Sinaasappel tartelettes - Gwenn's Bakery
Gebakjes

Sinaasappel tartelettes

Deze sinaasappel tartelettes zijn de perfecte gebakjes voor als het zonnetje schijnt! Een krokant en lekker bros koekje van Bretons zanddeeg (ja die met dat lekkere extra korreltje Frans zeezout, yummy!). En met dit koekje hoef je niet ingewikkeld te doen met tartelette ringen bekleden. Hierop een zijdezachte crémeux van verse sinaasappel en wat licht gezoete slagroom. Maar voor de extra kick zelfs nog een intense sinaasappel confit (een soort gekonfijte sinaasappelpasta). Dit laatste is echt een smaakexplosie van fris, zuur en zonneschijn! Fijn weekend!

Recept: Sinaasappel tartelettes

Voor circa 6 tartelettes

Sablés Bretons
80 gr kristalsuiker
80 gr roomboter, kamertemperatuur
140 gr patentbloem
5 gr bakpoeder
2 gr speculaaskruiden
2 gr fleur de sel
2 eidooiers

Sinaasappelcrémeux
2 blaadjes gelatine
150 ml sinaasappelsap
rasp van 1 sinaasappel
100 gr kristalsuiker
3 hele eieren
125 gr roomboter in blokjes

Sinaasappelconfit
100 gr sinaasappelschil
250 ml sinaasappelsap
150 gr kristalsuiker

Extra
100 gr slagroom >35% vet
10 gr poedersuiker
1 sinaasappel

Bereiding:

Sablés Bretons

  • Meng alle ingrediënten (behalve de eidooiers) tot een zanderig geheel. Voeg de eidooiers toe en meng tot het deeg samenkomt tot een deegbal.
  • Laat het deeg afgedekt tenminste 1 uur tot een nacht opstijven in de koeling.
  • Rol het koude deeg uit tot 5mm dikte en steek hier cirkels uit van 8cm met een ronde uitsteker. Leg de deegcirkels ieder in een kleine tartelette ring van 8cm (of in de vormpjes van een muffinvorm).
  • Bak de sablé breton zo’n 15 minuten op 180°C tot ze mooi goudbruin en gerezen zijn.

Sinaasappelconfit

  • Breng enkel de schillen van de sinaasappels aan de kook in een pan met koud water. Als het water kookt giet je het af en herhaal je dit nog twee keer met vers water.
  • Breng de sinaasappelsap met 80ml water en de suiker aan de kook en voeg de gekookte schillen hieraan toe. Laat 45 minuten op laag vuur pruttelen tot de schillen doorzichtig zijn en de vloeistof flink is ingekookt. Mix alles met een staafmixer of foodprocessor tot een glad geheel en laat goed afgedekt afkoelen tot gebruik.

Sinaasappelcrémeux

  • Week de gelatine in ruim koud water en zet alvast het sap en de rasp met de suiker in een pan op het vuur.
  • Klop de eieren los in een mengkom en giet hier de helft van de hete sap op (al roerend). Giet alles terug in de pan en verhit het mengsel al roerend tot het in begint te dikken.
  • Doe de boter en de uitgeknepen gelatine in een mengkom en zeef hier de warme crémeux op. Meng goed met een garde tot alles helemaal glad is en laat vervolgens afkoelen op kamertemperatuur.

Afwerking

  • Spuit dopjes sinaasappelcrémeux in een cirkel op elke sablé Breton.
  • Klop de slagroom stevig op met de poedersuiker. Je kunt eventueel nog een 1/2 vanillestokje gebruiken voor de smaak.
  • Spuit een dop slagroom tussen de dopjes sinaasappel en maak een kuiltje met een warm lepeltje. Vul het kuiltje met wat sinasappel confit en rasp wat verse sinaasappel over de tartelettes.

 

Heb je wat cremeux en/of confit over? Maak dan bijv. deze heerlijke Crêpe Suzette taart of Sinaasappel crème brûlée taart

 

Sinaasappel tartelettes - Gwenn's Bakery

5 Reactie

  1. Bedankt voor dit leuke recept Gwen! Ze zien er prachtig en lekker uit, dus die ga ik met Pasen eens uitproberen. Ik ben wel benieuwd hoeveel gram de door jou gebruikte gelatineblaadjes bevatten, zou je dat nog willen doorgeven? Vriendelijke groet, Inge

Laat een reactie achter