Roze pralines - Gwenn's Bakery
Friandises

Roze pralines

Met dit recept maak je nu zelf de lekkerste roze pralines gewoon in je eigen keuken! Deze amandeltjes zijn een specialiteit uit Lyon en wordt vooral in Frankrijk heel veel gebruikt als basis voor allerlei heerlijke patisseries. Zoals een hele taart met een vulling van roze pralines door Paul Bocuse bedacht ooit. Maar ook koekjes, of lekker als crunchy topping op gebakjes. De bekendste is tegenwoordig wel de Brioche met roze pralines, beter bekend als de Praluline.

Eigenlijk zijn roze pralines een heel simpel product. Het is niets meer dan suikeramandelen, maar dan met roze suiker. Door de amandelen eerst even te roosteren haal je er veel meer smaak uit en krijgen ze meer karakter. Hierna mengen we ze zo’n 3 keer door een roze suikersiroop totdat deze tijdens het roeren en verhitten als het ware opdroogt rondom de amandelen. Omdat de suikersiroop roze is blijven de amandelen dus ook roze en heb je dus heel snel en makkelijk je eigen roze pralines gemaakt!

Roze pralines - Gwenn's Bakery

Recept: Roze pralines

360 gr kristalsuiker
100 gr water
250 gr hele amandelen
rode kleurstof

Bereiding:

 • Rooster de amandelen in de oven zo’n 8-10 minuten op 180°C en laat iets afkoelen.
 • 1e siroop: doe in een steelpan 1/3 van het water en 1/3 van de suiker. Voeg hier de kleurstof aan toe.
 • Verhit de suiker en het water in de pan op halfhoog vuur tot het gesmolten is tot siroop. Zodra het begint te pruttelen voeg je de amandelen in één keer toe.
 • Blijf nu constant roeren om alle amandelen te omhullen in de rode suiker. Roer totdat de siroop kristalliseert en droog wordt. Stort het geheel op een bakplaat met bakpapier of bakmatje. Laat afkoelen tot kamertemperatuur.
 • Er zullen veel klontjes en korreltjes suiker gevormd zijn zonder amandel. Haal deze uit de mix en bewaar de amandelen apart.
 • 2e siroop: voeg weer 1/3 van het water en 1/3 van de suiker toe aan een schone steelpan en voeg hier de rode suikerkorrels/restjes aan toe. Verhit weer op halfhoog vuur tot 124°C en volledig gesmolten. Ga verder zoals in de eerste stappen.
 • 3e siroop: herhaal alles nu nog een laatste keer met het laatste deel water en suiker (en eventueel suikerrestjes zonder amandel).
 • De roze pralines zijn nu klaar en laat je afkoelen tot kamertemperatuur. Eventueel kun je ze nog 25-30 minuten drogen in de oven op 80°C. Hierdoor wordt de houdbaarheid sterk vergroot.
 • Bewaar in een luchtdichte doos en gebruik in een lekker recept zoals deze Brioches met roze pralines.

Tips:

 • Zorg dat je elke nieuwe stap in een steelpan weer een brandschone pan gebruikt. Restjes suiker kunnen het gehele kookproces tegenwerken en het recept doen mislukken. Als het kan gebruik je meerdere pannen na elkaar.
 • Door de amandelen aan het begin te roosteren krijgen ze veel meer smaak en karakter. Dit geeft een heel groot verschil aan het eindproduct.
 • Je mag best wat kleurstof gebruiken, tijdens het kristalliseren van de suiker zal de kleur lichter worden. Is het toch te licht? Dan kun je in de 3e siroop nog wat kleurstof toevoegen.
 • Voor een iets sterkere amandelsmaak kun je in de 3e siroop een paar druppels amandelextract toevoegen.
Roze pralines - Gwenn's Bakery

Laat een reactie achter