Sablé Breton - Gwenn's Bakery
Koekjes

Sablé Breton

De sablé breton, maar vaak ook “palet” breton genoemd, is een bekend Frans koekje. Het recept stond al een tijdje in de wacht op de blog, ook al maak ik het recept al lang en vaak genoeg. In Heel Holland Bakt gebruikte ik dit recept voor de sablé breton al een paar keer, onder andere als bodem voor de St Honoré in de halve finale. Het is gewoon een heerlijk koekje waar ik dol op ben dus nu eindelijk het recept erbij!

Aan de ene kant is het koekje ontzettend bros en zanderig, vandaar de Franse naam “sablé breton” (=Bretons zandkoekje). Maar ook heeft de sablé breton een iets boterig smaakje wat hem nog lekkerder maakt. Maar de sablé breton is vooral herkenbaar aan de rand. Omdat het koekje meestal in een kleine ring wordt gebakken krijgt de rand een mooie open structuur. Dit komt ook mede door de toevoeging van bakpoeder wat hem iets laat rijzen en hem minder zwaar maakt. Kortom, een lekker simpel koekje wat ook veel gebruikt kan worden in andere patisseries.

Sablé Breton - Gwenn's Bakery

Recept: Sablé Breton

Voor zo’n 8 koekjes

80 gr kristalsuiker
80 gr roomboter, kamertemperatuur
140 gr patentbloem
5 gr bakpoeder
2 gr fleur de sel
2 eidooiers

Bereiding:

 • Doe alle ingrediënten (behalve de eidooiers) in de mengkom van de staande mixer en meng tot een zanderig geheel. Voeg vervolgens de eidooiers toe en meng tot het deeg samenkomt tot een deegbal.
 • Laat het deeg afgedekt tenminste 1 uur tot een nacht opstijven in de koeling.
 • Rol het koude deeg uit tot 5mm dikte en steek hier cirkels uit van 8cm met een ronde uitsteker. Leg de deegcirkels ieder in een kleine tartelette ring van 8cm (of in de vormpjes van een muffinvorm).
 • Bak de sablé breton zo’n 15 minuten op 180°C tot ze mooi goudbruin en gerezen zijn.

 

Foto’s: Isa Blom – www.isavision.nl

2 Reactie

 1. Hey Gwenn, dit lijkt me dan ook een ideale bodem om onder mijn kaastaart te maken!
  Heb je een idee voor de hoeveelheid deeg die je nodig zou hebben voor een ronde taart van 24 à 26 cm doorsnede?
  Alvast bedankt!
  Groetjes,
  Pascale

  1. Hi Pascalle, dit recept is daar inderdaad erg lekker voor! Goed idee! Probeer dit recept x1,5 te doen om zeker te zijn dat je voldoende hebt voor dat formaat. Als er iets overblijft kun je daar nog lekkere koekjes mee maken 😉

Laat een reactie achter