Quiche Lorraine - Gwenn's Bakery
Hartig

Quiche Lorraine

Ik ben echt dol op quiches en dan is de Quiche Lorraine voor mij de absolute favoriet! Nou moet ik wel toegeven dat mijn vader uit een dorpje in de Lorraine (Lotharingen) komt, oftewel de streek waar deze quiche zijn naam aan te danken heeft. Vaak gingen we daar bij de lokale bakker een puntje halen om samen op te eten.

De quiche Lorraine is echt een hele simpele quiche gemaakt van een bodem van briseerdeeg en een vulling met spekjes. Let op, want in een traditionele quiche Lorraine zit geen kaas! Er zijn vele recepten te vinden waar dit wel in zit, en hoe lekker dit ook is, het is dan geen quiche Lorraine meer. Verder is de vulling in dit recept ook de klassieke vulling die je in elke quiche kunt toepassen. Houdt altijd gelijke hoeveelheden ei en crème fraîche aan (geen room of melk!) en voeg dan naar wens kruiden/specerijen, kaas, groenten, vis en/of vlees toe. In andere quiches doe ik soms wel wat extra melk of meer room, maar niet in de quiche Lorraine.

Let verder bij het bakken op dat je de quiche laag in de oven bakt. De bodem kan door al het vocht soms lastig garen dus heeft deze meer hitte nodig dan de bovenkant. Als je geen hoge taartring of springvorm hebt, dan kan het natuurlijk ook in een lagere taartvorm. De baktijd zal dan wel iets korter zijn omdat de vulling sneller gaart. Zelf heb ik het liefst een stevige en hoge quiche zoals we dat in Frankrijk meestal doen. En met een frisse groene salade erbij is de Quiche Lorraine (of elke andere quiche) dan een genot om te eten!

Quiche Lorraine - Gwenn's Bakery

Recept: Quiche Lorraine

Deeg
1 recept voor Briseerdeeg

Vulling
200 gr spekjes
snufje witte peper
snufje zout
5 eieren
250 gr crème fraîche
snufje nootmuskaat

Bereiding:

Briseerdeeg

  • Doe alle ingrediënten (behalve ei en melk) in een grote kom en meng eerst met je vingertoppen de boter erdoor. Wrijf vervolgens alles door met de handen tot een zanderig geheel. Voeg nu het ei en de melk toe en meng tot een homogeen deeg.
  • Vervolgens moet je het deeg kort “fraiseren” op het aanrecht. Dit betekent dat je met je handpalm het deeg in 3 tot 4 keer voor je uit strijkt of smeert en hiermee het briseerdeeg goed homogeen maakt. Pak het briseerdeeg nu goed in met plastic folie en laat het tenminste 1 uur rusten in de koelkast (of 10 minuten in de vriezer).
  • Rol het uit op een met bloem bestoven aanrecht tot zo’n 4mm dikte en prik enkele gaatjes in het deeg. Als het deeg bij het uitrollen teveel kleeft, kun je het ook tussen 2 vellen bakpapier uitrollen. Fonceer vervolgens een taartring of springvorm van 24cm met het deeg en zet het minimaal 30minuten in de koelkast.

Vulling

  • Verwarm de oven voor op 180°C en zet het ovenrooster iets lager in de oven. Hierdoor zal het deeg goed garen van onder en zal de quiche niet van boven verbranden.
  • Bak de spekjes gaar in een koekenpan en laat even afkoelen op wat keukenpapier om het vet op te vangen. (ik bak ze zelf graag knapperig). Verdeel de spekjes vervolgens over de bodem van het briseerdeeg.
  • Klop de eieren los met de crème fraîche en voeg hier zout, peper en nootmuskaat aan toe. Giet dit nu bovenop de spekjes tot net onder de rand en bak de quiche Lorraine in zo’n 45 tot 55 minuten gaar (of 30 tot 45 minuten als de taartvorm platter is).
  • Serveer de Quiche Lorraine warm met een groene salade. Bon appétit!

 

Quiche Lorraine - Gwenn's Bakery

 

Quiche Lorraine - Gwenn's Bakery

Laat een reactie achter