Snel bladerdeeg maken - Gwenn's Bakery
Basisrecepten Techniek

Snel bladerdeeg maken

Bladerdeeg is een heerlijk deeg welke in de patisserie heel vaak gebruikt wordt. Helaas is de traditionele methode om het te maken wat omslachtig en vooral te technisch voor de minder ervaren (thuis)bakkers. Daarom deel ik nu met jullie dit recept snel bladerdeeg maken zodat ook jij in een mum van tijd een heerlijk bladerdeeg kunt maken.

Het mooie van snel bladerdeeg maken is dat het veel tijd scheelt en minder precies hoeft te gaan dan klassiek bladerdeeg. Bij de klassieke methode maak je een basisdeeg met hierin een plak boter. Door deze meerdere keren strak te ’toeren’ (uitrollen, vouwen en weer uitrollen) krijg je honderden laagjes boter en deeg die elkaar afwisselen. Dit zorgt juist voor het bladeren tijdens het bakken en een heerlijk krokant en smaakvol deeg. Snel bladerdeeg maken is niet heel anders, maar wel makkelijker. Je hoeft nu geen perfect stuk boter in het deeg te vouwen, maar we gebruiken ijskoude blokjes boter. Deze rol je direct door het deeg heen. De laagjes tussen het deeg en de boter zijn er dus nog steeds, maar wat willekeuriger verspreid door het deeg heen. Omdat je nu kleinere stukken boter gebruikt (en dus niet een grote plak), kun je ook sneller achter elkaar toeren en laagjes maken. Als je snel genoeg werkt in een ruimte die wat koeler is, kun je in principe vrijwel alle toeren achter elkaar zetten. Als je wel de tijd hebt loont het zeker om het deeg tussendoor te laten rusten, maar dit is geen vereiste.

Ga dus lekker zelf snel bladerdeeg maken voor die heerlijke tompouce, Arnhemse meisjes of bijv. als bodem voor een quiche. Wil je toch liever de klassieke methode proberen? Ga dan snel naar mijn basisrecept bladerdeeg! Veel bakplezier!

Snel bladerdeeg maken - Gwenn's Bakery

Snel bladerdeeg maken - Gwenn's Bakery

Recept: Snel bladerdeeg

Voor ruim 1 kg bladerdeeg*

400 gr roomboter
500 gr patentbloem
8 gr zout
250 ml water, koud

Bereiding:

  • Snijd de boter in blokjes en zet deze 20 minuten in de vriezer.
  • Kneed de zeer koude boter door de bloem en het zout terwijl je het water geleidelijk toevoegt. Dit kan gewoon met de hand, maar ik vind de standmixer (met vlinder) makkelijker.
  • Stop met kneden voordat het deeg homogeen en glad is, de stukken boter moeten nog vrij groot en duidelijk zichtbaar zijn. Laat het deeg afgedekt 15 minuten rusten in de koelkast.
  • Rol het deeg uit tot een rechthoek van 20 x 60 cm.

 

Snel bladerdeeg maken - Gwenn's Bakery

Snel bladerdeeg maken - Gwenn's Bakery Snel bladerdeeg maken - Gwenn's Bakery

  • Maak een eerste toer door het deeg in drieën te vouwen als een portefeuille. Hierbij vouw je een derde van het deeg over het midden en vouw je de andere kant hier weer overheen.
  • Draai het deeg een kwartslag en rol weer uit tot een rechthoek van 60 cm lengte. Vouw het opnieuw in drieën en laat het deeg 1 uur rusten in de koelkast.
  • Herhaal beide toeren inclusief de rusttijd** nog twee keer en bewaar het bladerdeeg in de koelkast tot gebruik.

 

 

Snel bladerdeeg maken - Gwenn's Bakery

  • Gebruik het bladerdeeg nu in het gewenste recept. Voor het afbakken van bladerdeeg voor bijv. millefeuille, tompouce, etc. kun je als volgt te werk gaan:
  • Rol het bladerdeeg uit tot 2-3mm dikte (zorg dat het netjes binnen de bakplaat past). Prik veel gaatjes in het bladerdeeg en leg op een met bakpapier beklede bakplaat. Leg hier weer bakpapier en een tweede (niet te zware) bakplaat of rooster bovenop. Hierdoor kan het minder rijzen en zal het mooi gelijkmatig bakken.
  • Bak zo’n 30-40 minuten op 190 °C tot het goed gekleurd en gaar is. Snijd de afgekoelde plakken op de gewenste afmeting en vul naar wens met een heerlijke vulling.

* Je kunt ook gewoon een groter of kleiner deeg maken door de hoeveelheden aan te passen.
** Als het deeg en de omgeving koud genoeg is kun je ook wel alle toeren achter elkaar doen zonder rusttijd, maar de rusttijd geeft wel een veel mooier eindresultaat.

 

Laat een reactie achter