Red Velvet cupcakes - Gwenn's Bakery
Cakes Gebakjes

Red Velvet Cupcakes

Deze klassieke Red Velvet cupcakes kunnen natuurlijk niet ontbreken op een bakblog. Ik heb lang geleden al het recept gedeeld voor de lekkerste Red Velvet Cake. Eigenlijk maak je met hetzelfde recept van de grote cake ook gewoon de cupcakes (of andersom). Lekker makkelijk dus!

Vaak maak je cupcakes van een vrij standaard cakerecept. Maar bij red velvet cupcakes is het recept net even anders. Dit komt o.a. door de toevoeging van baking soda gemengd met azijn. Dit gaat snel bruisen en zorgt voor een luchtigere cupcake na het bakken. De cacaopoeder is amper aanwezig dus kleurt niet veel, maar het zorgt wel voor de bekende smaak van red velvet cupcakes.

Voor het verdelen van het beslag gebruik ik altijd een grote ijsschep (maat 20). Dit is perfect om in één schep precies de juiste hoeveelheid te hebben. Maar gebruik gerust een grote lepel thuis, maar let wel op dat het beslag gelijkmatig verdeeld is over de 12 vormpjes.

Red Velvet cupcakes - Gwenn's Bakery

Recept: Red Velvet Cupcakes

Voor 12 cupcakes

Cupcakes

75 gr roomboter
150 gr kristalsuiker
1 ei
rode kleurstof
150 gr patentbloem
1 tl. cacaopoeder
snufje zout
1/2 tl vanille-extract
125 ml karnemelk
1/2 tl baking soda
1,5 tl azijn (bijv. witte wijn azijn, appelcider azijn, etc)

Cream Cheese Frosting
200 gr poedersuiker (gezeefd)
50 gr roomboter (kamertemperatuur)
100 gr roomkaas

Bereiding:

Cupcakes

 • Verwarm de oven voor op 175°C en zet een muffinvorm klaar met cupcake-papiertjes.
 • Klop de boter met de suiker in een staande mixer op middel snelheid tot een glad en luchtig geheel. Verhoog de snelheid en voeg het ei toe.
 • Voeg vervolgens de kleurstof toe tot het mengsel mooi rood is (naar eigen inzicht dus). Let op want er komen nog extra ingrediënten bij die alles iets lichter zullen maken. De hoeveelheid kleurstof is afhankelijk van het soort (gel, poeder, vloeistof) en merk.
 • Zeef de bloem, cacaopoeder en zout in een kom en meng intussen de vanille extract door de karnemelk. Voeg nu om en om de droge ingrediënten toe aan het beslag en dan weer de karnemelk. Je begint en eindigt altijd met de droge ingrediënten.
 • Doe de baking soda in een kommetje en schenk hier de azijn op. Het mengsel gaat bruisen en dit meng je nog een minuutje door het beslag.
 • Vul de papiertjes tot 2/3 met beslag. Ik gebruik altijd een ijsschep (maat 20), dit geeft de perfecte portie voor een standaard cupcake.
 • Bak in zo’n 20-25 minuten gaar of tot een prikker er schoon uitkomt. Laat volledig afkoelen terwijl je de cream cheese frosting maakt.

Cream Cheese frosting

 • Klop de zachte boter en roomkaas in een staande mixer heel kort tot een gladde crème.
 • Voeg stapsgewijs de poedersuiker toe tot alles gemengd is. Klop zo’n 5 minuten op hoge snelheid om de crème goed luchtig te maken, hij zal nu ook witter worden hierdoor. Maar doe dit niet te lang, anders wordt de hele frosting te vloeibaar.
 • Schep de frosting in een spuitzak met spuitmondje naar wens en spuit mooie toefjes op de cupcakes.
 • Eet de red velvet cupcakes vers of bewaar enkele dagen in de koeling. Laat ze dan wel altijd op temperatuur komen, anders is de frosting te hard en niet lekker.

Red Velvet cupcakes - Gwenn's Bakery

7 Reactie

  1. Hi,
   Dit kan altijd echter zul je dan niet zo’n mooie rode kleur meer krijgen. Ten tweede zul je de smaak flink veranderen waardoor het geen Red Velvet meer is. Maar door de veranderingen heb je wellicht een heel lekker nieuw recept! Kun je misschien zelfs een andere topping gebruiken die beter bij de fruitsmaak past.

Laat een reactie achter