Red Velvet Cake - Gwenn's Bakery
Cakes Taart

Red Velvet Cake

Tegenwoordig is iedereen wel blij met een lekker stukje Red Velvet Cake. Het is naast een heerlijke cake vooral ook een genot voor het oog. Ik ben zelf echt dol op de combinatie van de strakke witte cream cheese frosting met de intens rode laagjes cake! Het is een flitsende combi en trekt gelijk de aandacht. De cream cheese frosting is lekker simpel en het recept ervoor gebruik ik ook vaak voor andere taarten zoals deze carrot cake.

Maar het bijzondere aan de Red Velvet Cake zit hem altijd in twee dingen, cacaopoeder en azijn. De azijn wordt aan het einde toegevoegd samen met baking soda. De twee reageren op elkaar en gaan bruisen, dit zorgt voor een iets luchtigere cake. De cacaopoeder zorgt natuurlijk ook voor een licht chocosmaakje. Maar vroeger zat er een stofje in cacaopoeder dat in samenwerking met zuur (dus azijn) voor de rode kleur zorgde in de Red Velvet Cake. Dit stofje zit er niet meer in, dus voegen we tegenwoordig kleurstof toe. Door deze extra ingrediënten heeft deze cake toch net iets anders dan een simpelweg gekleurd biscuit.

Red Velvet Cake - Gwenn's Bakery

Red Velvet Cake - Gwenn's Bakery

Recept: Red Velvet Cake

Cake
125 gr roomboter
1 el. cacaopoeder
2 eieren
275 gr kristalsuiker
rode kleurstof 
(hoeveelheid afhankelijk van merk en soort)
1 tl vanille-extract
250 ml karnemelk
 (of evt. volle melk)
300 gr patentbloem
snufje zout
1 tl baking soda
3 tl azijn (bijv. witte wijn azijn, appelcider azijn, etc)

Cream Cheese Frosting
650 gr poedersuiker (gezeefd)
150 gr roomboter (kamertemperatuur)
300 gr roomkaas

Bereiding:

Cake

 • Verwarm de oven voor op 175°C en bekleed 3 ronde bakvormen van 15cm met bakpapier.
 • Klop de boter met de suiker in een staande mixer op middel snelheid tot een glad en luchtig geheel. Verhoog de snelheid en voeg de eieren één voor één rustig toe.
 • Voeg vervolgens de kleurstof toe tot het mengsel mooi rood is. Let op want er komen nog extra ingrediënten bij die alles iets lichter zullen maken. De hoeveelheid kleurstof is afhankelijk van het soort (gel, poeder, vloeistof) en merk.
 • Zeef de bloem, cacaopoeder en zout in een kom en meng intussen de vanille extract door de karnemelk. Voeg nu om en om de droge ingrediënten toe aan het beslag en dan weer de karnemelk. Je begint en eindigt altijd met de droge ingrediënten.
 • Doe de baking soda in een kommetje en schenk hier de azijn op. Het mengsel gaat bruisen en dit meng je nog een minuutje door het beslag.
 • Verdeel het beslag over de bakvormen en bak in zo’n 30-40 minuten gaar of tot een satéprikker er schoon uit komt. Laat de cakes goed afkoelen en stort dan uit op een taartrooster.
 • Als de cakes volledig afgekoeld zijn kun je met een broodmes of taartzaag de bolle bovenkant er (netjes en recht) van afsnijden.

Cream Cheese frosting

 • Klop de zachte boter en roomkaas in een staande mixer heel kort tot een gladde crème.
 • Voeg stapsgewijs de poedersuiker toe tot alles gemengd is. Klop zo’n 5 minuten op hoge snelheid om de crème goed luchtig te maken, hij zal nu ook witter worden hierdoor. Maar doe dit niet te lang, anders wordt de hele frosting te vloeibaar.

Afwerking

 • Leg een eerste cake met de gesneden kant naar boven en smeer een deel van de cream cheese frosting hierop en strijk dit glad met een paletmes. Herhaal dit met de tweede cake (met gesneden kant naar beneden).
 • Smeer de rest van de frosting bovenop en ook rondom de taart. Smeer dit tot slot glad met een paletmes.
 • Maak als je wilt met wat kruimels van de restjes afgesneden cake een decoratie op de bovenkant.

 

Red Velvet Cake - Gwenn's Bakery

Red Velvet Cake - Gwenn's Bakery

12 Reactie

 1. Hoi! Welke roomkaas gebruik je het meest? Voor dit soort toppings gebruik ik graag MonChou. En dan poedersuiker toevoegen tot het zoet genoeg is 🙂

 2. Hi Gwenn, Enig idee of ik de taart in zou kunnen vriezen met frosting en al, of gaat de frosting dan schiften wanneer ik het laat ontdooien in de koelkast?

  1. Hi Mellaney!
   Ja dit kan prima hoor! Vers is het lekkerst. Maar dit soort cake en zelfs de botercrème kunnen beiden goed tegen de vriezer. Laat hem wel eerst goed opstijven in de koelkast en pak het goed in met plastic folie om de taart te beschermen. Een nacht laten ontdooien in de koelkast is dan voldoende

Laat een reactie achter