Rocky Road is een zeer populaire lekkernij uit de VS en echt super simpel om te maken. Echt waar! Eigenlijk is rocky road niet veel meer dan een mengsel van chocola en boter waar je allerlei snoepjes, koekjes, nootjes en nog veel meer in kunt verwerken. Ook voeg ik een klein beetje glucose toe (of honing) voor de balans en juiste textuur. Als je honing gebruik in plaats van glucose, neem dan honing met een zachte smaak zodat dit niet overheerst. Acacia is vaak het beste in patisserie.
Voor de vulling van de rocky road kun je echt alle kanten uit. Ik neem graag de bijna verplichte mini marshmallows, wat zoutige nootjes en simpele koekjes. Maar denk ook eens aan kokossnippers, gedroogd of gekonfijt fruit, kleine meringues, gepofte rijst, chocolate chips, fudge of karamel blokjes en ga zo maar door. En met Sinterklaas stop je er bijvoorbeeld kruidnoten of speculaas in. Qua verhouding onderling mag je zelf lekker spelen, maar probeer wel met de totale vulling de hoeveelheid te nemen zoals in het recept hieronder.
Echt een heel simpel recept met gegarandeerd succes!
Recept: Rocky road
300 gr pure chocolade
125 gr roomboter
2 el. glucose (of honing)
circa 300 gr vulling*, bijvoorbeeld:
– 50 gr mini marshmallows
– 100 gr chocoladesnoep (twix, m&m’s, maltesers, etc)
– 100 gr koekjes (digestive, speculaas, etc)
– 50 gr noten (hazelnoten, pecan, pinda’s, etc)
*Uiteraard kun je heel veel variëren met de vullingen dus gebruik vooral wat je zelf lekker vindt om steeds weer nieuwe combinaties te maken!
Bereiding:
- Smelt de chocolade au bain-marie. Voeg de boter en honing toe en meng tot het mooi glad en gesmolten is.
- Voeg de vullingen toe aan de boter/chocolade en meng goed door. Houd een klein beetje van de vullingen apart voor het bestrooien achteraf. Vullingen zoals koekjes of candybars kun je in stukjes hakken of breken voordat je het toevoegt. Kleinere vullingen als M&M’s, noten en mini marshmallows kunnen direct door de chocolade gemengd worden.
- Bekleed een bakvorm van circa 20x20cm met bakpapier of plastic folie en giet het gehele rocky road mengsel erin. Strijk het indien nodig een beetje glad uit. Verdeel de achtergehouden vullingen over de bovenkant en druk heel licht in de chocola zodat het bij het uitharden vast zal plakken.
- Zet de rocky road een paar uur in de koeling tot het volledig is uitgehard. Haal uit de bakvorm en laat nog een uur op kamertemperatuur komen voordat je het in stukken gaat snijden. Het moet dus eerst koelen zodat alles goed hard wordt en vervolgens op kamertemperatuur omdat het anders te koud is om te snijden en erg zal brokkelen of afbreken.
- Serveer direct of bewaar nog enkele dagen in de koeling.
Probeer ook eens mijn recept voor Chocoladerepen met pindakaas en gepofte rijst. Dit is een soort rocky road maar dan met gepofte rijst voor een luchtige en zeer krokante reep. Super lekker!
Wat een perfect recept! Heerlijk om te variëren. Klein vraagje, is het voor melkchocolade een andere verhouding met de boter? 😊
Alvast bedankt!
Ik gebruik geen melk/witte choco voor Rocky Road omdat het dan nog veel zoeter wordt dan het al is. Het klopt inderdaad dat bij wit of melk de verhoudingen aangepast dienen te worden net als bij een ganache bijv.
Helemaal mee eens hoor! 🍫😊
Dacht het voor m’n dochters te maken, maar de melkchocolade reageerde inderdaad helemaal anders.
Het recept is zalig in ieder geval! ☺️👌🏼
Heb puur melk en wit gedaan smaak was wel wat zout nu kijken wat het doet als het uitgehard is me dochter wil geen puur heb er in 1 ook baileys bij gedaan
Wat gek dat het zout was, dit zit niet in het recept namelijk. Natuurlijk kun je alle kanten op met de toppings dus wellicht volgende keer iets kiezen wat niet zout is? Leuk idee van de Baileys! Geniet ervan!
Hoi Gwenn,
Gebruik je gewone chocola, of chocolade om mee te koken? Ik was van plan om Callebaut stukjes te gebruiken 70%, maar lees nu elders dat je eigenlijk ‘gewone’ chocola moet gebruiken.
Hi, pure chocolade is gewoon pure chocolade. Of je nu het huismerk van de supermarkt neemt of een betere kwaliteit zoals Callebaut of Valrhona. De callets bijv. van Callebaut werken vaak beter want door de vorm smelt het fijner, tevens is de kwaliteit hoger dan een goedkoper (huis)merk. Maar het is gewoon chocola net als alle andere merken. Om te eten, smelten, bakken, koken, wat je wilt.
Hoi Gwenn,
Kan je dit ook maken met alleen chocolade, koekjes en marshmallows of is de glucose / honing een must??
Groetjess
Hi, kan zonder hoor. Maar textuur zal iets anders zijn dan.
Kan je dit ook invriezen?
Uiteraard!
Hoeveel brokken haal je uit dit recept ?
Totaal afhankelijk van hoe groot je de stukken wilt 😉
Zoals op de foto te zien gok ik 5 cm bij 5 cm ?
Stel dat ik die grote aanhoud, hoeveel denk je dat ik er dan uithaal bij dit recept ?
Dan kan ik een inschatting maken 👍🏻
Zoals je in het recept ziet (stap 3) is de bakvorm 20x20cm. Als je stukken van 5cm doet passen er 4 rijen van 4 stukken dus 16 totaal. (20cm:5cm=4)
Super bedankt Gwenn 👍🏻
Dan kan ik aan de slag met dit leuke recept