Ruby chocoladereep met cranberry - Gwenn's Bakery
Chocolade

Ruby chocoladereep met cranberry

Ruby chocolade is intussen bij iedereen wel bekend, vooral als je dol bent op het maken van prachtige patisserie. Ik maakte er deze heerlijke Ruby chocoladereep met cranberry van. Ruby (of RB1) chocolade werd nog niet zo lang geleden door Callebaut gepresenteerd als nieuwe chocoladesoort. Het aparte aan deze chocoladesoort is zijn kleur en smaak. Ruby is een soort roze chocolade en heeft een lichte rode bessensmaak. Juist voor deze laatste eigenschap wilde ik de Ruby in een reep verwerken met cranberry. Gedroogde cranberry is overal te koop en heeft niet alleen een frisse smaak, maar ook een heerlijk zoetje zonder overheersend te zijn. Een mooie balans met de chocolade. De Ruby chocoladereep met cranberry is echt superlekker en ziet er vooral ook nogal fraai uit!

Recept: Ruby chocoladereep met cranberry

Voor 1 standaardmaat chocolademal

200 gr Ruby chocolade (RB1 callets)
30 gr gedroogde cranberry
Rode chocoladekleurstof of gekleurde cacaoboter (optioneel)

Nodig: een chocolademal voor chocoladereep naar keuze

Bereiding:

  • Maak de chocolademal heel goed schoon zodat deze prachtige glimmende chocoladerepen zal geven.
  • Als je met gekleurde cacaoboter werkt kun je direct in de chocolademal werken. Gebruik je een kleurstof voor chocolade, dan moet je eerst de chocolade tempereren en kleuren.
  • Doop het puntje van je vinger in de gekleurde cacaoboter of chocolade en spetter het in de mal. Je kunt ook een kwastje of tandenborstel gebruiken om te spetteren of vegen. Laat dit volledig kristalliseren voordat je verder gaat.
  • Tempereer de Ruby RB1 chocolade volgens mijn >>stap voor stap how-to chocolade tempereren<<.
  • Zodra de chocolade correct is getempereerd en op de ideale verwerkingstemperatuur is van 28-29°C kun je de Ruby chocoladereep met cranberry maken.
  • Verdeel de gedroogde cranberry over de vorm en giet de chocolade erover. Doe dit netjes zonder het teveel te vullen. De cranberry mag best uitsteken voor een mooi effect en goed gevulde reep. Maar hierdoor kun je de mal niet afstrijken. (Eventueel overtollige chocolade kun je netjes uitstrijken op bakpapier of acetaatfolie en na kristalliseren weer gebruiken voor een volgend recept).
  • Tik vervolgens een paar keer (bijv. met de kunststof hendel van het paletmes) tegen de zijkant om luchtbellen uit de chocolade te krijgen.
  • Laat de gevulde chocolademal met de repen nu goed afkoelen en kristalliseren in de koelkast. Als je ruim de tijd hebt kun je dit nog beter op een lage kamertemperatuur doen.
  • Als de Ruby chocoladereep met cranberry helemaal klaar is kun je deze uit de vorm halen. Keer de vorm om boven een snijplank of bord en laat de repen eruit komen. Als het nog niet helemaal loslaat kun je de mal heel voorzichtig en licht buigen.

Laat een reactie achter