Shortbread koekjes - Gwenn's Bakery
Koekjes

Shortbread koekjes

Shortbread koekjes zijn van origine Schots. Deze koekjes hebben een lichte boterige smaak en zijn vrij kruimelig van structuur. Dit laatste komt door de samenstelling van ingrediënten, in shortbread koekjes zit namelijk geen ei. Dit is juist meestal wel het geval voor andere deegsoorten en koekjes. Door het ei weg te laten mist er veel vocht aan het deeg en moet het geheel samenhangen dankzij de boter. Het uiteindelijke resultaat is een heerlijk koekje die toch wat stevig is en beet heeft, maar vooral ook bros en kruimelig in de mond. Traditioneel gebruik je 1 deel poedersuiker, 2 delen boter en 3 delen bloem. Echter kun je variëren en een kleine hoeveelheid bloem vervangen door wat rijstmeel. Hierdoor verlaag je de hoeveelheid gluten in het deeg en is het makkelijker om brosse shortbread koekjes te maken. Tevens kun je ook citroen/sinaasappelrasp, chocolate chips, nootjes of een extract (bijv. vanille) toevoegen voor een andere smaak.

Shortbread koekjes - Gwenn's Bakery

Recept: Shortbread koekjes

Voor zo’n 30 shortbread koekjes

100 gr poedersuiker
200 gr roomboter, kamertemperatuur
300 gr patentbloem
snufje zout
50 gr kristalsuiker (optioneel)

Bereiding:

  • Verwarm de oven voor op 150 °C.
  • Zeef de poedersuiker in een mengkom en de bloem weer in een andere mengkom.
  • Roer of klop de boter tot deze mooi zacht en romig is. Voeg de poedersuiker toe en meng dit goed door de boter. Meng vervolgens ook de bloem en het zout erdoor. Stop zodra het net gemengd is (dus niet te lang kneden!).
  • Vorm een bal van het deeg, druk het plat en laat het afgedekt tenminste 2 uur rusten in de koeling.
  • Bestuif de werkbank met bloem en rol het deeg uit tot een vierkant van zo’n 20x20cm met een dikte van circa 1 tot 1,5cm. Leg het op een met bakpapier beklede bakplaat.
  • Snijd met een mes 10 stroken van 2cm breed (verticaal) en snijd deze horizontaal 3 keer door (dus zo’n 7cm lang). Haal de koekjes nog niet los, je wilt ze juist aan elkaar bakken en enkel voorgesneden hebben. Als je ze al voorgesneden en los van elkaar zou bakken zouden ze uitvloeien en een rondere vorm krijgen.
  • Prik met een vork in elk voorgesneden koekje om het bekende motief te krijgen van klassieke shortbread koekjes.
  • Bak zo’n 45 minuten tot ze gaar zijn maar niet verkleurd. Laat kort afkoelen en snijd de koekjes nu goed door langs de voorgesneden lijnen.
  • Rol ze door de kristalsuiker en laat verder afkoelen. Ze zijn het lekkerst en op hun meest krokant als ze echt helemaal zijn afgekoeld. Heerlijk bij een kopje thee!

Shortbread koekjes - Gwenn's Bakery

Shortbread koekjes - Gwenn's Bakery

Laat een reactie achter