De slof is niet weg te denken uit de lijst met echt Hollandse bakrecepten. Het geeft een heerlijke koekachtige bodem die we meestal rijkelijk vullen met een heerlijke crème en vaak nog veel vers fruit. Dankzij mijn basis sloffenbodem recept kun je nu alle kanten op en je eigen heerlijke sloffen maken.
Het deeg is lekker simpel te maken en kun je (als je wat over hebt) langer bewaren in de vriezer. Naast grote sloffen kun je met dit sloffenbodem recept ook meerdere mini slofjes maken. Dit zien er zo leuk uit en zo heb je gelijk kleinere individuele gebakjes. Je hebt wel een echte sloffenring nodig, maar een cakevorm of zelfs ronde taartpan kan een uitkomst bieden.
Kortom, ga lekker aan de slag met dit basis sloffenbodem recept en maak er de lekkerste sloffen mee! Veel bakplezier!
Zie ook:
Basis sloffenbodem recept
Voor 2 grote (of 15 mini) sloffenbodems
Sloffenbodem
125 gr patentbloem
125 gr Zeeuwse bloem
175 gr roomboter
100 gr lichte basterdsuiker
75 gr kristalsuiker
2 tl bakpoeder
1 eidooier
snuf zout
rasp van 1/2 citroen
Vulling
200 gr banketbakkersroom
OF
150 gr amandelspijs (zie recept)
1 ei
Nodig: Sloffenring 24×9 cm (of mini sloffenringen)
Bereiding:
Vulling
- Kies de banketbakkersroom of amandelspijsvulling. De verse banketbakkersroom maak je volgens dit recept en draai je daarna glad om klontjes te voorkomen.
- Als je de spijs kiest draai je deze glad met het ei. Voeg het ei in kleine hoeveelheden toe tot je een mooie gladde en spuitbare massa hebt. Je hebt misschien maar de helft van het ei nodig.
- Bewaar de vulling in een spuitzak tot het deeg klaar is.
Sloffenbodem
- Draai de boter in de standmixer goed zacht en zalvig. Voeg de basterd- en kristalsuiker toe tegelijk met het zout en de citroenrasp. Draai dit verder tot een gladde massa.
- Meng de eidooier erdoor tot dit volledig is opgenomen. Voeg tot slot de Zeeuwse bloem, patentbloem en bakpoeder toe en meng dit zo kort mogelijk. Zodra het deeg net gemengd is en samenkomt verpak je het in plastic folie en bewaar je dit in de koeling om volledig op te stijven.
- Verwarm de oven voor op 180 °C. Haal het deeg uit de koeling als het mooi stevig is geworden.
- Rol het deeg uit tot 10 mm dikte (mini slofjes mogen iets dunner: 6-8mm dikte) en steek met een sloffenring de sloffenbodems uit. Laat de sloffenring om het deeg zitten en zet op een bakplaat met bakpapier.
- Verdeel de vulling met een spuitzak in het midden van de bodem en blijf 1-2cm van de rand vandaan. Probeer de vulling in een enkele dikke baan op te spuiten.
- Bak de sloffenbodem in 20-25 minuten gaar in de voorverwarmde oven en laat volledig afkoelen zonder de ring.
Als de sloffenbodems klaar zijn kun je het vullen met een heerlijke Zwitserse room (zie recept), banketbakkersroom, botercrème, opgeklopte ganache, slagroom of andere heerlijke vulling. Maak af met vers fruit of andere lekkere toppings naar wens.
Als ik een ronde wil maken van 22 cm welke verhoudingen kan ik dan gebruiken?
Als je de maten (via simpele oppervlakteberekening) omrekent moet je bij ronde vorm van ø22 zo ongeveer dit recept x0,55 doen. Of simpeler gezien: met dit recept kun je dan 4 bodems maken ipv 2 normaal gevormde sloffenbodems
Wat is Zeeuwse bloem en waar koop ik het? Hartelijke groet, Ingrid! ( leuke recepten altijd, dank daarvoor)
Dit is bloem uit Zeeland. Door het zeeklimaat bevat het minder eiwit en minder zetmeel. Hierdoor heeft het minder bindkracht en maakt dus brossere degen. Is gewoon in de meeste supermarkten te koop
Ik heb zojuist het recept 2 x gemaakt maar ik haal er maar 23 mini slofjes uit. De maat is 13,3×4 cm en ronde zijn: 8 cm. Of zijn mijn slofjes groter dan de mini die jij in gedachte had? 🙂
Hi! Mini sloffenringen zijn doorgaans 11cm dus wellicht heb je net een groter maatje. Ook kan het zijn dat het deeg net iets te dik was waardoor je er minder uit kunt halen.
Kan je het deeg ook een dag eerder maken? En bewaren in koelkast tot je het gaat gebruiken?
Hi! Ja uiteraard! Paar dagen in de koelkast of tot 3 maanden goed verpakt in de vriezer net als vele andere koekdegen.