Rode Appel Galette - Gwenn's Bakery
Taart

Rode Appel Galette

Deze rustieke rode appel galette heb ik gemaakt met de Redlove appels. Deze appels zijn sinds kort ook in Nederland te koop (en zelfs geoogst!) en zijn niet alleen rood van buiten maar ook van binnen! En ze verkleuren niet dus houden ze die mooie rode kleur ook tijdens het bakken, kijk maar naar de foto’s! Het is een lekkere appel met een friszure smaak en heeft zelfs een lekker citrus en cassis smaakje. Hierdoor lijkt het erg op bijvoorbeeld een Granny Smith maar dan iets zoeter en niet door en door zuur.

Om dit nieuwe Nederlandse appeltje eens te testen ben ik natuurlijk weer gaan bakken. Ik wilde eigenlijk wel eens een dieprode Tarte Tatin maken, maar had net al de klassieke variant gemaakt en op deze blog gezet. Dus heb ik mij laten inspireren door een iets rustieker recept en heb ik deze rode appel galette gemaakt. Je ziet dit soort taartjes de laatste tijd vaak terug op social media en kunt het ook met veel andere vruchten maken. Vooral in de zomer is dit een topper en kun je bijvoorbeeld abrikozen gebruiken of verse kersen, pruimen of zelfs aardbeien. In de winter kun je de appels ook goed vervangen door peren, kweeperen of zelfs banaan. Ook kun je specerijen en kruiden gebruiken om de smaken nog iets extra’s te geven, vooral tijdens de winterse dagen.

 

Rode Appel Galette - Gwenn's Bakery

Recept: Rode Appel Galette

Ingrediënten:

Zanddeeg
120 gr patentbloem
75 gr roomboter
50 gr poedersuiker
2 gr zout
30 gr gemalen hazelnoten
1/2 ei

Hazelnoot crème
65 gr roomboter (kamertemperatuur)
50 gr kristalsuiker
1 ei
5 gr patentbloem
20 gr amandelpoeder/meel
50 gr hazelnoten (fijngemalen)

Extra
3-4 Redlove appels
1 ei (los geklopt)
50 gr kristalsuiker

Bereiding:

Zanddeeg

  • Doe de bloem, boter, poedersuiker, zout en hazelnoten in een grote kom en meng eerst met je vingertoppen de boter door de droge ingrediënten. Wrijf vervolgens alles door met de handen tot een zanderig geheel. Voeg tot slot het ei toe en meng tot een homogeen deeg.
  • Als laatste moet je het deeg kort “fraiseren” op het aanrecht. Dit betekent dat je met je handpalm het deeg in 3 tot 4 keer voor je uit strijkt en hiermee het zanddeeg goed homogeen maakt.
  • Pak het zanddeeg nu goed in met plastic folie en laat het tenminste 30 minuten rusten in de koelkast.

Hazelnoot crème

  • Klop de boter in een grote mengkom (of staande mixer) tot romig, voeg de suiker toe en meng verder.
  • Voeg al kloppend het ei toe en als laatste de bloem, amandelpoeder en gemalen hazelnoten. Meng goed tot een homogene dikke crème.

Afwerking

  • Haal het deeg uit de koelkast en kneed het vervolgens eerst even door met je handen om het weer wat soepeler te maken. Bestuif het werkblad met bloem en rol het deeg uit tot 5mm dikte. Snijd het deeg uit tot een ronde cirkel van 30cm diameter.
  • Strijk de hazelnoot crème uit op het deeg, maar blijf zo’n 3cm van de rand. Zet het deeg terug in de koeling terwijl je intussen de appels schilt en halveert. Verwijder tevens het klokhuis en snijd de halve appels in dunne plakjes van 2-3mm dikte.
  • Verwarm de oven voor op 180°C. Haal het deeg uit de koelkast en leg deze op een bakplaat met bakpapier. Leg de appels op de hazelnoot crème, begin met 1 halve appel in het midden en de rest er omheen. Vouw de rand van het deeg iets over de appels heen en knijp de randjes of vouwen iets dicht. Besmeer het zanddeeg rondom met het ei en bestrooi de deegrand en de appels met de extra suiker. Bak de rode appel galette in zo’n 45 tot 60 minuten gaar of tot het deeg lichtbruin kleurt en de appels zacht zijn.
  • Serveer lauwwarm met een lepel frisse crème fraîche ernaast.

 

Rode Appel Galette - Gwenn's Bakery

Rode Appel Galette - Gwenn's Bakery

 

1 Comment

  1. Goedemorgen Gwenn, wat een leuk recept weer! Ziet er ook mooi uit met die rode appels. Je kunt veel varieren met de crèmes, amandel, hazelnoot en pistache. En je recepten zijn duidelijk opgeschreven. Bedankt dat je ze wilt delen. Fijne dag. Groetjes Ans

Laat een reactie achter