Shortbread koekjes - Gwenn's Bakery
Koekjes

Shortbread koekjes

Shortbread koekjes zijn van origine Schots. Deze koekjes hebben een lichte boterige smaak en zijn vrij kruimelig van structuur. Dit laatste komt door de samenstelling van ingrediënten, in shortbread koekjes zit namelijk geen ei. Dit is juist meestal wel het geval voor andere deegsoorten en koekjes. Door het ei weg te laten mist er veel vocht aan het deeg en moet het geheel samenhangen dankzij de boter. Het uiteindelijke resultaat is een heerlijk koekje die toch wat stevig is en beet heeft, maar vooral ook bros en kruimelig in de mond. Traditioneel gebruik je 1 deel poedersuiker, 2 delen boter en 3 delen bloem. Echter kun je variëren en een kleine hoeveelheid bloem vervangen door wat rijstmeel. Hierdoor verlaag je de hoeveelheid gluten in het deeg en is het makkelijker om brosse shortbread koekjes te maken. Tevens kun je ook citroen/sinaasappelrasp, chocolate chips, nootjes of een extract (bijv. vanille) toevoegen voor een andere smaak.

Shortbread koekjes - Gwenn's Bakery

Recept: Shortbread koekjes

Voor zo’n 30 shortbread koekjes

100 gr poedersuiker
200 gr roomboter, kamertemperatuur
300 gr patentbloem
snufje zout
50 gr kristalsuiker (optioneel)

Bereiding:

  • Zeef de poedersuiker in een mengkom en de bloem weer in een andere mengkom.
  • Roer of klop de boter tot deze mooi zacht en romig is. Voeg de poedersuiker toe en meng dit goed door de boter. Meng vervolgens ook de bloem en het zout erdoor. Stop zodra het net gemengd is (dus niet te lang kneden!).
  • Vorm een bal van het deeg, druk het plat en laat het afgedekt tenminste 2 uur rusten in de koeling.
  • Verwarm de oven voor op 150 °C.
  • Bestuif de werkbank met bloem en rol het deeg uit tot een vierkant van zo’n 20x20cm met een dikte van circa 1 tot 1,5cm. Leg het op een met bakpapier beklede bakplaat.
  • Snijd met een mes 10 stroken van 2cm breed (verticaal) en snijd deze horizontaal 3 keer door (dus zo’n 7cm lang). Haal de koekjes nog niet los, je wilt ze juist aan elkaar bakken en enkel voorgesneden hebben. Als je ze al voorgesneden en los van elkaar zou bakken zouden ze uitvloeien en een rondere vorm krijgen.
  • Prik met een vork in elk voorgesneden koekje om het bekende motief te krijgen van klassieke shortbread koekjes.
  • Bak zo’n 45 minuten tot ze gaar zijn maar niet verkleurd. Laat kort afkoelen en snijd de koekjes nu goed door langs de voorgesneden lijnen.
  • Rol ze door de kristalsuiker en laat verder afkoelen. Ze zijn het lekkerst en op hun meest krokant als ze echt helemaal zijn afgekoeld. Heerlijk bij een kopje thee!

Shortbread koekjes - Gwenn's Bakery

Shortbread koekjes - Gwenn's Bakery

11 Reactie

  1. Haha. Daarom is het goed om het recept altijd goed te lezen voordat je begint! 😉 Oven mag natuurlijk ook pas aan als het deeg helemaal klaar is voor de koekjes hihi. Thanks voor de oplettendheid!

    1. Mijn deeg ligt nu in de koeling. 😉
      Ik ken deze koekjes van mijn vakantie in Schotland en ze zijn zo lekker, ik ben benieuwd hoe deze gaan smaken! Bedankt voor het recept! 😀

  2. Gwenn, hoeveel bloem zou je vervangen door rijstmeel?
    Het lijkt me een lekker recept en ik ben dol op deze koekjes, om ze nu zelf te maken lijkt me erg leuk om te doen.

    1. Je ziet vaak 1:4 tot 1:3 delen rijstmeel vs. bloem. Maar dit mag je helemaal zelf weten en mee experimenteren door zelf nog meer of minder rijstmeel te gebruiken.

  3. Ik laat de oven meestal de hele dag aan. Lekker warm haha 🤪. Gisteren het recept geprobeerd en ze waren echt super goed gelukt! Volgende keer zet ik de oven 10 graden lager omdat de koek licht bruinig was na 45 minuten. Na 30 minuten waren ze eigenlijk al mooi (aan de buitenkant) dus heb ik er een stuk aluminiumfolie op gelegd. Ik denk dat onze oven warmer is dan de knop aangeeft. Kwestie van wat experimenteren. Dank voor het delen van het recept!
    Volgende keer zal ik poedersuiker proberen ipv gewone bruine suiker.

    1. Haha ja dat kan ook ipv verwarming in huis 😉
      Heel goed, kijk zelf hoe jouw oven reageert. Een overthermometer is ook handig en die erin laten zitten.
      Bruine suiker geeft ook een ander resultaat en sowieso snel een andere kleur.
      Veel bakplezier nog en fijne feestdagen!

  4. Mijn deeg was totaal niet goed, te kruimelig om een bal te maken en uitvoerig koeling keihard en niets meer mee te beginnen. Wat deed ik fout?

    1. Hi Patricia,
      Wat gek dat het niet goed ging. Heb je alles goed afgewogen en geen foutje van de weegschaal? Was de boter zahct genoeg? Niet te lang gekneed?
      Laat me maar weten dan kan ik verder helpen 🙂

      Groet,
      Gwenn

  5. Hallo Gwen,

    Leuk recept ik ga het proberen! Maar ik vraag me af, hoe kun zien of een koekje gaar is als het niet bruin mag worden. Ik vind dat altijd super lastig, de gaarheid van koekjes bepalen. Misschien heb jij een truc 😉

    1. Haha ja goed punt! Maar met de lage baktemperatuur en het lange bakken zal het in een normale goedwerkende oven gewoon gaar zijn. Als je merkt na een 1e keer dit recept maken dat het iets langer of korter moet dan kun je het aanpassen. Want elke oven kan natuurlijk iets anders bakken.

Laat een reactie achter