Provence – Review (Alex Jackson)

In ‘Provence’ staat (hoe kun je het raden?!) de Provençaalse keuken centraal. De man achter dit prachtige kookboek is niemand minder dan Alex Jackson. Hij woonde lange tijd in Frankrijk en raakte daar gefascineerd door de Provençaalse keuken. Met zijn opgedane ervaring en kennis opende hij het restaurant Sardine, dat uitgroeide tot een van de culinaire sensaties van Londen.

Jackson neemt je mee naar de Provence en naar de zon, zee en het Zuid-Franse joie de vivre dat deze regio zo geliefd maakt. Het boek staat echt vol met heerlijke recepten en waanzinnig mooie foto’s! En omdat ik zelf uit de Provence kom was ik razend enthousiast om hier in te duiken en een review te schrijven voor jullie.

Provence review - Gwenn's Bakery

Provence review - Gwenn's Bakery

‘Provence’ is geen bakboek, laat ik dat wel even duidelijk zeggen. Het is een kookboek met de lekkerste gerechten uit elk seizoen. En uiteraard komt er in elk hoofdstuk gelukkig wel genoeg voorbij waar wij bakkers erg blij van worden. Van abrikozentaart, panna cotta, klassieke clafoutis en chocolademousse tot zoete fougasse en rabarbergalettes. Maar denk ook aan een heerlijke Porchetta ‘Niçoise’ of een lekkere tomatentaart met tapenade.

Het boek is ingedeeld in 4 hoofdstukken: Lente, Zomer, Herfst en Winter. Per seizoen deelt Alex Jackson enkele tientallen gerechten die juist in die periode van het jaar heerlijk zijn om te maken en met seizoensingrediënten. Elk hoofdstuk (of seizoen) begint met de lichtere voorgerechten, denk aan soepen, broodjes of salade. Vervolgens komen de prachtige hoofdgerechten en enkele bijgerechten aan bod. Natuurlijk is er altijd een zoete noot om af te sluiten.

Maar het leukste aan ‘Provence’ vind ik het einde van elk hoofdstuk met een speciale selectie van recepten. Dit is telkens het feestmaal en heet de ‘Grande Bouffe’ op z’n Frans waar een bepaald thema of gerecht centraal staat. In de lente krijg je de bouillabaise of Coq au vin, in de winter een zwartetruffeldiner. In dit onderdeel krijg je diverse tips en recepten om een groots en prachtig feestmaal op tafel te zetten, compleet met voorgerechten en desserts.

Ik kan eerlijk waar niks negatiefs bedenken over dit boek. Het is echt een waanzinnig mooi boek! En dit zeg ik niet omdat mijn roots in de Provence liggen. Bij elk recept krijg ik gewoon zin om het te maken. En van de werkelijk prachtige fotografie ga je spontaan watertanden, want wat zijn de foto’s mooi! (In het boek zelf nog veel mooiere foto’s dan ik hier in het artikel het geplaatst)

Kortom een heel mooi boek vol heerlijke recepten om de Zuid-Franse keuken in huis te halen. Een AANRADER dus!

 

Wil je dit boek kopen? Als je “Provence” van Uitgeverij Good Cook via deze link bij Bol.com koopt heb je hem morgen in huis en help je Gwenn’s Bakery ook een weer een beetje. Dit boek telt 256 pagina’s en is verkrijgbaar voor €25,95.

Provence review - Gwenn's Bakery

Laat een reactie achter