Salted Caramel - Gwenn's Bakery
Basisrecepten

Salted Caramel

Een goed recept voor Salted Caramel is goud waard! In Frankrijk noemen we dit “Caramel au Beurre Salé”, ofwel een karamel met gezouten boter, en dit sausje wordt in menig dessert en patisserie verwerkt. Maar voor mijn eigen favo recept gebruik ik ongezouten boter en voeg ik zelf grof zeezout of fleur de sel toe. Wat ik er zelf zo ontzettend lekker aan vind is dat je het enerzijds zo gemaakt hebt! En anderzijds is het erg veelzijdig en in vele recepten te verwerken. Op deze blog kom je de salted caramel onder meer tegen in deze mooie mini Saint Honoré’s of mijn ultieme chocoladetaart met karamel. Maar je kunt er nog zoveel meer mee doen! Gebruik het als vulling voor macarons, giet het over een bolletje ijs als dessert, maak een verrassing van salted caramel binnenin een verse moelleux au chocolat, etc, etc.

Anyways, genoeg gepraat dus kijk hieronder voor mijn heerlijke en makkelijke recept voor dit vloeibare goud!

Recept: Salted Caramel

Ingrediënten:

Salted Caramel
100 gr kristalsuiker
30 ml water
50 gr roomboter
70 ml slagroom
Grof zeezout (naar smaak)

Bereiding:

  • Verhit op middelhoog vuur de suiker met het water tot een mooie karamel. Let op want je mag intussen niet roeren zolang de suiker niet volledig is opgelost.
  • Zodra de karamel mooi goudbruin is voeg je de boter toe. Meng dit goed tot de boter helemaal is opgenomen.
  • Verwarm de slagroom en giet deze vervolgens voorzichtig in de karamel en blijf roeren tot het weer een gladde saus is. Als de slagroom koud is zal het ontzettend gaan spetteren.
  • Voeg de zout toe naar smaak, maar doe dit voorzichtig om niet teveel in één keer toe te voegen. Begin met een 1/2 theelepel en ga door tot voor jou de perfecte balans is gevonden.
  • Haal vervolgens van het vuur en bewaar het luchtdicht tot wel 2 weken in de koelkast.

7 Reactie

  1. Je recepten zijn tof. Maar ik kan er meer aan hebben als je erbij vermeld waar ik het voor kan gebruiken. Met bijpassend recept bv

    1. Hi Lydia. Bedankt voor je reactie! Ik snap je heel goed, het is altijd fijn om goed te weten wat je ermee kunt. In de tekst boven het recept staan al een hoop voorbeelden en tevens 2 links naar recepten op de blog (St Honoré en Chocoladetaart met karamel). Verder kun je met dit recept ontzettend veel doen. Verwarm het een beetje en gebruik het als saus op een dessert of wat ijs, smeer wat salted caramel tussen 2 zanddeegkoekjes (recept ook op de blog), maar gebruik het eventueel ook als extra vulling in stapeltaarten. Ik heb dit zelf laatst gedaan door een grote taart te maken met 3 lagen chocoladecake gevuld met chocoladebotercreme, gekaramelliseerde nootjes en dus wat salted caramel. Dit recept komt er echt snel aan hoor! Op dit moment heb ik verder nog weinig extra recepten want de blog is nog heel jong, maar er komt snel meer aan. In de tussentijd kun je me altijd vragen stellen. Veel bakplezier!

    1. Dat is gek, heb ik nog nooit meegemaakt. Als je de salted caramel correct maakt zou hij altijd glad moeten blijven. Belangrijkste is dat de suiker voor de karamel mooi smelt. De overige ingrediënten in stappen toevoegen en indien nodig blijven verwarmen tot alles glad is.

Laat een reactie achter